Gastro
DESERT S ISTOKA: Na brzinu napravite poslasticu dana i oduševite ukućane… (VIDEO)
17. Okt. 20250
Suhe sastojke pomiješajte i zalijevajte ih vodom dok se smjesa ne ujednači (mora biti gusta i čvrsta).
Gastro
31. Okt. 2025
0
Sarajčice su mali orijentalni slatkiši koji izgledom podsjećaju na baklavu - prave se od istih kora i jednako su hrskave, a iznutra su sočne.
SASTOJCI
Nadjev:
400 gr oraha
10 kašika šećera
12 kašika pšeničnog griza
150 gr grožđica
0,5 kesice praška za pecivo
malo mlake vode
Agda:
600 g šećera
500 ml vode
1 kesica vanilin šećera
1limun (narezan na tanke šnite)
Dodatno:
500 g kora za baklavu
PRIPREMA
Napravite nadjev
Suhe sastojke pomiješajte i zalijevajte ih vodom dok se smjesa ne ujednači (mora biti gusta i čvrsta).
Napunite kore
Prvu koru premažite s malo ulja, a na drugu koru po dužini rasporedite tri žlice nadjeva, sa strane zatvorite i zarolajte.
Složite na pleh
Narežite na jednake komade pa ih rasporedite u podmazan pleh i premažite uljem.
Ispecite
Pecite u rerni koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva, otprilike pola sata ili dok ne porumene.
Napravite agdu
Pomiješajte sve sastojke, pa hladnom agdom zalijte vruće sarajčice. Ohladite ih na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u hladnjak.
Priprema
Napravite nadjev
Suhe sastojke pomiješajte i zalijevajte ih vodom dok se smjesa ne ujednači (mora biti gusta i čvrsta).
Napunite kore
Prvu koru premažite s malo ulja, a na drugu koru po dužini rasporedite tri žlice nadjeva, sa strane zatvorite i zarolajte.
Složite na pleh
Narežite na jednake komade pa ih rasporedite u podmazan pleh i premažite uljem.
Ispecite
Pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva, otprilike pola sata ili dok ne porumene.
Napravite agdu
Pomiješajte sve sastojke, pa hladnom agdom zalijte vruće sarajčice. Ohladite ih na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u hladnjak na 2 do 3 sata.
Prijatno!
Gastro
DESERT S ISTOKA: Na brzinu napravite poslasticu dana i oduševite ukućane… (VIDEO)
17. Okt. 20250
Gastro
SAVRŠEN LJETNI HIT: Torta od limuna i jogurta, bez pečenja, za svaku priliku
20. Jun. 20250
Gastro
POTREBNA VAM JE SAMO JEDNA JABUKA: Na brzinu napravite desert s istoka i oduševite ukućane… (VIDEO)
13. Apr. 20250
Gastro
JEDNO JAJE I MALO JOGURTA: Na brzinu napravite izvrsni arapski desert, poslasticu za sve generacije…
27. Jan. 20250
Show
HOLIVUDSKE ZVIJEZDE POSJETIT ĆE PAPU LAVA XIV: Već mu je u gostima bio Al Pacino, a sada u Vatikan stižu...
Prije 11 min0
Sport
TUŽNA VIJEST IZ SRBIJE: Preminuo bivši igrač Željezničara
Prije 11 min0
Vijesti
NOVI GRANIČNI PRIJELAZ NA RASPOLAGANJU: Pada posljednja prepreka za bolje povezivanje BiH i Hrvatske (VIDEO)
Prije 18 min0
Društvo
OZBILJAN DRUŠTVENI PROBLEM: U ovom kantonu za deset mjeseci više od 100 optužnica i 80 presuda za nasilje u porodici
Prije 21 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane… (VIDEO)
14. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.