DOKTORI UPOZORAVAJU: Ova vrsta sira najgora za holesterol

To ne znači da se morate zauvijek odreći sira ako imate visok holesterol.

  • Zdravlje

  • Prije 2h  

  • 0

Ako vam ljekar dijagnosticira povišen holesterol, vjerovatno će vam savjetovati da preduzmete korake kako biste ga snizili. To obično podrazumijeva promjene u ishrani – smanjenje unosa određenih namirnica i povećanje drugih. Jedna od namirnica koja se često prva „nađe na udaru“? Sir.

„Sir sadrži mnogo zasićenih masti, koje mogu povećati nivo LDL, tzv. ‘lošeg’ holesterola“, objašnjava Keri Gans, dijetetičarka. „Vremenom, povišen LDL može povećati rizik od srčanih bolesti.“

Međutim, to ne znači da se morate zauvijek odreći sira ako imate visok holesterol. „Potrebno ograničenje unosa zavisi od pojedinca, od predispozicije ka kardiovaskularnim bolestima, ali i od cjelokupnog načina ishrane“, dodaje Džesika Kording, dijetetičarka.

Ipak, dijetetičari upozoravaju da postoji jedna vrsta popularnog sira koju bi osobe s povišenim holesterolom posebno trebale ograničiti.

Koji popularni sir je najgori za holesterol?

Nažalost, ljubitelji mekih sireva – odgovor je Brie.

„Brie je bogat, kremast sir koji sadrži dosta zasićenih masti, pa ga je najbolje jesti povremeno, kao poslasticu,“ objašnjava Tara Gidus Kolingvud, konsultantica za sportsku ishranu i vlasnica kompanije Tara Gidus Nutrition Consulting.

Zasićene masti mogu povećati LDL holesterol i time rizik od razvoja srčanih bolesti.

Oko 28 g Brie sira sadrži 7,5 g masti, od čega je skoro 5 g zasićenih masti. Većina ljudi pojede više od te količine odjednom, što znači da samo jednim obrokom Brie sira možete premašiti preporučeni dnevni unos zasićenih masti.

„Njegova meka tekstura i blag ukus lako vas navedu da pojedete više nego što mislite,“ dodaje Gans.

Kolingvud kaže da je u redu s vremena na vrijeme pojesti „mali komad“. „Ali česti ili veliki obroci ovog sira brzo mogu povećati nivo holesterola,“ upozorava ona.

Drugi sirevi koji nisu idealni za holesterol

Kording savjetuje da budete oprezni sa svim mekim i kremastim sirevima.

„Kremasti sirevi generalno sadrže mnogo zasićenih masti,“ objašnjava ona.

„Tu spadaju triple cream sirevi i prerađeni kremasti namazi.“

Prerađeni sirevi, poput krem sira, mogu dodati još više zasićenih masti i natrija u ishranu, što je štetno za zdravlje srca, upozorava Bet Voren, dijetetičarka i autorica knjige Living Real Life with Real Food.

Kako uživati u siru ako pazite na holesterol

I dalje možete jesti sir, ali uz umjerenost i pažljiv izbor.

„Veličina porcije je ključna,“ kaže Kolingvud. „Držite se količine od 28 g i birajte lakše opcije poput mozzarelle sa smanjenim udjelom masti, fete ili kozjeg sira.“

Kording savjetuje da pazite i na ukupnu ravnotežu u ishrani.

„Trudite se da većina masti koje unosite dolazi iz nezasićenih izvora poput maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova i sjemenki, ali i dalje možete uživati u malo sira,“ kaže ona.

„Pošto je dokazano da rastvorljiva vlakna pomažu u snižavanju LDL holesterola, kombinujte sir s namirnicama bogatim vlaknima – povrćem, voćem, orašastim plodovima, pasuljem ili integralnim žitaricama – da biste zadržali balans.“

Na kraju, Voren poručuje da sir jedete svjesno i u malim količinama:

„Uživajte u svakom zalogaju – mala količina zaista može biti sasvim dovoljna.“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...