Društvo
NESPORTSKI I NEPRIMJERENO: Mladi bh. reprezentativac veličao Vojsku RS (VIDEO)
Prije 15 min0
Ako vas put nanese u Sloveniju, u svakoj lokalnoj kafani možete se okrijepiti uz topli i mirisni ričet, a nekad se ova čorba tradicionalno spremala širom bivše Jugoslavije.
Gastro
08. Feb. 2025 08. Feb. 2025
0
Ričet je starinsko jelo, a na sličan način se priprema današnji grah.
Isprobajte ovaj zaboravljeni recept, a ako volite grah, nema šanse da ne zavolite i ričet već na prvi zalogaj.
Recept za ovu tradicionalnu čorbicu predstavili su na sajtu Aktivni.si, a prenosi City Magazine.
Sastojci:
250 g ječma (oljuštenog)
2, 3 mrkve
komad celera
peršun (korijen i zeleniš)
1/2 luka
1, 2 čehna belog luka
lovorov list
1 prasa
malo karfiola
grah
so i biber
suho meso, kobasica ili sudžuka
Priprema:
1. Operite ječam i potopite ga preko noći (ili barem nekoliko sati). Stavite da se kuha u većem loncu jer ćete dodati i "suhovinu", mrkvu isjeckanu na kockice ili rendanu, korijen celera i peršuna, sitno sjeckani crni i bijeli luk i lovorov list.
2. Lagano posolite i kuhajte oko sat i 15 minuta, pa dodajte isječen praziluk i karfiol isječen na cvjetove. Kuhajte još 15 minuta, umiješajte malo kuhanog graha (može i iz konzerve), pospite peršunom i - gotovo.
3. Meso nasijecite i poslužite posebno ili vratite u jelo koje je sada gotovo.
Prijatno!:)
Društvo
NESPORTSKI I NEPRIMJERENO: Mladi bh. reprezentativac veličao Vojsku RS (VIDEO)
Prije 15 min0
Sport
DŽUMHUR LJUT ZBOG OTKAZANIH LETOVA: "Air Serbia je najgora avio-kompanija ikada!"
Prije 24 min0
Šareni svijet
NA CESTI U KANSASU: Policajac zbog prekršaja zaustavio auto, u njemu našao otetu djevojčicu (6)
Prije 30 min0
Vijesti
SCHMIDT SA PREDSTAVNICIMA VIJEĆA: Nema drugog cilja osim suverene BiH
Prije 35 min0
Gastro
NAPRAVITE DANSKE PALAČINKE: Prepoznatljive su jer njihov oblik i tekstura podsjećaju na...
23. Mar. 20250
Gastro
I KAD VIDITE SLIKU TRAŽITE REPETE: Ovo klasično jelo najbolje je toplo, posluženo sa svježe nasjeckanim peršunom
Prije 14h0
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Na brzinu napravite pileći specijalitet i iznenadite ukućane… (VIDEO)
Prije 3h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.