SOJA SOS, ČEST DODATAK AZIJSKIM JELIMA: Znate li kako se dobija? Proces uključuje razgradnju...

(...) soje i pšenice s kulturama plijesni (kao što je Aspergillus) kako bi se razvio taj prepoznatljivi, složeni okus soja sosa, a ako ste se ikad pitali kako izgleda proces dobivanja soja sosa, evo odgovora.

  • Gastro

  • 14. Nov. 2024  14. Nov. 2024

  • 0

Azijska hrana sve je popularnija i u našim krajevima uz sve više azijskih restorana, raznih festivala posvećenih azijskoj hrani, kao i specijaliziranih trgovina u kojima se mogu pronaći namirnice uobičajene za područje Azije.

Upravo zato sve više ljudi priprema azijska jela i kod kuće, a neizostavan dodatak mnogim takvim jelima upravo je soja sos. On se može dodati supama, raznim marinadama i umacima, a u njega se umaču i sushi i gyoze, kojima daje bolji okus.

Iako je sve popularniji, mnogi ne znaju kako se soja sos zapravo pravi. Sve počinje s dva sastojka, sojom i pšenicom, a cijeli proces traje od nekoliko sedmica do nekoliko godina - što je duža fermentacija, obično je skuplji dobijeni soja sos.

Proces uključuje razgradnju soje i pšenice s kulturama plijesni (kao što je Aspergillus) kako bi se razvio taj prepoznatljivi, složeni okus soja sosa, a ako ste se ikad pitali kako izgleda proces dobivanja soja sosa, evo odgovora.

Japanac Yamaroku Shoyu, član pete generacije obitelji koja se već dugi niz godina bavi proizvodnjom soja sosa, na svom TikToku redovito dijeli videosnimke tradicionalnog procesa proizvodnje tog umaka, prenosi Index.hr

U jednom od videa može se vidjeti kako soja sos preša i kaplje s tkanine nalik prostirkama, a zatim se ta tekućina sprema u bočice. 

Zrna soje, pšenice, voda i sol prvo se kombiniraju u gustu pastu poznatu kao "moromi". Ova smjesa zatim se ostavi da fermentira u velikim drvenim bačvama, što omogućuje prirodnim kvascima i bakterijama da bujaju i postupno transformiraju sastojke.

Tokom mjeseci ili čak godina prirodni kvasci i bakterije u bačvama pomažu da smjesa fermentira, a nakon što je fermentacija završena, smjesa se preša kako bi se izvukao tekući soja sos. Tekućina se zatim filtrira i pasterizira kako bi se osigurale sigurnost i kvaliteta.

Kad naletite na soja sos, prijatno!:)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...