Svijet
GORI NA BLISKOM ISTOKU: Procurile snimke iz Saudijske Arabije, pripreme za rat s Iranom u punom jeku...
Prije 21 min0
(...) soje i pšenice s kulturama plijesni (kao što je Aspergillus) kako bi se razvio taj prepoznatljivi, složeni okus soja sosa, a ako ste se ikad pitali kako izgleda proces dobivanja soja sosa, evo odgovora.
Gastro
14. Nov. 2024 14. Nov. 2024
0
Azijska hrana sve je popularnija i u našim krajevima uz sve više azijskih restorana, raznih festivala posvećenih azijskoj hrani, kao i specijaliziranih trgovina u kojima se mogu pronaći namirnice uobičajene za područje Azije.
Upravo zato sve više ljudi priprema azijska jela i kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima upravo je soja sos. On se može dodati supama, raznim marinadama i umacima, a u njega se umaču i sushi i gyoze, kojima daje bolji okus.
Iako je sve popularniji, mnogi ne znaju kako se soja sos zapravo pravi. Sve počinje s dva sastojka, sojom i pšenicom, a cijeli proces traje od nekoliko sedmica do nekoliko godina - što je duža fermentacija, obično je skuplji dobijeni soja sos.
Proces uključuje razgradnju soje i pšenice s kulturama plijesni (kao što je Aspergillus) kako bi se razvio taj prepoznatljivi, složeni okus soja sosa, a ako ste se ikad pitali kako izgleda proces dobivanja soja sosa, evo odgovora.
Japanac Yamaroku Shoyu, član pete generacije obitelji koja se već dugi niz godina bavi proizvodnjom soja sosa, na svom TikToku redovito dijeli videosnimke tradicionalnog procesa proizvodnje tog umaka, prenosi Index.hr.
U jednom od videa može se vidjeti kako soja sos preša i kaplje s tkanine nalik prostirkama, a zatim se ta tekućina sprema u bočice.
Zrna soje, pšenice, voda i sol prvo se kombiniraju u gustu pastu poznatu kao "moromi". Ova smjesa zatim se ostavi da fermentira u velikim drvenim bačvama, što omogućuje prirodnim kvascima i bakterijama da bujaju i postupno transformiraju sastojke.
Tokom mjeseci ili čak godina prirodni kvasci i bakterije u bačvama pomažu da smjesa fermentira, a nakon što je fermentacija završena, smjesa se preša kako bi se izvukao tekući soja sos. Tekućina se zatim filtrira i pasterizira kako bi se osigurale sigurnost i kvaliteta.
Kad naletite na soja sos, prijatno!:)
Svijet
GORI NA BLISKOM ISTOKU: Procurile snimke iz Saudijske Arabije, pripreme za rat s Iranom u punom jeku...
Prije 21 min0
Hronika
DRAMA S DRUGE STRANE GRANICE: Građane uznemirilo podrhtavanje tla i jaka svjetlost na nebu...
Prije 40 min0
Jeste li znali
PROROČANSTVO KOJE LEDI KRV U ŽILAMA: Tajna najstarijeg i najvećeg grada na svijetu skrivena je u ostacima drevne civilizacije...
Prije 54 min0
Zabava
HIT NA INTERNETU: Nakon što Trojka ustupa direktora FUP-a, red je da hrvatskom narodu pripadne i mjesto Reis-ul-uleme u BiH...
Prije 57 min0
Gastro
NE MORATE ČEKATI DA SE TIJESTO DIGNE: Brze kiflice sa šunkom i sirom
18. Jun. 20250
Gastro
TAJNA STARA STOTINU GODINA: Napravite hurmašice prema tradicionalnoj recepturi i iznenadite ukućane (VIDEO)
19. Jun. 20250
Gastro
TRIKOVI TURSKE KUHINJE: Za tren oka napravite izvrsne somune i iznenadite ukućane… (VIDEO)
18. Jun. 20250
Gastro
TEŠKO DA MOŽEMO ZAMISLITI RUČAK BEZ SALATE: Evo koje su to 24 najbolje na svijetu
19. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.