TRI BITNE NAMIRNICE KOJE ČUVAJU MOZAK I PAMĆENJE: Jedna će vas iznenaditi

Ishrana se pokazala kao važan faktor u očuvanju zdravlja mozga. Istraživanja su pokazala da prehrambeni obrasci poput mediteranske ishrane, bogate cjelovitim žitaricama, ribom, voćem i povrćem, mogu smanjiti rizik od demencije.

  • Zdravlje

  • Prije 2h  

  • 0

Demencija, koja značajno utiče na svakodnevni život i samostalnost, postaje veliki problem. Situaciju dodatno otežava činjenica da mnogi stariji ljudi imaju i druge hronične bolesti, što povećava rizik od kognitivnih poteškoća. 

Stručnjaci upozoravaju da se tu stvara začarani krug u kojem kognitivni problemi pogoršavaju fizičko zdravlje, a tjelesne bolesti dodatno narušavaju rad mozga.

Ishrana se pokazala kao važan faktor u očuvanju zdravlja mozga. Istraživanja su pokazala da prehrambeni obrasci poput mediteranske ishrane, bogate cjelovitim žitaricama, ribom, voćem i povrćem, mogu smanjiti rizik od demencije.

Novo istraživanje otišlo je korak dalje te je ispitivalo utjecaj pojedinih namirnica na kognitivne sposobnosti starijih osoba s višestrukim hroničnim bolestima. Rezultati su istakli tri grupe namirnica:

„Pečurke ili alge imale su najveći utjecaj, na drugom mjestu našli su se mliječni proizvodi i orašasti plodovi“, naveli su istraživači, prenosi EatingWell. Pokazalo se da upravo pečurke i alge imaju najjači pozitivan utjecaj na zdravlje mozga, a slijede ih orašasti plodovi i mliječni proizvodi.

Ono što jedemo utiče ne samo na tijelo, već i na um.

Osim toga, svježe voće imalo je snažnu povezanost s orijentacijom (prepoznavanje mjesta i vremena), dok su povrće i orijentacija bili najmanje povezani s drugim kognitivnim funkcijama. Ove veze, prema autorima studije, ukazuju na to da određene namirnice mogu direktno podržavati pamćenje i pažnju.

Zaključak istraživanja je da ishrana igra veliku ulogu u očuvanju kognitivnih sposobnosti, naročito kod starijih osoba koje već imaju hronične bolesti. Dodavanje pečuraka, orašastih plodova i mliječnih proizvoda u svakodnevnu ishranu može doprinijeti boljoj koncentraciji i pamćenju.

Iako studija ne dokazuje uzročno-posljedičnu vezu, pruža snažan temelj za buduća istraživanja i podsjeća da ono što jedemo utiče ne samo na tijelo, već i na um.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...