Mini market
ŠTO ČOVIĆ MISLI - KREŠIĆ GOVORI: "Odmah prestati s politikom hegemonije i političkog nasilja koje Hrvati doživljavaju kroz nametanje Komšića..."
Prije 9 min0
Špageti u zelenom umaku, u kojem dominiraju burrata sir i bosiljak, idealna su kombinacija za drugačiji ručak.
Gastro
01. Apr. 2025 01. Apr. 2025
0
Sastojci:
300 gr špageta
250 gr burrata sira (ili sami napravite smjesu mozzarelle i kajmaka)
30 gr listova bosiljka (može i iz kesice)
4 kašike maslinovog ulja
2 čehna bijelog luka
1 kašika parmezana
2 patlidžana
so po ukusu
biber po ukusu
biljno ulje (za prženje)
Priprema:
1. Propržite patlidžane
Patlidžane ogulite, očistite, narežite na ploške, a zatim na tanke i dugačke trakice. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri te ubacite narezane patlidžane. Kratko ih propržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih i stavite na papir za pečenje kako bi se upio višak masnoće.
2. Napravite umak
U posudu stavite sir, bosiljak, dvije kašike maslinovog ulja, bijeli luk te začinite solju i biberom. Pomoću štapnog miksera izmiksajte sastojke kako bi dobili glatki i gusti umak.
3. Skuhajte špagete
U zakuhalu vodu stavite špagete te kuhajte prema uputama na pakovanju, a prije nego što je ocijedite, sačuvajte otprilike 250 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala.
4. Sjedinite sastojke
U veću tavu na srednje jaku vatru stavite preostale dvije kašike maslinovog ulja te dodajte kuhane špagete. Umiješajte umak od sira i po potrebi dodajte vode od tjestenine da malo razrijedite umak. Umiješajte patlidžane i parmezan. Sve dobro promiješajte i sklonite s vatre.
5. Poslužite
Poslužite s još malo parmezana po želji.
Prijatno!:)
Mini market
ŠTO ČOVIĆ MISLI - KREŠIĆ GOVORI: "Odmah prestati s politikom hegemonije i političkog nasilja koje Hrvati doživljavaju kroz nametanje Komšića..."
Prije 9 min0
Društvo
OSVETA NIKŠIĆEVE VLADE: Kantonalni premijer ogorčen nakon odluke o raspodjeli sredstava -"Je li vas stid..."
Prije 11 min0
Ekonomija
ŠIRI BIZNIS: Poznati sarajevski ugostitelj otvara novu benzinsku pumpu, besplatno gorivo za...
Prije 20 min0
Gastro
SPECIJALITET DANA: Danas pravimo nenadmašnu brzu sirnicu u tavi, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
Prije 25 min0
Gastro
TAJNA LJUTE PAPRIKE: Brojne su blagodati za zdravlje, ne biste vjerovali za šta je sve dobra…
14. Maj 20250
Gastro
PO RECEPTU JAMIEJA OLIVERA: Napravite tjesteninu s piletinom koja neće opteretiti kućni budžet
14. Maj 20250
Gastro
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Jednostavan vodič za uzgoj domaćeg paradajza, nema šanse da ne uspije...
15. Maj 20250
Gastro
NAPRAVITE TORTILJE S TUNOM: Ako nemate puno vremena za kuhanje, ali opet raspoloženi ste za...
13. Maj 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.