TURISTA UKAZAO NA TRIK KOJIM SE SLUŽE POHLEPNI HRVATSKI VLASNICI RESTORANA: "Prvo te namame"

Strani mediji pišu kako treba Hrvatsku izbjegavati jer je preskupa, te svojim građanima savjetuju da odu u Albaniju ili u Crnu Goru gdje će dobiti više za svoj novac.

  • Regija

  • 14. Jun. 2025  

  • 0

Prema najnovijim podacima Hrvatske turističke zajednice, u maju ove godine zabilježeno je 1,9 miliona turista, što je pet posto manje nego u maju prošle godine. Broj noćenja bio je manji za 14 posto, odnosno zabilježeno je 6,6 miliona noćenja.

Iako još uvijek ne postoje zvanični podaci o uzrocima, jedan od razloga sigurno su visoke cijene koje su od ljeta 2022. godine porasle za više od 50 posto. Strani mediji pišu da je Hrvatska lijepa, ali preskupa, te svojim građanima savjetuju da posjete Crnu Goru ili Albaniju, gdje će za isti novac dobiti više, prenosi Dnevno.hr.

Da li će ova sezona podbaciti, vidjet ćemo na kraju ljeta, a u međuvremenu su turisti iz Irske, Škotske, Norveške i Velike Britanije za RTL Danas iskreno govorili o svojim iskustvima. "Voda u restoranu je jako skupa, nismo dobili vodu iz česme. Platili smo pet eura za bocu", rekao je Cathal iz Irske.

Pizza skuplja za 5 eura

"Apartman je najskuplji... 400 eura svaki", nadovezao se Luke iz Škotske. "Danas smo platili ručak i doručak ukupno 250 eura. Sve je jako skupo", požalio se Loran iz Norveške. "Pića su malo skuplja nego što sam očekivala", komentarisala je Miranda iz Ujedinjenog Kraljevstva, uz napomenu da su posjetili atraktivne lokacije za turiste.

Turisti koji su tokom ljeta 2022. godine posjetili Hrvatsku često se iznenade kada vide koliko su cijene porasle u međuvremenu. Pica koja je koštala 13 eura sada se prodaje za 18, što je povećanje od skoro 40 posto. Rižoto od kozica poskupio je čak 83 posto, dok je prosječni apartman za dvije osobe skuplji za 50 eura, odnosno 63 posto. Kugla sladoleda, nekad simbol povoljnog ljetovanja, danas košta više od 3 eura, a ponegdje na Jadranu cijena dostiže i 5 eura po kugli.

Ugostitelji se brane i tvrde da su cijene morale porasti, jer nisu imali mnogo izbora. "Recimo, čokolada je poskupjela 100 do 200 posto, a pistaći su postali luksuz. Nema tu velike zarade, ali svi i dalje misle da mi zarađujemo ogromno", rekao je za RTL Danas Nakil Selimi, vlasnik slastičarnice u Splitu.

Rast troškova

Domaći izdavaoci smještaja i ugostitelji priznaju da su godinama dizali cijene jer su to mogli, ali sada tržište počinje reagovati, i gostiju je manje nego što su mnogi planirali prošle godine.

"Proteklih godina troškovi su rasli, a bili smo nekako i popularna destinacija, pa smo se možda i bahato navikli da možemo podizati cijene smještaja. Dakle, u jednom trenutku se u Hrvatskoj tražio ležaj više, međutim, to više nije slučaj", objasnila je Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja u Splitu.

Vlasnik restorana Ivo Vrdoljak kaže da najveći problem nisu visoke nabavne cijene, već to kada dođu gosti koji ne mogu platiti te cijene. Naime, na splitskoj rivi sve je više praznih stolova u restoranima, dok trgovine bilježe rekordnu prodaju. Turisti nerado sjede u restorane – računi nakon ručka ih često iznenade više nego loše vrijeme.

"Ako idemo u restoran i pogledamo meni, za hranu ostave cijenu, ali ne i za piće. Mislim da te namame s hranom, a kad još naručiš piće, račun bude ogroman. Ne znam zašto to rade...", rekao je Tomas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...