Politika
"KAPA DOLE STOČANIMA": Oglasio se istaknuti aktivist Safet Oručević, pa spomenuo - "Na jugu iste države ljudi se bore za pravo na ukop"
Prije 8 min0
(...) ovom receptu.
Gastro
20. Avg. 2025 20. Avg. 2025
0
Slatke, sočne i mirisne - smokve su pravi dragulj kasnog ljeta. Njihova sezona, koja traje od kraja jula pa sve do rane jeseni, donosi nam plodove koji su jednako ukusni svježi, sušeni ili pretvoreni u džemove i poslastice.
Od davnina cijenjene zbog bogatstva okusa i hranjivih vrijednosti, smokve su simbol mediteranskog podneblja i sunčanih dana, a mnogi imaju posađena stabla smokve u svojim vrtovima.
"Hvala ti draga prirodo za prekrasne darove. Ne zalijevaš, ne gnojiš, samo dođeš i ubereš i to svaki drugi dan. Osjećam se zahvalno", napisala je u Facebook grupi "Index Recepti: Što ste danas kuhali?", čitateljica Tatjana Stipanović, koja je od ovih smokava napravila džem.
Za džem su, naravno, svi tražili recept, a iako ga još nije podijelila, ovo je jedan.
Sastojci:
smokve
šećer
vanilin šećer
limun
Priprema:
1. Smokve operite, posušite, odstranite im peteljke i narežite. Narezane smokve i šećer zavrijte u dubokom loncu te kuhajte 40-45 minuta. Dodajte vanilin šećer, limunov sok i koricu i dobro promiješajte.
2. Vruć džem ulijte u čiste, sterilizirane staklenke, poklopite čistim i okrenite ih naopako. Ostavite ih da u tom položaju odstoje 24 sata, a cijeli recept pronađite ovdje.
3. Osim smokava, možete iskoristiti i njihovo lišće pa napraviti fini sirup koji okusom podsjeća na kombinaciju kokosa i vanilije.
4. Sirup možete razrijediti vodom i piti kao sok, ili ga dodati desertima, a cijeli recept pronađite ovdje.
Politika
"KAPA DOLE STOČANIMA": Oglasio se istaknuti aktivist Safet Oručević, pa spomenuo - "Na jugu iste države ljudi se bore za pravo na ukop"
Prije 8 min0
Estrada
HALID JE POZNATOM PJEVAČU NAPRAVIO NEŠTO ŠTO NE BI GOTOVO NIKOM: "Nije u pitanju novac"
Prije 12 min0
Vijesti
OGLASIO SE MIZ STOLAC: "Izgleda da svaka generacija bije svoje haremske bitke"
Prije 22 min0
Regija
OGLASILA SE ORGANIZATORICA FESTIVALA U BENKOVCU, NAKON ŠTO SU VETERANI I NAVIJAČI ISTI PREKINULI: Šljam je majci govorio da je ku*vetina
Prije 29 min0
Gastro
KAKO ZA DORUČAK, TAKO ZA RUČAK I VEČERU: Napravite ljetnu pastu sa tikvicama po ovom receptu
21. Avg. 20250
Gastro
NJIHOVO JE VRIJEME, ISKORISTITE IH NA NAJBOLJI NAČIN: Recept za zdravu i slasnu salatu od paprika
22. Avg. 20250
Gastro
PROBAJTE VEĆ DANAS, BIT ĆETE ODUŠEVLJENI REZULTATOM: Jedan sastojak vašoj riži če dati puno bolji okus
Prije 13h0
Gastro
SPECIJALITET GRČKE KUHINJE: Napravite čuveni souvlaki s tzatziki umakom i oduševite ukućane...
22. Avg. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.