Hronika
JAPANSKI MEDIJI JAVLJAJU: Muškarac se autom zabio u grupu djece
Prije 28 min0
Cjeloviti ječam: Zadržava vanjski sloj mekinja i sadrži više vlakana od oljuštenog ječma. Kuhanje traje dulje, pa je idealan za juhe i variva.
Zdravlje
26. Jan. 2025
0
Ječam je cjelovita žitarica bogata vlaknima i hranjivim tvarima koju možda ne uvrštavamo često u prehranu, no u nastavku otkrijte zašto bi ovu namirnicu trebali češće jesti. Dvije glavne vrste ječma su:
Cjeloviti ječam: Zadržava vanjski sloj mekinja i sadrži više vlakana od oljuštenog ječma. Kuhanje traje dulje, pa je idealan za juhe i variva.
Oljušteni ječam: Mekinje su uklonjene, što skraćuje vrijeme kuhanja. Često se koristi kao sastojak za müsle, juhe i salate.
Oljušteni ječam češće se jede, a kuha se od 25 do 30 minuta, dok cjeloviti može zahtijevati i do sat vremena kuhanja.
Mnogi ljudi ne unose dovoljno vlakana, a ječam je vrlo bogat vlaknima i ugljikohidratima. Šalica kuhanog cjelovitog ječma sadrži 6 grama vlakana, dok oljušteni ječam ima 3 grama. Osim vlakana, ječam je izvor tiamina, mangana, fosfora, selena i magnezija, koji su važni za zdravlje kostiju, metabolizam i imunitet.
Iako ima zdravstvene prednosti, neki ljudi ga ne smiju jesti. Ječam sadrži gluten i nije prikladan za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten te može izazvati reakcije kod onih s alergijom na pšenicu, piše Yahoo Life.
Ječam i cjelovite žitarice povezani su s brojnim zdravstvenim koristima.
Kontrola kolesterola: Ječam sadrži beta-glukan, topljiva vlakna koja pomažu smanjiti kolesterol vezanjem u crijevima i utjecajem na mikrobiom.
Regulacija šećera u krvi: Konzumacija cjelovitih žitarica poput ječma, može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i poboljšati razinu šećera u krvi natašte.
Smanjenje upale: Cjelovite žitarice, uključujući ječam, mogu smanjiti upalu, koja je povezana s bolestima srca, pretilošću i rakom.
Utjecaj na tegobe dišnog sustava: Istraživanja pokazuju da 100 grama ječma dnevno, može ublažiti simptome poput začepljenosti nosa i kihanja.
Upravljanje težinom: Studije sugeriraju da konzumacija ječma navečer potiče GLP-1 hormon, što smanjuje unos hrane i osjećaj gladi idućeg dana.
Poboljšava probavu: Ječam pomaže zadovoljiti dnevne potrebe za vlaknima, čime poboljšava probavu, smanjuje rizik od raka debelog crijeva i ublažava zatvor.
Hronika
JAPANSKI MEDIJI JAVLJAJU: Muškarac se autom zabio u grupu djece
Prije 28 min0
Svijet
RUSI KOMENTARISALI SPORAZUM O MINERALIMA: “Trump natjerao Kijev da plaća američku pomoć”
Prije 33 min0
Hronika
TEŠKA NESREĆA U GACKU: Teretno vozilo usmrtilo maloljetnog pješaka...
Prije 42 min0
Vijesti
"SB" NA RADNOM DORUČKU SINDIKATA BiH: "Bh. radnici su bili čak ispod Albanije, ali su se stvari popravile..." (FOTO)
Prije 46 min0
Zdravlje
STRUČNJACI SAVJETUJU: Ukoliko imate ove simptome vrlo je moguće da bolujete od juvenilnog artritisa, sve što trebate učiniti je...
29. Apr. 20250
Zdravlje
OVA HEMIKALIJA UBIJA STOTINE HILJADA LJUDI GODIŠNJE: Sigurno je svi imate u svojim domovima...
30. Apr. 20250
Zdravlje
S TRŽIŠTA HITNO POVUČEN PARFEM KOJI MNOGI OBOŽAVAJU: Pronađen opasan sastojak koji ugrožava zdravlje
30. Apr. 20250
Zdravlje
LJEKARI OVA PIĆA NIKADA NE PIJU: Ona ne pružaju nikakvu nutritivnu vrijednost, a podstiču upale, gojaznost, otpornost na insulin i...
30. Apr. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.