HRSKAVE IZVANA, MEKANE IZNUTRA: Napravite ovu odličnu kombinaciju kroasana i domaćih kiflica

Tijesto se za vrijeme pripreme premazuje puterom, te se one pri pečenju vrlo lijepo i bogato razlistaju, daju karakterističan izgled kroasana, a sama priprema je vrlo jednostavna.

  • Gastro

  • 03. Nov. 2024  03. Nov. 2024

  • 0

Tijesto:

500 gr glatkog brašna

320 ml mlijeka

2 žumanca

7 gr suhog kvasca ili 20 gr svježeg

2 kašike šećera

150 gr putera

prstohvat soli

Priprema:

1. Aktivirajte kvasac

U posebnoj posudi razmutite mlijeko, kvasac i šećer, te ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira.

2. Umijesite glatko tijesto

Za to vrijeme pripremite zdjelu za tijesto u koju ste stavili brašno i u njemu napravili malo udubljenje. Kada se kvasac aktivira dodajte ga u brašno, dodajte i dva žumanjka, pa umijesite glatko tijesto.

3. Odmorite tijesto

Dobijeno tijesto ostavite da se odmori 15 minuta, pa ga ponovo premjesite. Nakon što ga premjesite ostavite tijesto da se diže dodatnih 30 minuta.

4. Tijesto podijelite i razvaljajte

Dignuto tijesto podijelite ga na 6 jednakih dijelova, a svaki dio formirajte u kuglu. Svaku od 6 loptica razvaljajte oblik kruga što tanje.

5. Krugove premažite maslacem i razrežite

Razvaljane krugove tijesta premažite otopljenim maslacem i slažite jedan na drugi. Zadnji krug ne premazujte. Tako pripremljeno tijesto ponovo valjkom razvaljajte u jedan veliki krug i podijelite na 24 jednaka dijela.

6. Nadjenite ih

Dobijene kiflice punite nadjevom po želji, slatkim, slanim ili ostavite prazne i smotajte od šireg ruba prema tanjem.

7. Još jednom ih dignite

Prebacite ih u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i ostavite na sobnoj temperaturi da se dižu 30 minuta.

8. Premažite ih i stavite peći

Premažite ih ponovo otopljenim puterom i umućenim jajetom, posipajte npr sezamom, ćurekotom, krupnom soli i pecite u prethodno zagrijanoj rerni 25 minuta na 180 stepeni. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...