Estrada
NINA BADRIĆ U DUHOVNOJ POSJETI BiH: "Zahvalnost Majčici za život koji živim"
Prije 15 min0
(...) natrpavanje praznim kalorijama i starim, tvrdim pecivima iz pekara.
Gastro
20. Jun. 2025 20. Jun. 2025
0
Ovaj recept uzdiže klasični omlet na potpuno novu razinu.
Sastojci:
2 šnite suhog mesa bez masnih dijelova
2 jaja, veća
¼ kašičice soli
svježe mljeveni biber
60 gr šampinjona, nasjeckanih
1 čehno bijelog luka, gnječeno ili nasjeckano
1 šaka nasjeckanog mladog špinata
1 integralna tortilja promjera 20 do 23 cm
svježa šalša ili ljuti umak po izboru (nije obavezno)
Priprema:
1. Pržite suho meso
U neprianjajuću tavu, veličine otprilike vaše tortilje, ubacite slaninu. Pržite ju 5 minuta na srednje jakoj vatri dok ne dobije boju i postane hrskava pa ju prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Kada se slanina ohladi, nasjeckajte ju na komadiće.
2. Istucite jaja
U međuvremenu, u manjoj posudi istucite jaja sa soli i paprom te ostavite sa strane.
3. Pržite bijeli luk i gljive
U tavu, s masnoćom koja je ostala od prženja slanine, ubacite gljive i pržite otprilike jednu minutu pa dodajte češnjak i pržite još 30-ak sekundi.
4. Dodajte jaja
U jednakom sloju raširite bijeli luk i gljive po tavi pa dodajte jaja. Tavu lagano okrećite kako biste dobili okrugao oblik omleta, otprilike veličine tortilje.
5. Napunite tortilju
Nadjenite špinatom i sjeckanim suhim mesom pa na vrh stavite tortilju i lagano ju rukama pritisnite. Dio jaja koji se nije ispekao će vam poslužiti kao ljepilo. Ostavite 10-ak sekundi da se stisne.
Prijatno:)
6Okrenite omlet
Koristeći špatulu, zajedno s tortiljom, oprezno okrenite omlet na drugu stranu i pecite još otprilike jednu minutu dok tortilja ne postane hrskava.
7Zarolajte tortilju
Prebacite jelo na tanjur i oprezno zarolajte tortilju. Zamotanu stranu okrenite prema dolje tako da vam se tortilja ne odmota i prerežite na pola.
8Poslužite
Ako želite, poslužite sa svježom šalšom ili ljutim umakom.
Estrada
NINA BADRIĆ U DUHOVNOJ POSJETI BiH: "Zahvalnost Majčici za život koji živim"
Prije 15 min0
Kultura
JOSIPOVO "NE DAMO BOSNE" DUGO ĆE ODZVANJATI: Glas koji je odjeknuo pred rat, tiho je utihnuo sinoć
Prije 21 min0
Regija
DVIJE LEŽALJKE I SUNCOBRAN - 200 EURA: Luksuzne cijene i ove godine na crnogorskom primorju (VIDEO)
Prije 24 min0
Vijesti
DESET KILOMETARA DUGE KOLONE OD SARAJEVA PREMA MOSTARU: Nove mjere na ulazu u Mostar
Prije 30 min0
Gastro
TURISTI VOLE OVO BALKANSKO JELO, A ČOVJEK KOJI JE KUHAO ZA TITA GA IZVRIJEĐAO: "Cijeli Jadran smrdi po TOME!"
17. Jul. 20250
Gastro
SAMO PRIPAZITE NA BRAŠNO: Spremite za čas polpete od tikvice i poslužite ih uz laganu salatu sa grčkim jogurtom...
17. Jul. 20250
Gastro
BOLJE NEGO IZ PEKARE: Napravite slasne buhtle prema našem receptu i oduševite ukućane...
17. Jul. 20250
Gastro
POVLAČI SE POPULARNA ČOKOLADICA: Sadrži ono što nije navedeno na deklaraciji; ovo može biti smrtonosno...
16. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.