Društvo
VLAST NIJEMI POSMATRAČ: Stočani prijete blokadom puta, ako se ne riješi problem sa smećem (FOTO)
Prije 6 min0
Tijesto se za vrijeme pripreme premazuje puterom, te se one pri pečenju vrlo lijepo i bogato razlistaju, daju karakterističan izgled kroasana, a sama priprema je vrlo jednostavna.
Gastro
03. Nov. 2024 03. Nov. 2024
0
Tijesto:
500 gr glatkog brašna
320 ml mlijeka
2 žumanca
7 gr suhog kvasca ili 20 gr svježeg
2 kašike šećera
150 gr putera
prstohvat soli
Priprema:
1. Aktivirajte kvasac
U posebnoj posudi razmutite mlijeko, kvasac i šećer, te ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira.
2. Umijesite glatko tijesto
Za to vrijeme pripremite zdjelu za tijesto u koju ste stavili brašno i u njemu napravili malo udubljenje. Kada se kvasac aktivira dodajte ga u brašno, dodajte i dva žumanjka, pa umijesite glatko tijesto.
3. Odmorite tijesto
Dobijeno tijesto ostavite da se odmori 15 minuta, pa ga ponovo premjesite. Nakon što ga premjesite ostavite tijesto da se diže dodatnih 30 minuta.
4. Tijesto podijelite i razvaljajte
Dignuto tijesto podijelite ga na 6 jednakih dijelova, a svaki dio formirajte u kuglu. Svaku od 6 loptica razvaljajte oblik kruga što tanje.
5. Krugove premažite maslacem i razrežite
Razvaljane krugove tijesta premažite otopljenim maslacem i slažite jedan na drugi. Zadnji krug ne premazujte. Tako pripremljeno tijesto ponovo valjkom razvaljajte u jedan veliki krug i podijelite na 24 jednaka dijela.
6. Nadjenite ih
Dobijene kiflice punite nadjevom po želji, slatkim, slanim ili ostavite prazne i smotajte od šireg ruba prema tanjem.
7. Još jednom ih dignite
Prebacite ih u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite na sobnoj temperaturi da se dižu 30 minuta.
8. Premažite ih i stavite peći
Premažite ih ponovo otopljenim puterom i umućenim jajetom, posipajte npr sezamom, ćurekotom, krupnom soli i pecite u prethodno zagrijanoj rerni 25 minuta na 180 stepeni.
Prijatno!:)
Društvo
VLAST NIJEMI POSMATRAČ: Stočani prijete blokadom puta, ako se ne riješi problem sa smećem (FOTO)
Prije 6 min0
Hronika
SVJETSKA POTJERA ZAVRŠENA: Končno uhapšen jedan od najtraženijih bjegunaca ikad
Prije 15 min0
Regija
ZABRINJAVAJUĆE INSAJDERSKE INFORMACIJE IZ SRBIJE, PENZIONISANI GENERAL ZA NJEMAČKI MEDIJ: "Ja nisam jedini!"
Prije 16 min0
Vijesti
KRKANLUK NA DODIKOV NAČIN: Njegovanje PRIMITIVIZMA glavna tekovina vladavine Milorada i SNSD-a
Prije 27 min0
Gastro
NAPRAVITE "KALTER HUND": Za ovaj njemački klasik ne trebaju vam ni mikser ni rerna, a svi koji ga probaju pitat će...
Prije 22h0
Gastro
NAPRAVITE KUGLICE S CIMETOM: U zatvorenoj posudi mnogu stajati i čitavu sedmicu, ali toliko su ukusne da će..
23. Okt. 20250
Gastro
OVO OKUSU DAJE PUNOĆU: Dodajte ovaj sastojak u bešamel i vaše lazanje će biti genijalne
22. Okt. 20250
Gastro
DA ZAMIRIŠE CIJELA KUĆA: Danas pravimo domaće knedle sa šljivama, nema im ravnih...
23. Okt. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.