Društvo
PREDUZEĆA U RS-u RADNICI MASOVNO TUŽILI: Jedno prednjači, tužbe teške milione KM
Prije 14 min0
Ako vas put nanese u Sloveniju, u svakoj lokalnoj kafani možete se okrijepiti uz topli i mirisni ričet, a nekad se ova čorba tradicionalno spremala širom bivše Jugoslavije.
Gastro
08. Feb. 2025 08. Feb. 2025
0
Ričet je starinsko jelo, a na sličan način se priprema današnji grah.
Isprobajte ovaj zaboravljeni recept, a ako volite grah, nema šanse da ne zavolite i ričet već na prvi zalogaj.
Recept za ovu tradicionalnu čorbicu predstavili su na sajtu Aktivni.si, a prenosi City Magazine.
Sastojci:
250 g ječma (oljuštenog)
2, 3 mrkve
komad celera
peršun (korijen i zeleniš)
1/2 luka
1, 2 čehna belog luka
lovorov list
1 prasa
malo karfiola
grah
so i biber
suho meso, kobasica ili sudžuka
Priprema:
1. Operite ječam i potopite ga preko noći (ili barem nekoliko sati). Stavite da se kuha u većem loncu jer ćete dodati i "suhovinu", mrkvu isjeckanu na kockice ili rendanu, korijen celera i peršuna, sitno sjeckani crni i bijeli luk i lovorov list.
2. Lagano posolite i kuhajte oko sat i 15 minuta, pa dodajte isječen praziluk i karfiol isječen na cvjetove. Kuhajte još 15 minuta, umiješajte malo kuhanog graha (može i iz konzerve), pospite peršunom i - gotovo.
3. Meso nasijecite i poslužite posebno ili vratite u jelo koje je sada gotovo.
Prijatno!:)
Društvo
PREDUZEĆA U RS-u RADNICI MASOVNO TUŽILI: Jedno prednjači, tužbe teške milione KM
Prije 14 min0
Vijesti
EKO AKCIJA UPOZORAVA: Još jedno jezero u BiH devastirano divljom vožnjom
Prije 16 min0
Vijesti
REVIZIJA U PREDSJEDNIŠTVU BiH: Nezakonita zapošljavanja, netransparentna potrošnja i ignorisanje preporuka
Prije 27 min0
Hronika
BJESNI POŽAR NA JUGU BOSNE I HERCEGOVINE: Vatra se iz pravca Popovog polja kreće ka teritoriji...
Prije 31 min
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Poklanjamo recept za domaću paštetu od piletine, sve što vam je potrebno sigurno već imate u kući...
14. Jul. 20250
Gastro
OVA SALATA JE SVE, SAMO NIJE DOSADNA: Zove se "Coleslaw" i prepuna je svježih, živahnih okusa koji će razbuditi...
14. Jul. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
15. Jul. 20250
Gastro
POTROŠAČI SU REKLI SVOJE: Milka proglašena najprecjenjenijom čokoladom na svijetu
Prije 17h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.