Gastro
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA KUHINJE: Za savršene faširane šnicle - samo slijedite upute...
21. Jun. 20250
Mljeveno meso možete začiniti različitim svježim i sušenih začinima, a zatim ga povezati s razmućenim jajetom i namočenim kruhom od jučer.
Gastro
17. Mar. 2025
0
Šnicle od faširanog mesa mnogima su omiljeno jelo. Odlične su kao dodatak varivima, pireu od krumpira ili nekog drugog povrća, ali i slasnim domaćim umacima.
Faširano meso možete začiniti različitim svježim i sušenih začinima, a zatim ga povezati s razmućenim jajetom i namočenim hljebom od dan prije.
Ispržiti ih možete u tavi ili zapeći u rerni.
Evo na šta biste trebali obratiti pažnju kod pripreme faširanih šnicli:
Pravi omjer mesa
O vrsti mesa i omjerima vode se rasprave, ali mnogi se kuhari slažu da je formula za uspjeh kombinacija junetine i teletine u omjeru 70:30. Ukusni su i oni od čiste teletine, a plećka je dobar odabir. Iskoristiti možete i mljevenu piletinu ili puretinu, ali u tom slučaju odaberite tamnije meso, a ne bijelo kako faširane šnicle ne bi bile previše suhe.
Tajna sočnosti
Kako bi smjesa za faširane šnicle bila rahla, a ne tvrda i zbijena, hljeb prethodno namočite u mineralnoj vodi ili mlijeku, u koje ćete dodati malo sode bikarbone.
Okusi i mirisi
Začinski dodaci smjesi kao što su bijeli i crveni luk, slatka ili ljuta mljevena paprika, mažuran, đumbir, senf, korijandar, kardamom te majčina dušica pružaju dodatan pečat okusu i mirisu. Crveni i bijeli luk bitno je sitno nasjeckati kako bi otpustili sokove, a možete ih koristiti i u obliku granula. Neki će kuhari savjetovati da luk najprije popržite, a potom dodate u smjesu. U tom slučaju obavezno ostavite luk da se ohladi. Kako bi se svi sastojci u smjesi proželi, a šnicle bile ukusnije, smjesu možete ostaviti nekoliko sati u frižideru prije pečenja.
Probna smjesa
Kako biste bili sigurni da smjesi ništa ne nedostaje, prije nego što počnete sa oblikovanjem šnicli, najbolje ju je probati. To ne znači da trebate probati sirovo meso, nego oblikujte probnu pljeskavicu i ispecite je u tavi, pa odlučite treba li smjesu doraditi začinima.
Brzina je vrlina Kako šnicle ne bi bile žilave ili gumenaste, smjesu nemojte čvrsto oblikovati. Ako je smjesa previše zbijena i kompaktna, rezultat neće biti dobar. Prije oblikovanja nauljite dlanove da se smjesa ne lijepi i brzo oblikujte šnicle.
Poslužiti se možete i kašikom za sladoled koja će vam ubrzati posao.
Prijatno!
Show
PLATIO JE 5.000 EURA: Amerikanac iz Supertalenta pokazao kakvu je kućicu u šumi kupio(VIDEO)
Prije 16 min0
Svijet
ANALIZA THE GUARDIAN-a: Trump je upao u Netanyahuovu zamku
Prije 19 min0
Vijesti
ZUKORLIĆ U PRVOJ SLUŽBENOJ POSJETI SARAJEVU: Pomirenje između Srba i Bošnjaka je moguće (FOTO)
Prije 31 min0
Ekonomija
EKONOMSKI EKSPERT OBJAŠNJAVA: Šta bi zatvaranje Hormuškog moreuza značilo za BiH
Prije 32 min0
Gastro
SAVRŠEN LJETNI HIT: Torta od limuna i jogurta, bez pečenja, za svaku priliku
20. Jun. 20250
Gastro
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA KUHINJE: Za savršene faširane šnicle - samo slijedite upute...
21. Jun. 20250
Gastro
NAPRAVITE TORTILJA OMLET: Lako se spremi, a možete ga ponijeti i na posao i tako izbjeći bespotrebno...
20. Jun. 20250
Gastro
POSLUŽITI OHLAĐENO: Danas pravimo domaće tufahije prema staroj recepturi...
22. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.