ČISTI UŽITAK: Ovaj recept za cheesecake će oduševiti sve

Idealno bi bilo ostaviti čizkejk preko noći u frižideru da se dobro ohladi, ali najmanje 5 sati kako bi se lijepo stegnuo prije rezanja.

  • Gastro

  • Prije 3h  

  • 0

Isprobajte čizkejk s domaćim kremom od pistaća

Sastojci:

Biskvit:

  • 125 grama maslaca

  • 240 grama sitnog keksa

Krem od pistaća:

  • 240 g neoljuštenih neslanih pistaća

  • 140 g šećera u prahu

  • 1 vanilin šećer

  • prstohvat soli

  • 60 ml vode

  • 60 ml suncokretovog ulja

Krem od sira:

  • 3 jaja

  • 600 grama neslanog (kremastog) sira

  • 1 kašika šećera

  • 2 vanilin šećera

Glazura:

  • 2 pavlake

  • 2 kašike šećera u prahu

  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Krem od pistaća:

Počet ćemo s kremom od pistaća. Idealno bi bilo koristiti nepečene pistaće, ali ako su pečeni jedini dostupni, poslužit će i oni.

Pistaći bez ljuske teži su gotovo dvostruko od oljuštenih, pa kad očistite 240 grama neoljuštenih pistaća, dobit ćete otprilike 120 grama oljuštenih.

Zatim očišćene pistaće prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoje 15 minuta.

Kad omekšaju, ocijedite ih i lagano prebrišite kako biste skinuli kožicu (ne morate potpuno).

Stavite pistaće u blender i blendajte ih 5–10 minuta uz povremeno pulsiranje. Kad počnu poprimati kremastu teksturu, dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i prstohvat soli.

Na kraju dodajte ulje i vodu te pustite da se sve dobro izmiješa. Dobit ćete nešto manje od 500 grama krema. Možete ga iskoristiti u čizkejku ili dio ostaviti u frižideru i poslužiti sa sladoledom od vanilije ili palačinkama.

Po želji, ostavite malo kreme za ukrašavanje.

Biskvit:

Zagrijte pećnicu na 170 °C.

Sameljite keks. Otopite maslac i pomiješajte ga s keksom dok se sve ne sjedini.

Na dno kalupa za tortu stavite papir za pečenje, zatim ravnomjerno rasporedite smjesu od keksa i maslaca. Lagano pritisnite i pecite 5 minuta.

Krem od sira:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka.

Od bjelanjaka umutite snijeg: najprije na manjoj brzini dok ne zapjene, a zatim povećajte brzinu i miksajte dok se ne učvrste.

U drugoj posudi izmiksajte sir, šećer, vanilin šećer i krem od pistaća sa žumanjcima. Kad se sjedini, lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka — ručno i nježno, da smjesa ostane prozračna.

Ravnomjerno rasporedite smjesu preko biskvita i vratite u pećnicu. Pecite 15 minuta na 175 °C, zatim smanjite na 160 °C i pecite još 10 minuta, piše N1info.rs.

Glazura:

Umutite pavlaku, šećer u prahu i vanilin šećer dok se ne sjedine. Nakon pečenja, ravnomjerno rasporedite preko kolača i vratite u isključenu pećnicu još 15 minuta.

Idealno bi bilo ostaviti čizkejk preko noći u frižideru da se dobro ohladi, ali najmanje 5 sati kako bi se lijepo stegnuo prije rezanja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...