Gastro
ZABORAVITE ZAPRŠKU: Evo kako da na mnogo zdraviji način zgusnete variva ...
28. Apr. 20250
Za variva su izvrsne i žitarice poput riže, ječma i prosa koje otpuštaju sluz.
Gastro
04. Maj 2025
0
Negativna strana zaprške je ta što jelo obogaćuje kalorijama koje uglavnom potječu iz masnoća. Također, jelo pripremljeno sa zaprškom teže se probavlja nego isto jelo bez nje.
Tokom prženja na ulju pri visokoj temperaturi, molekule škroba obavijene su uljem pa ih probavni sistem teže razgrađuje. Zbog toga zaprška kod nekih osoba može izazvati probavne smetnje poput nadutosti, tegoba u želucu, proljeva i slično.Umjesto klasične zaprške, može se uzeti dio povrća ili mahunarki iz jela koje želimo zgusnuti, propasirati i vratiti u lonac. Ova metoda je posebno pogodna za pripremu variva od graha. Gustoću može dati i raskuhano povrće sa škrobom poput krompira ili mrkve, koje se nariba i doda jelu tokom kuhanja.
Za variva su izvrsne i žitarice poput riže, ječma i prosa koje otpuštaju sluz. Kao zgušnjivač jela mogu se koristiti i zobene pahuljice koje se raskuhaju u jelu. Osim željene gustoće, obogatit će jelo korisnim prehrambenim vlaknima, piše krstarica.com.
Preporuka za ovakvo jelo je kuhani grašak.
Evropa
ORBAN SE SUPROTSTAVLJA BRUXELLESU: Nećemo to dozvoliti u Mađarskoj!
Prije 10 min0
Politika
HARIS IMAMOVIĆ NA PORTALU "PEŠČANIK": Zašto Bećković traži od Skupštine Srbije poništavanje AVNOJ-a i ima li to veze sa BiH?
Prije 19 min0
Društvo
PLATE SU DOBRE, ALI..: Bojana iz Srbije otkrila kako stvarno izgleda raditi u sezoni u Hrvatskoj
Prije 45 min0
Regija
MIRO KOVAČ, BIVŠI HRVATSKI ŠEF DIPLOMACIJE: "U Francuskoj je velika uzbuna među Židovima. Čak se dio njih okreće stranci..."
Prije 47 min0
Gastro
AKO NEMATE VREMENA ZA DUGO STAJANJE PORED ŠPORETA; OVO UVIJEK "PALI": Napravite zapečeni punjeni krompir
16. Sep. 20250
Gastro
TRIK JE VRLO JEDNOSTAVAN: Napravite domaću puru prema našem receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
18. Sep. 20250
Gastro
JESENSKI DRAGULJ - KUKURUZ: Snižava holesterol, pomaže probavi, mozgu i želucu, a najzdraviji je kada se priprema na jedan način...
16. Sep. 20250
Gastro
PEČENI CHERRY S BIJELIM LUKOM: Može se poslužiti kao prilog mesu, kao dodatak u nekim jelima ili jednostavno...
17. Sep. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.