Gastro
SMRZNUTI CHEESECAKE BEZ SIRA: Recept za ledenu tortu koja je savršena za vrući ljetni dan
29. Jun. 20240
Idealno bi bilo ostaviti čizkejk preko noći u frižideru da se dobro ohladi, ali najmanje 5 sati kako bi se lijepo stegnuo prije rezanja.
Gastro
Prije 3h
0
Isprobajte čizkejk s domaćim kremom od pistaća
Biskvit:
125 grama maslaca
240 grama sitnog keksa
Krem od pistaća:
240 g neoljuštenih neslanih pistaća
140 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
prstohvat soli
60 ml vode
60 ml suncokretovog ulja
Krem od sira:
3 jaja
600 grama neslanog (kremastog) sira
1 kašika šećera
2 vanilin šećera
Glazura:
2 pavlake
2 kašike šećera u prahu
1 vanilin šećer
Počet ćemo s kremom od pistaća. Idealno bi bilo koristiti nepečene pistaće, ali ako su pečeni jedini dostupni, poslužit će i oni.
Pistaći bez ljuske teži su gotovo dvostruko od oljuštenih, pa kad očistite 240 grama neoljuštenih pistaća, dobit ćete otprilike 120 grama oljuštenih.
Zatim očišćene pistaće prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoje 15 minuta.
Kad omekšaju, ocijedite ih i lagano prebrišite kako biste skinuli kožicu (ne morate potpuno).
Stavite pistaće u blender i blendajte ih 5–10 minuta uz povremeno pulsiranje. Kad počnu poprimati kremastu teksturu, dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli.
Na kraju dodajte ulje i vodu te pustite da se sve dobro izmiješa. Dobit ćete nešto manje od 500 grama krema. Možete ga iskoristiti u čizkejku ili dio ostaviti u frižideru i poslužiti sa sladoledom od vanilije ili palačinkama.
Po želji, ostavite malo kreme za ukrašavanje.
Zagrijte pećnicu na 170 °C.
Sameljite keks. Otopite maslac i pomiješajte ga s keksom dok se sve ne sjedini.
Na dno kalupa za tortu stavite papir za pečenje, zatim ravnomjerno rasporedite smjesu od keksa i maslaca. Lagano pritisnite i pecite 5 minuta.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Od bjelanjaka umutite snijeg: najprije na manjoj brzini dok ne zapjene, a zatim povećajte brzinu i miksajte dok se ne učvrste.
U drugoj posudi izmiksajte sir, šećer, vanilin šećer i krem od pistaća sa žumanjcima. Kad se sjedini, lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka — ručno i nježno, da smjesa ostane prozračna.
Ravnomjerno rasporedite smjesu preko biskvita i vratite u pećnicu. Pecite 15 minuta na 175 °C, zatim smanjite na 160 °C i pecite još 10 minuta, piše N1info.rs.
Umutite pavlaku, šećer u prahu i vanilin šećer dok se ne sjedine. Nakon pečenja, ravnomjerno rasporedite preko kolača i vratite u isključenu pećnicu još 15 minuta.
Idealno bi bilo ostaviti čizkejk preko noći u frižideru da se dobro ohladi, ali najmanje 5 sati kako bi se lijepo stegnuo prije rezanja.
Gastro
SMRZNUTI CHEESECAKE BEZ SIRA: Recept za ledenu tortu koja je savršena za vrući ljetni dan
29. Jun. 20240
Gastro
OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Napravite izvrsni cheesecake bez pečenja i oduševite ukućane (VIDEO)
04. Jun. 20210
Gastro
ZA SAMO POLA SATA DO POSLASTICE DANA: Napravite savršeni cheesecake s limunom i oduševite ukućane (VIDEO)
03. Mar. 20210
Šareni svijet
ZIMA PORANILA U OVAJ DIO EVROPE: Palo pola metra snijega
Prije 20 min0
Zabava
NEVIĐEN GAF UGLEDNOG LISTA: Umjesto bivšeg gradonačelnika intervjuisali njegovog imenjaka, "običnog" građanina New Yorka
Prije 23 min0
Politika
KONAKOVIĆ NAKON SJEDNICE VM BiH: "Nikada neću dići ruku za ljude iz SNSD-a koji po mišljenja idu u Moskvu"
Prije 33 min0
Vijesti
ZAKON UPUĆEN U SKUPŠTINSKU PROCEDURU: Vlada KS utvrdila Nacrt budžeta za 2026. godinu
Prije 48 min0
Gastro
OVO JE JEDINO POVRĆE KOJE JE BOLJE SMRZNUTO NEGO SVJEŽE: S tim se slažu i kuhari
29. Okt. 20250
Gastro
KAKO NAPRAVITI SAVRŠENU PIZZU KOD KUĆE: Uz ove trikove uvijek će biti sočna i ukusna
28. Okt. 20250
Gastro
MOŽE I U SAKSIJI, NA ZATVORENOM BALKONU ILI TERASI: Kratki vodič za zimski uzgoj domaćeg paradajza...
28. Okt. 20250
Gastro
KULINARSKI KLASIK SRIJEDOM: Na briznu napravite ukusnu piletinu s graškom i kukuruzom i oduševite ukućane (VIDEO)
29. Okt. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.