NAPRAVITE TORTILJA OMLET: Lako se spremi, a možete ga ponijeti i na posao i tako izbjeći bespotrebno...

(...) natrpavanje praznim kalorijama i starim, tvrdim pecivima iz pekara.

  • Gastro

  • 20. Jun. 2025  20. Jun. 2025

  • 0

Ovaj recept uzdiže klasični omlet na potpuno novu razinu.

Sastojci:

2 šnite suhog mesa bez masnih dijelova

2 jaja, veća

¼ kašičice soli

svježe mljeveni biber

60 gr šampinjona, nasjeckanih

1 čehno bijelog luka, gnječeno ili nasjeckano

1 šaka nasjeckanog mladog špinata

1 integralna tortilja promjera 20 do 23 cm

svježa šalša ili ljuti umak po izboru (nije obavezno)

Priprema:

1. Pržite suho meso

U neprianjajuću tavu, veličine otprilike vaše tortilje, ubacite slaninu. Pržite ju 5 minuta na srednje jakoj vatri dok ne dobije boju i postane hrskava pa ju prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Kada se slanina ohladi, nasjeckajte ju na komadiće.

2. Istucite jaja

U međuvremenu, u manjoj posudi istucite jaja sa soli i paprom te ostavite sa strane.

3. Pržite bijeli luk i gljive

U tavu, s masnoćom koja je ostala od prženja slanine, ubacite gljive i pržite otprilike jednu minutu pa dodajte češnjak i pržite još 30-ak sekundi.

4. Dodajte jaja

U jednakom sloju raširite bijeli luk i gljive po tavi pa dodajte jaja. Tavu lagano okrećite kako biste dobili okrugao oblik omleta, otprilike veličine tortilje.

5. Napunite tortilju

Nadjenite špinatom i sjeckanim suhim mesom pa na vrh stavite tortilju i lagano ju rukama pritisnite. Dio jaja koji se nije ispekao će vam poslužiti kao ljepilo. Ostavite 10-ak sekundi da se stisne. 

Prijatno:)   


6Okrenite omlet

Koristeći špatulu, zajedno s tortiljom, oprezno okrenite omlet na drugu stranu i pecite još otprilike jednu minutu dok tortilja ne postane hrskava.


7Zarolajte tortilju

Prebacite jelo na tanjur i oprezno zarolajte tortilju. Zamotanu stranu okrenite prema dolje tako da vam se tortilja ne odmota i prerežite na pola.


8Poslužite

Ako želite, poslužite sa svježom šalšom ili ljutim umakom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...