BROJIMO LI KALORIJE: Zdrava zaprška, dodajte ovu namirnicu umjesto brašna

Za variva su izvrsne i žitarice poput riže, ječma i prosa koje otpuštaju sluz.

  • Gastro

  • Prije 5h  

  • 0

Negativna strana zaprške je ta što jelo obogaćuje kalorijama koje uglavnom potječu iz masnoća. Također, jelo pripremljeno sa zaprškom teže se probavlja nego isto jelo bez nje.

Tokom prženja na ulju pri visokoj temperaturi, molekule škroba obavijene su uljem pa ih probavni sistem teže razgrađuje. Zbog toga zaprška kod nekih osoba može izazvati probavne smetnje poput nadutosti, tegoba u želucu, proljeva i slično. 

Zdrave zaprške od povrća i žitarica

Umjesto klasične zaprške, može se uzeti dio povrća ili mahunarki iz jela koje želimo zgusnuti, propasirati i vratiti u lonac. Ova metoda je posebno pogodna za pripremu variva od graha. Gustoću može dati i raskuhano povrće sa škrobom poput krompira ili mrkve, koje se nariba i doda jelu tokom kuhanja.

Za variva su izvrsne i žitarice poput riže, ječma i prosa koje otpuštaju sluz. Kao zgušnjivač jela mogu se koristiti i zobene pahuljice koje se raskuhaju u jelu. Osim željene gustoće, obogatit će jelo korisnim prehrambenim vlaknima, piše krstarica.com.

Preporuka za ovakvo jelo je kuhani grašak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...