ZAŠTO IH JE DOBRO SVAKODNEVNO JESTI: Mogu poslužiti kao zamjena na meso i hljeb, a ima brojne benefite za zdravlje

Plod badema je koštunjav, elipsastog je oblika i izuzetno bogat nutritivnim svojstvima, pa su ga naučnici svrstali u super-hranu. Taj epitet je zaslužio jer je bogat vitaminima E, C i B1, B2, B 3, B 5, B 6 i B 9, kao i vitaminom K. Izuzetno je kaloričan, a osim nezasićenih masti, bogat je mineralima i to magnezijumom, kalcijumom i fosforom.

  • Zdravlje

  • 23. Jun. 2025  

  • 0

Badem je zdravo koštunjavo voće koje po svom nutritivnom sastavu, vjerovali ili ne, može da zamijeni hljeb i meso.

To je prvo voće koje cvijeta početkom proljeća i prije nego što olista, a pominje se čak i u Bibliji. U mnogim kulturama smatra se simbolom ljubavi i sreće, a opisuje se i kao zaštitnik porodice, pa je dobro imati ga u dvorištu.

To vjerovanje potiče od starih Rimljana koji su na vjenčanjima na mladu i mladoženju bacali bademe kao simbol plodnosti, ljubavi i dobrog zdravlja.

Šveđani jedu badem za Božić koji sakriju u puding. Vjeruje se da će onaj ko ga pronađe biti sretan cijele godine.

Zašto je badem zdrav?

Badem je drvo iz porodice ruža i dalji je rođak breskvi, kajsija, višanja i drugog koštunjavog voća. Porijeklom je iz Persije i osim slatkog badema koji se koristi u ljudskoj ishrani, postoji i gorki badem čije sjeme ima veću količinu cijanida i može biti otrovan ukoliko se konzumira u većim količinama.

Ta vrsta badema najčešće se koristi u kozmetičkoj industriji jer njegovo ulje sadrži velike količine vitamina E, neophodnog za lijepu i njegovanu kožu. Gorki badem je gotovo neizostavni sastojak svih kozmetičkih preparata za ublažavanje bora i znakova starosti na koži. Koristi se i za kolače kojima daje poseban, istančan ukus, prenosi Krstarica.

Plod badema je koštunjav, elipsastog je oblika i izuzetno bogat nutritivnim svojstvima, pa su ga naučnici svrstali u super-hranu. Taj epitet je zaslužio jer je bogat vitaminima E, C i B1, B2, B 3, B 5, B 6 i B 9, kao i vitaminom K. Izuzetno je kaloričan, a osim nezasićenih masti, bogat je mineralima i to magnezijumom, kalcijumom i fosforom.

Ipak, iako važi za izuzetno zdravu namirnicu, badem treba uzimati u ograničenim količinama, a preporuka je da se dnevno pojede od 6 do 10 komada.

Šta sve liječi badem?

Prema istraživanju američkih naučnika, bademi su poznati kao najdjelotvorniji prirodni lijek za smanjenje lošeg holesterola. Bogati su antioksidansima, monozasićenim mastima, magnezijumom i bakrom, pa poboljšavaju zdravlje srca i krvnih sudova. Jedenje badema s ljuskom pomaže u sprečavanju srčanog udara, dobar je i protiv dijabetesa tipa 2. Sadrži prirodne probiotike, pa popravlja crijevnu floru, utiče na pravilan rad želuca, sprečava pojavu kamena u žuči i poboljšava moždanu aktivnost.

Zbog obilja vitamina E dobar je za zdravlje kose, noktiju i kože, sprečava nastanak bora jer podstiče proizvodnju kologena i umanjuje znakove starenja. U kozmetičkoj industriji se kao osnova za brojne preparate koriste upravo bademovo mlijeko i ulje, koja se mogu primjenjivati i kao dodatak u ishrani.

Badem je priznato sredstvo za liječenje i u narodnoj medicini. Vjeruje se da je šaka badema dovoljna da vas prođe glavobolja, a preporučuje se i protiv gorušice. Osim ploda badema u zdravstvene svrhe koristi se i ulje za razne vrste masaža bolnih zglobova i mišića, dok se čaj od bademovih ljuski primijenjuje protiv urinarnih infekcija. Posebno se preporučuje pacijentima koji pate od ešerihije koli.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...