SAVJETI ZA PRVOMAJSKO, ALI I ROŠTILJANJE BILO KAD: Ima ih pet i poželjno bi bilo obratiti pažnju na njih

Meso poslužite s voćem i povrćem koje sadrži antioksidanse koji suzbijaju djelovanje kemikalija koje uzrokuju rak.

  • Zdravlje

  • 01. Maj 2025  01. Maj 2025

  • 0

Catherine Carpenter, profesorica kliničke prehrane i članica UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center, upozorava da jedenje mesa pečenog na visokim temperaturama može povećati rizik od raka. No, pridržavajući se ovih nekoliko savjeta možete roštiljati na zdrav način.

Pečenje mesa na roštilju na visokim temperaturama može pougljeniti meso - uz sagorijevanje masnoće, što proizvodi kancerogene kemikalije poznate kao heterociklički amini (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodici (PAH).

Produžena izloženost ovim kemikalijama, koje također nastaju iz ispušnih plinova vozila, korozivnih tvari i drugih zagađivača, može oštetiti DNK, a s vremenom se mogu razviti i tumori.

Dr. Catherine Carpenter ističe da dugotrajna izloženost HCA i PAH povećava rizik od raka prostate, debelog crijeva i gušterače. Posebno s PAH-ovima, koji su aerosoli proizvedeni od dima od pečenja koji se također talože na mesu, potencijal izloženosti je dvostruk: od kontakta zbog gutanja hrane i kroz udisanje dima.

Savjeti za zdravije roštiljanje

Dr. Carpenter nudi ovih 5 savjeta za roštiljanje kako bi se smanjio rizik od izlaganja ovim karcinogenima:

- Nemojte peći meso na izravnoj vatri. Ako imate više plamenika, stavite meso iznad plamenika koji nema plamen, pecite na neizravnoj toplini.

- Ako se meso mora peći na žaru na izravnoj vatri, često ga okrećite kako biste smanjili izloženost kancerogenim tvarima.

- Ako meso ima ugljene dijelove, odrežite ih prije posluživanja.

- Meso poslužite s voćem i povrćem koje sadrži antioksidanse koji suzbijaju djelovanje kemikalija koje uzrokuju rak.

- Slično tome, razmislite o mariniranju mesa u marinadi na bazi citrusa prije pečenja na roštilju. Meso će apsorbirati citruse, a antioksidansi će neutralizirati kemijske učinke karcinogena.

"I ne kažem da se treba odreći pečenja mesa na roštilju, ali ga pokušajte pripremiti na način koji je za vas zdraviji", savjetuje dr. Carpenter. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...