Mini market
OD SREBRENICE DO VRHA EVROPSKE AKADEMSKE ZAJEDNICE: Prof. dr. Pamela Habibović imenovana u vrhunsko tijelo univerziteta Nizozemske
Prije 8 min0
Znate li da imamo mnogo više toga zajedničkog sa kvascem nego što bi se moglo pomisliti, a još više toga možemo da naučimo iz ovog divnog mikroorganizma.
Jeste li znali
25. Apr. 2025 25. Apr. 2025
0
Kvasac može da nam pomogne da se prehranimo, kao i da učinimo svijet održivijim, a možda čak i da otkrijemo čudesa svemirskih putovanja.
Sada postoji više od 2.000 dokumentovanih vrsta kvasca, prema referentnom sajtu Theieast.org. Većina pripada tipu Ascomicota. Mnogi regioni planete nisu uzorkovani za kvasce, a broj vrsta kvasca širom svijeta mogao bi da bude čak 200.000.
Kvasac je svuda
Kvasac čini otprilike 1% svih gljivica na zemlji, a gljivice predstavljaju otprilike 2,2% ukupne biomase na planeti. Poređenja radi, to je više od svih životinja na zemlji. I mnogo više od svih ljudi (0,01%).
Kvasci su mnogo stariji od nas
Naučnici vjeruju da je prvi kvasac nastao prije nekoliko stotina miliona godina.
Kvasac može da preživi skoro svuda
Kvasac može da preživi na temperaturama od -2 do 45 °C, što ga čini izuzetno otpornim. Bogat je hranljivim materijama – proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, ključnim za zdravlje organizma.
Sadrži visokokvalitetne, 100% biljne proteine sa svih devet esencijalnih amino-kiselina, koje tijelo ne može samo da proizvede. Dijetalna vlakna iz kvasca podržavaju zdravlje crijeva, osjećaj sitosti i crijevnu mikrofloru.
Kvasac je odličan izvor vitamina B kompleksa, koji pomažu u pretvaranju hrane u energiju, podržavaju nervni sistem i smanjuju umor. Sadrži tijamin (B1), riboflavin (B2), nijacin, piridoksin (B6), folnu kiselinu (B9) i vitamin B12 – posebno važan za vegane i vegetarijance.
Minerali poput fosfora i cinka doprinose zdravlju kostiju, zuba, kože, kose i noktiju. Kvasac ne sadrži holesterol, ima malo zasićenih masti i pogodan je za biljnu ishranu. U svom aktivnom obliku djeluje probiotski, podržavajući zdravu crijevnu floru.
Više ličimo na kvasac, nego na biljke
Iako se čovjeku čini da je bliži biljkama, naučnici su pomoću računarske filogenetike, upoređujući eukariote, otkrili da su kvasci bliži ljudima nego biljkama.
Procjenjuje se da je posljednji zajednički predak čovjeka i kvasca živeo prije oko milijardu godina, a mi još uvijek delimo veliki dio našeg genetskog materijala. Ljudski genom sadrži oko 20.000 gena koji kodiraju proteine, dok ih genom kvasca ima oko 6.000. Parno poređenje gena između vrsta otkriva 2.100 ortoloških grupa, koje predstavljaju 2.300 gena kvasca i 3.900 ljudskih gena.
Ljudi koriste kvasac unazad milion godina
Stara izreka kaže da je "pas čovjekov najbolji prijatelj", ali možda bi trebalo da kažemo da je "kvasac čovjekov najbolji prijatelj".
Kako navodi jedno novo istraživanje, do korišćenja organizama za fermentaciju moglo je da dođe već prije milion godina kada su rani čovjekovi preci vjerovatno fermentirali voće koristeći kvasac.
Najraniji poznati zapisi o kvascu koji su korišćeni u tradicionalne svrhe, poput pečenja hljeba, potiču iz drevnog Egipta i Kine.
Upotreba kvasca u proizvodnji piva i proizvodnji vina zabilježena je u Sumeriji, Vaviloniji i današnjoj Gruziji oko 6000 godina prije nove ere.
Kvasac je neophodan za aromu vina
Istraživači sada vjeruju da su različiti kvasci koji se koriste u proizvodnji vina ili direktno odgovorni ili pak služe kao mehanizam za oslobađanje za gotovo osamdeset procenata svih aromatičnih jedinjenja koja možemo da omirišemo u vinu.
Kvasac čini svijet održivijim
Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora i goriva kao što su bioetanol, biodizel, ekološka vazduhoplovna goriva i biogas moguća je korišćenjem kvasca i fermentacije.
NASA je poslala kvasac u svemir
Kao što ste vidjeli gore, imamo mnogo više zajedničkog sa kvascem nego što se misli, u toj mjeri da su naučnici odlučili da kvasac pošalju u svemir kao zamjenu za ljudske ćelije, da bi proučavali kako reaguje na zračenje. Naučnici vjeruju da će proučavanjem tih rezultata imati bolju predstavu o tome kakve bi posljedice po ljude bile tokom dužih svemirskih putovanja.
Naučnici NASA stavili su soj Saccharomices cerevisiae u kasetu za letenje u NASA misiji BioSentinel. NASA smatra S. cerevisiae optimalnom zamjenom za ljudske ćelije jer popravlja oštećenja DNK, što je jedna od glavnih posljedica zračenja, na sličan način kao što to rade ljudske ćelije, prenosi Žena Blic.
Mini market
OD SREBRENICE DO VRHA EVROPSKE AKADEMSKE ZAJEDNICE: Prof. dr. Pamela Habibović imenovana u vrhunsko tijelo univerziteta Nizozemske
Prije 8 min0
Ekonomija
DOSTOJANSTVEN ŽIVOT SVE DALJI OD GRAĐANA BiH: Najavljena nova poskupljenja, a plaće se tope (VIDEO)
Prije 11 min0
Vijesti
TOPLOTNI TALAS HARA EVROPOM: Metereolog Bakir Krajinović najavljuje promjene vremena
Prije 17 min0
Mini market
OBALE UNE SVE AGRESIVNIJE BETONIRAJU: "Otkud i struja i voda svim bespravno izgrađenim objektima?"
Prije 22 min0
Jeste li znali
NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA SVE ĆE UZDRMATI: Trebala je biti zdravija opcija, ali još je ŠTETNIJA
30. Jun. 20251
Jeste li znali
PRVI DAN JULA KOJI JE ZAUVIJEK PROMIJENIO JUGOSLAVIJU: Bio je prvi do Tita, a onda se za jedan dan sve promijenilo...
01. Jul. 20250
Jeste li znali
STRES I ANKSIOZNOST MNOGIMA SU "SAPUTNICI": Ovo pravilo od 8 sekundi moglo bi vam promijeniti život
01. Jul. 20250
Jeste li znali
PREVIŠE ILI PREMALO, PRLJAVO ILI ZAČEPLJENO: Ako vam mašina za suđe ne pere čaše dobro, možda je ovo problem
30. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.