VRIJEME JE NA NJIHOVOJ, A I NA NAŠOJ STRANI: Kada uberete, ili kupite, puno smokava, od njih napravite slasni džem po...

(...) ovom receptu.

  • Gastro

  • 20. Avg. 2025  20. Avg. 2025

  • 0

Slatke, sočne i mirisne - smokve su pravi dragulj kasnog ljeta. Njihova sezona, koja traje od kraja jula pa sve do rane jeseni, donosi nam plodove koji su jednako ukusni svježi, sušeni ili pretvoreni u džemove i poslastice.

Od davnina cijenjene zbog bogatstva okusa i hranjivih vrijednosti, smokve su simbol mediteranskog podneblja i sunčanih dana, a mnogi imaju posađena stabla smokve u svojim vrtovima.

"Hvala ti draga prirodo za prekrasne darove. Ne zalijevaš, ne gnojiš, samo dođeš i ubereš i to svaki drugi dan. Osjećam se zahvalno", napisala je u Facebook grupi "Index Recepti: Što ste danas kuhali?", čitateljica Tatjana Stipanović, koja je od ovih smokava napravila džem.

Za džem su, naravno, svi tražili recept, a iako ga još nije podijelila, ovo je jedan.

Sastojci:

smokve

šećer

vanilin šećer

limun

Priprema:

1. Smokve operite, posušite, odstranite im peteljke i narežite. Narezane smokve i šećer zavrijte u dubokom loncu te kuhajte 40-45 minuta. Dodajte vanilin šećer, limunov sok i koricu i dobro promiješajte.

2. Vruć džem ulijte u čiste, sterilizirane staklenke, poklopite čistim i okrenite ih naopako. Ostavite ih da u tom položaju odstoje 24 sata, a cijeli recept pronađite ovdje.

3. Osim smokava, možete iskoristiti i njihovo lišće pa napraviti fini sirup koji okusom podsjeća na kombinaciju kokosa i vanilije.

4. Sirup možete razrijediti vodom i piti kao sok, ili ga dodati desertima, a cijeli recept pronađite ovdje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...