OVO JE ZVANIČNO NAJBOLJI SIR NA SVIJETU: Proizvodi se unutar strogo definiranog geografskog područja

Ovaj sir se proizvodi isključivo od kravljeg mlijeka unutar strogo definiranog geografskog područja, pod nadzorom organizacije Interprofession du Gruyère, koja upravlja, nadzire i štiti proizvodnju sira Gruyère AOP (Appellation d’Origine Protégée) u Švicarskoj.

  • Gastro

  • 10. Okt. 2025  

  • 0

Švicarski sir Le Gruyère AOP Vieux trijumfovao je na takmičenju Mondial du Fromage 2025, koje je održano sredinom septembra u gradu Tours u Francuskoj, okupljajući vodeće stručnjake sirarske industrije iz cijelog svijeta.

Višednevni događaj obuhvatao je sajam, degustacije pod stručnim nadzorom, te takmičenje najboljih proizvođača sireva iz cijelog svijeta.

"Svijet zanatskih sireva je poput globalnog sela", kaže Adam Jay Moskowitz, predsjednik njujorške organizacije Maker to Monger i trener američkog tima. "Sir je sjajan učitelj, a Mondial je jedno od onih iskustava gdje se ‘selo’ okuplja."

Ove godine, švicarski Le Gruyère AOP Vieux, kojeg proizvodi Simon Miguet iz sirane Fromagerie La Côte-aux-Fées, osvojio je prestižnu titulu ‘Best in Show’ među više od 1.900 uzoraka sireva.

Le Gruyère AOP već dugo dominira međunarodnim takmičenjima. Prije ove pobjede, pet puta je osvajao titulu Best in Show na takmičenju World Cheese Awards još od 1992. godine, te tri puta na World Championship Cheese Contest.

Ovaj sir se proizvodi isključivo od kravljeg mlijeka unutar strogo definiranog geografskog područja, pod nadzorom organizacije Interprofession du Gruyère, koja upravlja, nadzire i štiti proizvodnju sira Gruyère AOP (Appellation d’Origine Protégée) u Švicarskoj.

"Le Gruyère AOP redovno postiže više ocjene od drugih sireva zbog rigoroznog sistema ocjenjivanja koji osigurava minimalne tehničke greške", objašnjava Emilia D’Albero iz kompanije Formaticum, koja se bavi proizvodnjom i prodajom specijalnih materijala za čuvanje sira i pribora.


"Visok kvalitet sirovina, stručnost proizvođača i švicarska posvećenost izvrsnosti rezultiraju sirom koji je tehnički savršen, uvijek ukusan, a ipak jedinstven od proizvođača do proizvođača."

"Ovisno o starosti, sir može imati različite karakteristike – od mliječnih i kiselkastih nota, do slanih, mesnatih i umami tonova. To je savršen sir jer je prikladan u bilo koje doba dana. Izvanredan je sam, u sendviču, ili rastopljen", kaže Moskowitz, ističući njegovu svestranost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...