Politika
SUMANUTA PODRŠKA PRIMORCU: Dodikova mržnja prema Sarajevu jača od straha od Trgovske gore!
Prije 5 min0
Važno je da hrana koju jedemo bude zdrava za srce
Zdravlje
Prije 17h Prije 17h
0
Održavanje zdravlja srca uveliko zavisi od prehrane, uz genetiku i navike poput izbjegavanja cigareta, smanjenja stresa i redovitog kretanja. Kardiolog Kunal Lal naglašava da je najvažnije birati namirnice koje su stvarno dobre za srce.
"Važno je da hrana koju jedemo bude zdrava za srce. Cilj je slijediti prehranu s malo natrijuma, trans masti i zasićenih masti, kako bismo smanjili rizike poput visokog holesterola, povišenog pritiska ili kardiovaskularnih bolesti", rekao je za EatingWell. Tek kada se te preporuke primijene na tanjiru, može se vidjeti kako izgleda obrok koji podržava zdravlje srca.
Prema dr Lalu, jedna od najboljih večera za zdravlje srca je pečeni losos s dimljenim slanutkom i zelenim lisnatim povrćem. Ovaj obrok kombinuje zdrave masti, niži udio natrijuma, vlakna i nutritivno bogate biljne namirnice. Dr Lal ističe ovu večeru jer pruža ravnotežu ključnih sastojaka i pokazuje kako praktično izgleda zdrava večera koju je lako pripremiti kod kuće, prenosi Index.hr.
Losos je posebno koristan jer je bogat omega-3 masnim kiselinama. Lal objašnjava da je "riba bogata omega-3 masnoćama izvrstan dodatak prehrani zbog svoje poznate sposobnosti snižavanja triglicerida u tijelu". Omega-3 masnoće takođe mogu pomoći u smanjenju upale, što može usporiti proces začepljenja arterija i povoljno uticati na krvni pritisak, holesterol, inzulinsku rezistenciju i trigliceride.
Ovaj obrok sadrži i relativno malo natrijuma, a dr Lal upozorava: "Natrijuma je tihi ubica u prehrani, a njegovo smanjivanje uvelike poboljšava zdravlje srca." Okus se postiže začinima i biljem umjesto solju, dok slanutak i kelj dodaju vrijedna vlakna. Lal naglašava da je "prehrana bogata vlaknima važna jer može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjujući LDL kolesterol i krvni pritisak".
Kako bi se ideje iz ovog obroka primijenile na svakodnevnu prehranu, dr Lal potiče uključivanje više povrća, izgradnju uravnoteženog tanjira i korištenje zdravih masnoća poput maslinovog ulja. Takođe, preporučuje dodavanje okusa bez soli, na primjer citrusima, začinskim biljem i začinima. Takve male, ali dosljedne promjene mogu znatno pridonijeti dugoročnom zdravlju srca.
Politika
SUMANUTA PODRŠKA PRIMORCU: Dodikova mržnja prema Sarajevu jača od straha od Trgovske gore!
Prije 5 min0
Hronika
UŽAS U SUSJEDSTVU: Mladić se posvađao s djevojkom pa je pokušao ubiti
Prije 16 min0
Evropa
"DOSTA SAŽALIJEVANJA!": Komandant švedskih oružanih snaga uputio važnu poruku naciji
Prije 25 min0
Sport
GOTOVO JE: Wonderkid kojeg je Real platio 60 miliona eura ide na posudbu
Prije 34 min0
Zdravlje
SAVJET STRUČNJAKA: Pet suplemenata koje trebate izbjegavati ako imate visok krvni pritisak
11. Dec. 20250
Zdravlje
O OVOME LJEKARI NE PRIČAJU: Doktorica koja pije pet šoljica dnevno otkriva zašto je dobro piti kafu svaki dan
11. Dec. 20250
Zdravlje
KARDIOLOG TVRDI: Ovo je najbolja večera za zdravlje vašeg srca
Prije 17h0
Zdravlje
NEDOSTATAK VITAMINA C OSJETI SE ČIM OTVORITE OČI: Ova 2 simptoma ne smijete ignorisati
11. Dec. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.