Sport
NEVJEROVATNE SCENE U SUSJEDSTVU: Hrvatska deportirala prvaka Europe u Srbiju, razlog je...
Prije 14 min0
Tijesto se za vrijeme pripreme premazuje puterom, te se one pri pečenju vrlo lijepo i bogato razlistaju, daju karakterističan izgled kroasana, a sama priprema je vrlo jednostavna.
Gastro
03. Nov. 2024 03. Nov. 2024
0
Tijesto:
500 gr glatkog brašna
320 ml mlijeka
2 žumanca
7 gr suhog kvasca ili 20 gr svježeg
2 kašike šećera
150 gr putera
prstohvat soli
Priprema:
1. Aktivirajte kvasac
U posebnoj posudi razmutite mlijeko, kvasac i šećer, te ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira.
2. Umijesite glatko tijesto
Za to vrijeme pripremite zdjelu za tijesto u koju ste stavili brašno i u njemu napravili malo udubljenje. Kada se kvasac aktivira dodajte ga u brašno, dodajte i dva žumanjka, pa umijesite glatko tijesto.
3. Odmorite tijesto
Dobijeno tijesto ostavite da se odmori 15 minuta, pa ga ponovo premjesite. Nakon što ga premjesite ostavite tijesto da se diže dodatnih 30 minuta.
4. Tijesto podijelite i razvaljajte
Dignuto tijesto podijelite ga na 6 jednakih dijelova, a svaki dio formirajte u kuglu. Svaku od 6 loptica razvaljajte oblik kruga što tanje.
5. Krugove premažite maslacem i razrežite
Razvaljane krugove tijesta premažite otopljenim maslacem i slažite jedan na drugi. Zadnji krug ne premazujte. Tako pripremljeno tijesto ponovo valjkom razvaljajte u jedan veliki krug i podijelite na 24 jednaka dijela.
6. Nadjenite ih
Dobijene kiflice punite nadjevom po želji, slatkim, slanim ili ostavite prazne i smotajte od šireg ruba prema tanjem.
7. Još jednom ih dignite
Prebacite ih u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite na sobnoj temperaturi da se dižu 30 minuta.
8. Premažite ih i stavite peći
Premažite ih ponovo otopljenim puterom i umućenim jajetom, posipajte npr sezamom, ćurekotom, krupnom soli i pecite u prethodno zagrijanoj rerni 25 minuta na 180 stepeni.
Prijatno!:)
Sport
NEVJEROVATNE SCENE U SUSJEDSTVU: Hrvatska deportirala prvaka Europe u Srbiju, razlog je...
Prije 14 min0
Vijesti
LJETO SE NE PREDAJE: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednih nekoliko dana..
Prije 22 min0
Šareni svijet
NEVJEROVATAN ISKORAK NAUČNIKA: Otvara se mogućnost za povratak izumrle ptice dodo
Prije 5h0
Evropa
TALAS SE ŠIRI: Italija uvodi sankcije ekstremističkim izraelskim ministrima?
Prije 5h0
Gastro
HERCEGOVCI ZNAJU TAJNU: Danas pravimo domaće klepe prema tradicionalnoj recepturi, nema im ravnih (VIDEO)
16. Sep. 20250
Gastro
JESENSKI DRAGULJ - KUKURUZ: Snižava holesterol, pomaže probavi, mozgu i želucu, a najzdraviji je kada se priprema na jedan način...
16. Sep. 20250
Gastro
AKO NEMATE VREMENA ZA DUGO STAJANJE PORED ŠPORETA; OVO UVIJEK "PALI": Napravite zapečeni punjeni krompir
16. Sep. 20250
Gastro
U SPOJU LOŠE REAGUJU I STVARAJU NEŽELJENE EFEKTE: Ove namirnice nikad ne jedite zajedno
15. Sep. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.