Gastro
ZABORAVITE ZAPRŠKU: Evo kako da na mnogo zdraviji način zgusnete variva ...
28. Apr. 20250
Za variva su izvrsne i žitarice poput riže, ječma i prosa koje otpuštaju sluz.
Gastro
04. Maj 2025
0
Negativna strana zaprške je ta što jelo obogaćuje kalorijama koje uglavnom potječu iz masnoća. Također, jelo pripremljeno sa zaprškom teže se probavlja nego isto jelo bez nje.
Tokom prženja na ulju pri visokoj temperaturi, molekule škroba obavijene su uljem pa ih probavni sistem teže razgrađuje. Zbog toga zaprška kod nekih osoba može izazvati probavne smetnje poput nadutosti, tegoba u želucu, proljeva i slično.Umjesto klasične zaprške, može se uzeti dio povrća ili mahunarki iz jela koje želimo zgusnuti, propasirati i vratiti u lonac. Ova metoda je posebno pogodna za pripremu variva od graha. Gustoću može dati i raskuhano povrće sa škrobom poput krompira ili mrkve, koje se nariba i doda jelu tokom kuhanja.
Za variva su izvrsne i žitarice poput riže, ječma i prosa koje otpuštaju sluz. Kao zgušnjivač jela mogu se koristiti i zobene pahuljice koje se raskuhaju u jelu. Osim željene gustoće, obogatit će jelo korisnim prehrambenim vlaknima, piše krstarica.com.
Preporuka za ovakvo jelo je kuhani grašak.
Vijesti
OŠTRA REAKCIJA BOŠNJAČKOG KLUBA U SKUPŠTINI HNK: "Neprihvatljiva je gradnja na osnovu sumnjive dokumentacije i dozvola!"
Prije 14 min0
Politika
"DODIK SRLJA DALJE": Trivić objasnila zašto Narodni front nije glasao za veto Željke Cvijanović u NSRS
Prije 28 min0
Politika
DODIK JE STREPIO DO ZADNJEG MOMENTA: Evo kako je glasala opozicija u RS-u i spasila veto Željke Cvijanović...
Prije 30 min0
Šareni svijet
ZAPANUJUĆI DETALJI: Otkriven fosil cvrčka star 47 miliona godina, najstariji dosad (FOTO)
Prije 38 min0
Gastro
VRIJEME JE ZA ULAZAK U BAŠTE: Ukoliko kraj paradajza posadite ovu biljku, rađat će kao lud…
12. Maj 20250
Gastro
NAPRAVITE KROKETE OD KROMPIRA I SIRA: Mnogi su ljubitelji ovih hrskavih "valjaka", bilo da su u "ulozi" priloga ili...
12. Maj 20250
Gastro
TAJNA LJUTE PAPRIKE: Brojne su blagodati za zdravlje, ne biste vjerovali za šta je sve dobra…
Prije 16h0
Gastro
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Ovakvu kajganu prave kulinarski profesionalci, tajna je u jednom sastojku...
13. Maj 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.