Jeste li znali
U SRBIJI NE ŽELE DA SE ZA OVO ZNA: Brutalno ubijene žrtve vozili su stotinama kilometara dalje, a kada je otkriveno šta se nalazilo u masovnim grobnicama - uslijedio je novi šok…
Prije 16 min0
(...) mogu biti ukusni, bez puno kompliciranja.
Gastro
17. Jun. 2025
0
Sastojci:
Tijesto:
4 žumanca
170 gr putera
100 gr šećera
250 gr oštrog brašna
50 gr kakaa
1 kašika kisele pavlake
1 kesica praška za pecivo
1 narendana korica limuna
Fil:
4 jogurta
2 kisele pavlake
250 gr šećera
4 kašike oštrog brašna
1 kesica vanilin šećera
4bjelanca
Priprema:
1. Pripremite smjesu
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, kakaom i puterom narezanim na listiće i sve dobro sjedinite. Potom u smjesu dodajte šećer, žumanca, kiselu pavlaku i limunovu koricu te sve zajedno zamijesite. Tijesto podijelite na dva dijela, jedan stavite u zamrzivač (na 30-ak min), a drugi u frižider da se rashladi dok napravite fil.
2. Pripremite nadjev od sira
U jednoj posudi mikserom napravite snijeg od bjelanaca, a u drugoj jogurt, pavlaku, šećer i vanilin šećer pomiješajte, pa dodajte brašno (ne miksati). Nakon što izmiješate sve sastojke, lagano (također bez miksanja kako smjesa ne bi izgubila mjehuriće zraka) umiješajte snijeg od bjelanjaka da se sjedini s filom.
3. Pripremite kolač za pečenje
Dio tijesta koji je bio u frižideru razvaljajte u veličinu posude za pečenje koju koristite, dimenzija otprilike 30 x 40 centimetara ili promjera oko 24 centimetra ako se radi o kalupu za tortu. Stavite tijesto peći na 10 do 15 minuta na 180 stepeni. Potom iz rerne izvadite i na polupečeno tijesto stavite nadjev od jogurta i vrhnja, te na vrh naribajte drugu polovicu tijesta koje ste ranije stavili u zamrzivač. Sve zajedno stavite peći oko 40 minuta na 180 do 200 stepeni, ovisno o pećnici. Dobro ohladite prije rezanja jer će kolač dok je topao još uvijek u sredini biti malo drhtav, ali tako treba biti.
Prijatno!:)
Jeste li znali
U SRBIJI NE ŽELE DA SE ZA OVO ZNA: Brutalno ubijene žrtve vozili su stotinama kilometara dalje, a kada je otkriveno šta se nalazilo u masovnim grobnicama - uslijedio je novi šok…
Prije 16 min0
Zabava
VIC DANA: Fočak smislio genijalno rješenje za uštedu goriva u automobilu, pa sliku poslao jaranu...
Prije 21 min0
Sport
O NJEMU BRUJI ITALIJA: Edin Džeko u četrdesetoj godini života zarađuje...
Prije 28 min0
Vijesti
ZATIŠJE PRED BURU: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednih nekoliko dana...
Prije 33 min0
Gastro
NAPRAVITE KAKAO PITU OD JOGURTA: Stari recept koji je pravi dokaz koliko jednostavni sastojci...
17. Jun. 20250
Gastro
NAPRAVITE ČOKOLADNU BOMBICU: Kulinarski klasik čiji recept svaki kuhar treba imati u svojoj ladici
16. Jun. 20250
Gastro
ŠTA KAŽU STRUČNJACI: Krompir i luk vam probadaju duplo brže zbog jedne navike
17. Jun. 20250
Gastro
OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Danas pravimo pečeni krompir na malo drugačiji način, još kad napravite zelenu salatu… (VIDEO)
16. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.