ČORBA KOJA ĆE OPLEMENITI I DUŠU I TIJELO: Isprobajte ovaj zaboravljeni recept, a ako volite grah, nema šanse da ne zavolite i...

Ako vas put nanese u Sloveniju, u svakoj lokalnoj kafani možete se okrijepiti uz topli i mirisni ričet, a nekad se ova čorba tradicionalno spremala širom bivše Jugoslavije.

  • Gastro

  • 08. Feb. 2025  08. Feb. 2025

  • 0

Ričet je starinsko jelo, a na sličan način se priprema današnji grah.

Isprobajte ovaj zaboravljeni recept, a ako volite grah, nema šanse da ne zavolite i ričet već na prvi zalogaj.

Recept za ovu tradicionalnu čorbicu predstavili su na sajtu Aktivni.si, a prenosi City Magazine.

Sastojci:

250 g ječma (oljuštenog)

2, 3 mrkve

komad celera

peršun (korijen i zeleniš)

1/2 luka

1, 2 čehna belog luka

lovorov list

1 prasa

malo karfiola

grah

so i biber

suho meso, kobasica ili sudžuka

Priprema:

1. Operite ječam i potopite ga preko noći (ili barem nekoliko sati). Stavite da se kuha u većem loncu jer ćete dodati i "suhovinu", mrkvu isjeckanu na kockice ili rendanu, korijen celera i peršuna, sitno sjeckani crni i bijeli luk i lovorov list.

2. Lagano posolite i kuhajte oko sat i 15 minuta, pa dodajte isječen praziluk i karfiol isječen na cvjetove. Kuhajte još 15 minuta, umiješajte malo kuhanog graha (može i iz konzerve), pospite peršunom i - gotovo.

3. Meso nasijecite i poslužite posebno ili vratite u jelo koje je sada gotovo. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...