Gastro
TRIK KOJI JE ZALUDIO INTERNET: Evo kako od 1 litra mlijeka napraviti više od 1 kg sira… (VIDEO)
13. Sep. 20231
Ovaj sir se proizvodi isključivo od kravljeg mlijeka unutar strogo definiranog geografskog područja, pod nadzorom organizacije Interprofession du Gruyère, koja upravlja, nadzire i štiti proizvodnju sira Gruyère AOP (Appellation d’Origine Protégée) u Švicarskoj.
Gastro
10. Okt. 2025
0
Švicarski sir Le Gruyère AOP Vieux trijumfovao je na takmičenju Mondial du Fromage 2025, koje je održano sredinom septembra u gradu Tours u Francuskoj, okupljajući vodeće stručnjake sirarske industrije iz cijelog svijeta.
Višednevni događaj obuhvatao je sajam, degustacije pod stručnim nadzorom, te takmičenje najboljih proizvođača sireva iz cijelog svijeta.
"Svijet zanatskih sireva je poput globalnog sela", kaže Adam Jay Moskowitz, predsjednik njujorške organizacije Maker to Monger i trener američkog tima. "Sir je sjajan učitelj, a Mondial je jedno od onih iskustava gdje se ‘selo’ okuplja."
Ove godine, švicarski Le Gruyère AOP Vieux, kojeg proizvodi Simon Miguet iz sirane Fromagerie La Côte-aux-Fées, osvojio je prestižnu titulu ‘Best in Show’ među više od 1.900 uzoraka sireva.
Le Gruyère AOP već dugo dominira međunarodnim takmičenjima. Prije ove pobjede, pet puta je osvajao titulu Best in Show na takmičenju World Cheese Awards još od 1992. godine, te tri puta na World Championship Cheese Contest.
Ovaj sir se proizvodi isključivo od kravljeg mlijeka unutar strogo definiranog geografskog područja, pod nadzorom organizacije Interprofession du Gruyère, koja upravlja, nadzire i štiti proizvodnju sira Gruyère AOP (Appellation d’Origine Protégée) u Švicarskoj.
"Le Gruyère AOP redovno postiže više ocjene od drugih sireva zbog rigoroznog sistema ocjenjivanja koji osigurava minimalne tehničke greške", objašnjava Emilia D’Albero iz kompanije Formaticum, koja se bavi proizvodnjom i prodajom specijalnih materijala za čuvanje sira i pribora.
"Visok kvalitet sirovina, stručnost proizvođača i švicarska posvećenost izvrsnosti rezultiraju sirom koji je tehnički savršen, uvijek ukusan, a ipak jedinstven od proizvođača do proizvođača."
"Ovisno o starosti, sir može imati različite karakteristike – od mliječnih i kiselkastih nota, do slanih, mesnatih i umami tonova. To je savršen sir jer je prikladan u bilo koje doba dana. Izvanredan je sam, u sendviču, ili rastopljen", kaže Moskowitz, ističući njegovu svestranost.
Evropa
ŠTETA JE NEVJEROVATNIH 100 MILIONA DOLARA: Korupcijski skandal u Ukrajini, na meti čovjek nekada blizak Zelenskom
Prije 14 min0
Regija
PLENKOVIĆ O NEMILIM SCENAMA: "Zakon ulice neće proći. A izbor Medakovića..."
Prije 20 min0
Regija
GOLDSTEIN NEMA DILEMU: "Ovo je najtačniji broj žrtava logora u Jasenovcu...!"
Prije 22 min0
Svijet
HISTORIJSKI SASTANAK U BIJELOJ KUĆI: Sirijski predsjednik kod Trumpa
Prije 25 min0
Gastro
TAJNA JE U AGDI: Napravite najsočniji tradicionalni bosanski kolač i oduševite ukućane...
09. Nov. 20250
Gastro
IDEALNO KAD SMO SVI NA OKUPU: Jeftina i ukusna pita zadovoljit će i najizbirljivije...
08. Nov. 20250
Gastro
GORDON RAMSAY O POPULARNOM TRENDU: "Nema šanse da ćemo to uvesti kako biste se do 22:30 osjećali manje kao debeli..."
Prije 10h0
Gastro
HRSKAVA TEKSTURA I PRIMAMLJIV IZGLED: Superbrza pita koju možemo napraviti još večeras - ne traži nikakvo iskustvo
Prije 4h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.