Gastro
SPECIJALITET BOSANSKE KUHINJE: Nenadmašni desert, četvrti na listi najboljih svjetskih jela...
Prije 4 min0
Ovo možda izgleda još bizarnije, ali postoji dobar razlog za to.
Gastro
15. Maj 2025
0
Donosimo dva načina na koja možete posaditi paradajz koji će biti otporan na bolesti, a koji će opet ostvariti najbolji prinos:
Bočno sađenje
Ovo možda izgleda još bizarnije, ali postoji dobar razlog za to.
Paradajz mora da se sadi duboko, jer kada je riječ o njemu – sve je u korijenu!
Paradajz pušta korijenje gdje god mu je stabljika zakopana. Čim stabljika paradajza dodirne zemlju, ona će pustiti bijelo sitno korijenje. Paradajz preko korijenja (kao i svaka biljka) uzima iz zemlje ono neophodno za rast i razvoj.
Što dublje zakopate sadnicu paradajza, ona će razviti veći, jači korijen. Što više korijena ima, paradajz će moći da apsorbira više hranljivih materija i vode. Dodatni korijeni će pomoći biljci da ostane uspravno pod pritiskom vjetra.
Ako rano posadite paradajz duboko u zemlju, on će ostati netaknut jer će ga zemlja zaštititi od hladnog vremena i proljetnog mraza.
Koliko duboko treba saditi sadnicu paradajza?
Baštovani kažu do dvije trećine biljke paradajza, stavite u zemlju da biste u potpunosti omogućili biljki da razvije jak korijen.
Prvo izmjerite biljku kako biste bili sigurni da ćete napraviti rupu dovoljno veliku prije sadnje – vjerojatno će biti dublja nego što mislite. Najbolje vrijeme za sadnju sadnice paradajza je kada ona naraste na oko 15 do 30 centimetara.
Uklanjanje donjih listova i stabljika nije važno – oni se jednostavno mogu zakopati s ostatkom biljke. Međutim, možete ih ukloniti ako će to olakšati sadnju.
Priprema tla
Uvjerite se da tlo nije tvrdo ili zbijeno. Novi korijenov sustav neće moći da raste i da prodre kroz zbijeno tlo, zbog čega je proces duboke sadnje uzaludan.
Prvo prekopajte zemljište dok ne postane rastresito, a zatim možete da dodate i kompost.
Sadnja
Postoje dvije metode pri dubokoj sadnji paradajza: metoda rupe i metoda rovova za sadnju bočno.
Metoda dubokih rupa
Metoda dubokih rupa je najčešća, ali može biti teška na zbijenom tlu. Rupa treba da bude dovoljno duboka da se veći dio stabljike, do malo ispod gornjeg skupa listova, zakopa.
Metoda rova – sadnja bočno
Metoda rova je idealna ako je vaše tlo malo zbijeno ili ako ne možete iskopati dovoljno duboku rupu da primi pune dvije trećine biljke paradajza.
Jarak treba da bude dubok oko 15 centimetara, s dužinom koja odgovara dvije trećine visine biljke paradajza. Položite biljku paradajza na stranu pod blagim uglom tako da su gornji listovi izloženi, ispunjavajući zemljom oko stabljike.
Biljka će vremenom da se ispravi rastući prema suncu. Nosači, poput greda ili drške, pomoći će paradajzu da raste uspravno.
Kada koristite metodu sadnje u rovovima, ili sačekajte da biljka poraste uspravno prije nego što postavite nosače poput kaveza, ili postavite kolac pored horizontalne stabljike i sačekajte da se ispravi prije nego što ga vežete za kolac.
Zalijevanje
Kad posadite paradajz na vama je da ga lijepo zalijete. Dobro zalijevanje potiče korijenje da raste i širi se prema dolje – upravo to želite da iskoristite prednosti dubokog sađenja paradajza. Pobrinite se da dobro zalijevate tijekom vegetacije kako biste održali snažan, zdrav korijenov sistem.
Gastro
SPECIJALITET BOSANSKE KUHINJE: Nenadmašni desert, četvrti na listi najboljih svjetskih jela...
Prije 4 min0
Hronika
UŽAS U ZENICI: Jedna osoba preminula, a druga je u bjekstvu nakon tuče...
Prije 11 min0
Auto
IZNENAĐENJE IZ WOLFSBURGA: Volkswagen donio odluku, od iduće godine u potpunosti se ukida...
Prije 16 min0
Zdravlje
NEOČEKIVANO OTKRIĆE: Muškarci umiru dvostruko više nego žene od slučajeva...
Prije 29 min0
Gastro
ISPROBAJTE VEĆ SUTRA UJUTRO: Prženice bez masnoće i gnjecavosti, evo trikova koji stvarno rade
16. Maj 20250
Gastro
I NE PITAJ NIŠTA, SLANCI SU TO: Napravite ih još ovo jutro po ovom receptu, bolji su nego oni iz pekare
17. Maj 20250
Gastro
SPECIJALITET DANA: Danas pravimo nenadmašnu brzu sirnicu u tavi, i ne zaboravite jogurt… (VIDEO)
16. Maj 20250
Gastro
JEFTIN I JEDNOSTAVAN OBROK ZA SVAKI DAN: Brzo se prave, ali i brzo nestaju iz tanjira, ti ukusni, široki rezanci u...
Prije 21h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.