Gastro
KEFIR JE TAJNI SASTOJAK: Danas pravimo pitu na malo drugačiji način...
Prije 12 min0
Tijesto se za vrijeme pripreme premazuje puterom, te se one pri pečenju vrlo lijepo i bogato razlistaju, daju karakterističan izgled kroasana, a sama priprema je vrlo jednostavna.
Gastro
03. Nov. 2024 03. Nov. 2024
0
Tijesto:
500 gr glatkog brašna
320 ml mlijeka
2 žumanca
7 gr suhog kvasca ili 20 gr svježeg
2 kašike šećera
150 gr putera
prstohvat soli
Priprema:
1. Aktivirajte kvasac
U posebnoj posudi razmutite mlijeko, kvasac i šećer, te ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira.
2. Umijesite glatko tijesto
Za to vrijeme pripremite zdjelu za tijesto u koju ste stavili brašno i u njemu napravili malo udubljenje. Kada se kvasac aktivira dodajte ga u brašno, dodajte i dva žumanjka, pa umijesite glatko tijesto.
3. Odmorite tijesto
Dobijeno tijesto ostavite da se odmori 15 minuta, pa ga ponovo premjesite. Nakon što ga premjesite ostavite tijesto da se diže dodatnih 30 minuta.
4. Tijesto podijelite i razvaljajte
Dignuto tijesto podijelite ga na 6 jednakih dijelova, a svaki dio formirajte u kuglu. Svaku od 6 loptica razvaljajte oblik kruga što tanje.
5. Krugove premažite maslacem i razrežite
Razvaljane krugove tijesta premažite otopljenim maslacem i slažite jedan na drugi. Zadnji krug ne premazujte. Tako pripremljeno tijesto ponovo valjkom razvaljajte u jedan veliki krug i podijelite na 24 jednaka dijela.
6. Nadjenite ih
Dobijene kiflice punite nadjevom po želji, slatkim, slanim ili ostavite prazne i smotajte od šireg ruba prema tanjem.
7. Još jednom ih dignite
Prebacite ih u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite na sobnoj temperaturi da se dižu 30 minuta.
8. Premažite ih i stavite peći
Premažite ih ponovo otopljenim puterom i umućenim jajetom, posipajte npr sezamom, ćurekotom, krupnom soli i pecite u prethodno zagrijanoj rerni 25 minuta na 180 stepeni.
Prijatno!:)
Gastro
KEFIR JE TAJNI SASTOJAK: Danas pravimo pitu na malo drugačiji način...
Prije 12 min0
Zdravlje
NEOČEKIVANO OTKRIĆE: Cjepivo protiv poznate bolesti moglo bi biti rješenje i za smanjenje rizika od...
Prije 22 min0
Auto
GREŠKA KOJA SE SKUPO PLAĆA: Stigle su ljetne vrućine, evo šta treba učiniti s automobilskim gumama…
Prije 32 min0
Ekonomija
PORAZNI PODACI: Ogroman postotak odraslih osoba u Bosni i Hercegovini ne može pokriti mjesečne troškove, razlog je...
Prije 44 min0
Gastro
KADA NEMATE VREMENA NI IDEJA ZA RUČAK: Danas pravimo pitu od nekoliko jeftinih sastojaka...
05. Maj 20250
Gastro
NAPRAVITE TORTU OD SIRA I LIMUNA: Ima savršen omjer slatkoće i kiselosti, a možete je servirati uz kafu i čaj ili kao
04. Maj 20250
Gastro
BROJIMO LI KALORIJE: Zdrava zaprška, dodajte ovu namirnicu umjesto brašna
04. Maj 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINJSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
06. Maj 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.