Politika
SAŠA MAGAZINOVIĆ DIREKTNO: "Vrijeme je da vidimo ko radi za ljude, a ko za narko mafiju"
Prije 9 min0
Konobari i barmeni često koriste razne trikove kako bi lakše izdržali naporne smjene i povećali iznos napojnica, od "razvodnjenih" pića i glumljenog ispijanja alkohola do sporog vraćanja sitniša. Iako su ti postupci gostima uglavnom nevidljivi, oni otkrivaju pritiske i snalažljivost potrebnu za opstanak u ugostiteljstvu.
Jeste li znali
Prije 2h
0
Posao u restoranu ili kafiću iznimno je zahtjevan. Konobari, baristi i barmeni svakodnevno se nose s gužvama, posebnim željama i nestrpljivim gostima. Kako bi lakše prebrodili smjenu – ali i povećali napojnice – razvili su niz taktika. Stručnjaci su razgovarali s bivšim djelatnicima u ugostiteljstvu i prikupili pet najčešćih trikova.
Bečki odrezak s pomfritom i gazirano piće – 25,50 eura. "Može 28." Većina gostiju ostavlja napojnicu ako je zadovoljna uslugom. Prema pravilima bontona, ona se i očekuje nakon posjeta restoranu. No iznos napojnice znatno varira, prenosi Fenix-magazin.
Napojnica ne pokazuje samo koliko je gost zadovoljan i velikodušan, nego za mnoge konobare predstavlja i ključan dio zarade. Često je to jedina "slamka spasa" tokom naporne smjene pune dodatnih zahtjeva i nestrpljivih gostiju. Hoteli, primjerice, utječu na ponašanje gostiju dizajnom buffeta, objašnjava gastronomski stručnjak Gabriel Laeis za Frankfurter Rundschau. No i osoblje u ugostiteljstvu ima svoje načine kako usmjeriti goste.
"Zaboravljeni" alkohol u piću
Svako ko je radio u baru poznaje situaciju u kojoj već vidno alkoholizirani gosti nastavljaju naručivati. Ako se neko ponaša posebno neugodno, zna se dogoditi da barmen u sljedećoj rundi "slučajno" izostavi alkohol ili pripremi znatno slabije piće. Kod slatkih koktela to se jedva primijeti, a gost je – kako kažu – sljedeće jutro često zahvalan.
Zajedničko ispijanje pića s gostima
Iskusni konobari znaju: što je razina alkohola viša, atmosfera je opuštenija, a gosti često i izdašniji. U slavljeničkom raspoloženju nerijetko pozovu konobara da im se pridruži u ispijanju rakije ili "shota". Kako se ne bi opili do kraja smjene, neki posegnu za trikovima – piće se ponekad prolije iza ramena ili diskretno ispljune u praznu bocu, dok izvana izgleda kao da je sve popijeno.
Osvježavanje pivske pjene kašikom
U restoranima se posao često dijeli: neko toči pivo, a neko poslužuje goste. U velikoj gužvi dogodi se da svježe natočeno pivo stoji nekoliko minuta prije posluživanja, a pjena se povuče. Tada na scenu stupa kašika – kratko miješanje i pivo ponovno izgleda svježe.
"Novo" pivo iz ostataka
Točenje piva zahtijeva vještinu, naročito pri otvaranju nove bačve, kada u početku izlazi gotovo samo pjena. U stresnim situacijama, prema riječima bivših zaposlenika, od ostataka piva iz više čaša može se brzo "složiti" novo pivo – barem vizualno.
Vraćanje sitniša – cent po cent
Posljednji trik posebno se preporučuje za nestrpljive i škrte goste. Konobar namjerno vrlo polako broji povrat novca, tražeći svaki cent u novčaniku. Time se povećava vjerovatnoća da će i najškrtiji gost na kraju reći: "U redu je, zadržite."
Iako ovi trikovi često ostaju nevidljivi gostima, oni otkrivaju svakodnevnu realnost ugostiteljskog posla – balansiranje između profesionalnosti, snalažljivosti i borbe za pristojnu zaradu.
Politika
SAŠA MAGAZINOVIĆ DIREKTNO: "Vrijeme je da vidimo ko radi za ljude, a ko za narko mafiju"
Prije 9 min0
Jeste li znali
DOK SE DRUGDJE SVE VIŠE ČESTITA PUTEM TELEFONA I INTERNETA: U ovoj zemlji evropski rekorderi u slanju pisanih čestitki
Prije 11 min0
Sport
SVE JE DOGOVORENO: Bivši trener Željezničara postaje predsjednik kluba iz Srbije
Prije 20 min0
Hronika
UHAPŠENI RAZBOJNICI: Nakon što su pretukli sugrađanina, oteli mu automobil i izazvali nesreću
Prije 22 min0
Jeste li znali
SENZACIONALNO: Na mjestu na kojem nema života pronađeni su ostaci jedne od najnaprednijih civilizacija svijeta, ali to je bio tek početak…
26. Dec. 20250
Jeste li znali
DECENIJAMA JE BIO NEVIDLJIV: Ogromni tajni bunker JNA za koji nisu znali ni oni koji su ga gradili OSTAVIO SVE BEZ RIJEČI (VIDEO)
Prije 14h0
Jeste li znali
DOK SE UPOZORAVA NA NAGLO STARENJE STANOVNIŠTVA, STRUČNJACI TVRDE: Ljudi u ovoj dobi su nevjerovatan neiskorišten resurs
26. Dec. 20250
Jeste li znali
MJESTO NA KOJEM VAŽE POSEBNA PRAVILA RIBOLOVA: Zabranu sprovodi poglavica
25. Dec. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.