Svijet
EKSPLOZIJE U LOS ANGELESU: Potvrđeno je da su tri osobe poginule, u pitanju su zamjenici šerifa
Prije 19 min0
(...) mogu biti ukusni, bez puno kompliciranja.
Gastro
17. Jun. 2025
0
Sastojci:
Tijesto:
4 žumanca
170 gr putera
100 gr šećera
250 gr oštrog brašna
50 gr kakaa
1 kašika kisele pavlake
1 kesica praška za pecivo
1 narendana korica limuna
Fil:
4 jogurta
2 kisele pavlake
250 gr šećera
4 kašike oštrog brašna
1 kesica vanilin šećera
4bjelanca
Priprema:
1. Pripremite smjesu
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, kakaom i puterom narezanim na listiće i sve dobro sjedinite. Potom u smjesu dodajte šećer, žumanca, kiselu pavlaku i limunovu koricu te sve zajedno zamijesite. Tijesto podijelite na dva dijela, jedan stavite u zamrzivač (na 30-ak min), a drugi u frižider da se rashladi dok napravite fil.
2. Pripremite nadjev od sira
U jednoj posudi mikserom napravite snijeg od bjelanaca, a u drugoj jogurt, pavlaku, šećer i vanilin šećer pomiješajte, pa dodajte brašno (ne miksati). Nakon što izmiješate sve sastojke, lagano (također bez miksanja kako smjesa ne bi izgubila mjehuriće zraka) umiješajte snijeg od bjelanjaka da se sjedini s filom.
3. Pripremite kolač za pečenje
Dio tijesta koji je bio u frižideru razvaljajte u veličinu posude za pečenje koju koristite, dimenzija otprilike 30 x 40 centimetara ili promjera oko 24 centimetra ako se radi o kalupu za tortu. Stavite tijesto peći na 10 do 15 minuta na 180 stepeni. Potom iz rerne izvadite i na polupečeno tijesto stavite nadjev od jogurta i vrhnja, te na vrh naribajte drugu polovicu tijesta koje ste ranije stavili u zamrzivač. Sve zajedno stavite peći oko 40 minuta na 180 do 200 stepeni, ovisno o pećnici. Dobro ohladite prije rezanja jer će kolač dok je topao još uvijek u sredini biti malo drhtav, ali tako treba biti.
Prijatno!:)
Svijet
EKSPLOZIJE U LOS ANGELESU: Potvrđeno je da su tri osobe poginule, u pitanju su zamjenici šerifa
Prije 19 min0
Mini market
NEĆEMO TAKO, DINO: Facebook izbrisao Konakovićev uvredljivi status o "balijama"! (FOTO)
Prije 23 min0
Sport
I NEMA ODMORA DOK TRAJE OBNOVA - TIMA: Sergej Barbarez i Saša Papac u Austriji, njihova posjeta dio je...
Prije 29 min0
Vijesti
"DALI SMO VAM ALIBEGOVIĆA, DOSTA VAM JE": Predsjednik Košarkaškog saveza BiH o groznom odnosu FIBA-e u "slučaju Garza"
Prije 41 min0
Gastro
TURISTI VOLE OVO BALKANSKO JELO, A ČOVJEK KOJI JE KUHAO ZA TITA GA IZVRIJEĐAO: "Cijeli Jadran smrdi po TOME!"
Prije 20h0
Gastro
POVLAČI SE POPULARNA ČOKOLADICA: Sadrži ono što nije navedeno na deklaraciji; ovo može biti smrtonosno...
16. Jul. 20250
Gastro
SAMO PRIPAZITE NA BRAŠNO: Spremite za čas polpete od tikvice i poslužite ih uz laganu salatu sa grčkim jogurtom...
17. Jul. 20250
Gastro
BOLJE NEGO IZ PEKARE: Napravite slasne buhtle prema našem receptu i oduševite ukućane...
17. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.