Gastro
BRZO, JEDNOSTAVNO, A NEVJEROVATNO UKUSNO: Za tren oka napravite hrskavi krompir iz rerne i oduševite ukućane (VIDEO)
06. Jul. 20210
Ova uobičajena navika može značajno skratiti njihov rok trajanja i dovesti do bržeg kvarenja.
Gastro
17. Jun. 2025
0
Iako su krompir i luk nezaobilazne namirnice u gotovo svakoj kuhinji i često se koriste zajedno u receptima, stručnjaci upozoravaju da ih nikako ne biste trebali skladištiti jedno pored drugog.
Ova uobičajena navika može značajno skratiti njihov rok trajanja i dovesti do bržeg kvarenja.Stephen Jones, kuhar i osnivač bloga The Reluctant Gourmet, objašnjava da iako obje namirnice preferiraju tamna, suha i hladna mjesta, zajedničko skladištenje stvara nepovoljne uslove koji pospješuju truljenje. "Mnogi ljudi iz navike čuvaju luk i krompir zajedno, ali ta praksa može uzrokovati prerano kvarenje", ističe Jones.
Glavni razlog zašto ove dvije namirnice ne bi trebale biti pohranjene zajedno jeste etilen – prirodni gas koji određene namirnice ispuštaju kako bi ubrzale sazrijevanje. Iako luk ne proizvodi velike količine etilena poput voća (npr. banana), količina koju ispušta dovoljna je da ubrza klijanje i kvarenje krompira.
Pored toga, i luk i krompir tokom stajanja otpuštaju vlagu, a kada su smješteni zajedno, stvaraju vlažno okruženje koje pogoduje razvoju plijesni i truleži. Time se ne samo smanjuje iskoristivost ovih namirnica, već se i povećava količina hrane koja završava u otpadu.
Stručnjaci savjetuju da se krompir i luk čuvaju odvojeno, idealno na tamnim i prozračnim mjestima, kako bi se produžio njihov vijek trajanja i smanjio nepotreban trošak. Ova jednostavna promjena u organizaciji vaše kuhinje može vam dugoročno uštedjeti novac i očuvati svježinu namirnica.
Mini market
ZNAKOVITA PORUKA ISPRED AMBASADE HRVATSKE U SARAJEVU: Osvanulo žuto bure!
Prije 12 min0
Vijesti
PREDSJEDAVAJUĆI KOMŠIĆ O PEJAKOVIĆU: “Bio je glas naroda i čuvar bosanskog identiteta”
Prije 14 min0
Šareni svijet
IZ DUBINA MORA IZRONILA HISTORIJA: Pronađena najbolje očuvana brodska olupina u Sredozemlju
Prije 31 min0
Estrada
NINA BADRIĆ U DUHOVNOJ POSJETI BiH: "Zahvalnost Majčici za život koji živim"
Prije 35 min0
Gastro
TURISTI VOLE OVO BALKANSKO JELO, A ČOVJEK KOJI JE KUHAO ZA TITA GA IZVRIJEĐAO: "Cijeli Jadran smrdi po TOME!"
17. Jul. 20250
Gastro
SAMO PRIPAZITE NA BRAŠNO: Spremite za čas polpete od tikvice i poslužite ih uz laganu salatu sa grčkim jogurtom...
17. Jul. 20250
Gastro
BOLJE NEGO IZ PEKARE: Napravite slasne buhtle prema našem receptu i oduševite ukućane...
17. Jul. 20250
Gastro
POVLAČI SE POPULARNA ČOKOLADICA: Sadrži ono što nije navedeno na deklaraciji; ovo može biti smrtonosno...
16. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.