ŠTA KONOBARI PREŠUTE: Pet trikova skrivenih iza šanka

Konobari i barmeni često koriste razne trikove kako bi lakše izdržali naporne smjene i povećali iznos napojnica, od "razvodnjenih" pića i glumljenog ispijanja alkohola do sporog vraćanja sitniša. Iako su ti postupci gostima uglavnom nevidljivi, oni otkrivaju pritiske i snalažljivost potrebnu za opstanak u ugostiteljstvu.

  • Jeste li znali

  • Prije 2h  

  • 0

Posao u restoranu ili kafiću iznimno je zahtjevan. Konobari, baristi i barmeni svakodnevno se nose s gužvama, posebnim željama i nestrpljivim gostima. Kako bi lakše prebrodili smjenu – ali i povećali napojnice – razvili su niz taktika. Stručnjaci su razgovarali s bivšim djelatnicima u ugostiteljstvu i prikupili pet najčešćih trikova.

Trikovi 

Bečki odrezak s pomfritom i gazirano piće – 25,50 eura. "Može 28." Većina gostiju ostavlja napojnicu ako je zadovoljna uslugom. Prema pravilima bontona, ona se i očekuje nakon posjeta restoranu. No iznos napojnice znatno varira, prenosi Fenix-magazin.

 

Napojnica ne pokazuje samo koliko je gost zadovoljan i velikodušan, nego za mnoge konobare predstavlja i ključan dio zarade. Često je to jedina "slamka spasa" tokom naporne smjene pune dodatnih zahtjeva i nestrpljivih gostiju. Hoteli, primjerice, utječu na ponašanje gostiju dizajnom buffeta, objašnjava gastronomski stručnjak Gabriel Laeis za Frankfurter Rundschau. No i osoblje u ugostiteljstvu ima svoje načine kako usmjeriti goste.

"Zaboravljeni" alkohol u piću

Svako ko je radio u baru poznaje situaciju u kojoj već vidno alkoholizirani gosti nastavljaju naručivati. Ako se neko ponaša posebno neugodno, zna se dogoditi da barmen u sljedećoj rundi "slučajno" izostavi alkohol ili pripremi znatno slabije piće. Kod slatkih koktela to se jedva primijeti, a gost je – kako kažu – sljedeće jutro često zahvalan.

Zajedničko ispijanje pića s gostima

 

Iskusni konobari znaju: što je razina alkohola viša, atmosfera je opuštenija, a gosti često i izdašniji. U slavljeničkom raspoloženju nerijetko pozovu konobara da im se pridruži u ispijanju rakije ili "shota". Kako se ne bi opili do kraja smjene, neki posegnu za trikovima – piće se ponekad prolije iza ramena ili diskretno ispljune u praznu bocu, dok izvana izgleda kao da je sve popijeno.

Osvježavanje pivske pjene kašikom

U restoranima se posao često dijeli: neko toči pivo, a neko poslužuje goste. U velikoj gužvi dogodi se da svježe natočeno pivo stoji nekoliko minuta prije posluživanja, a pjena se povuče. Tada na scenu stupa kašika – kratko miješanje i pivo ponovno izgleda svježe.

"Novo" pivo iz ostataka

 

Točenje piva zahtijeva vještinu, naročito pri otvaranju nove bačve, kada u početku izlazi gotovo samo pjena. U stresnim situacijama, prema riječima bivših zaposlenika, od ostataka piva iz više čaša može se brzo "složiti" novo pivo – barem vizualno.

Vraćanje sitniša – cent po cent

Posljednji trik posebno se preporučuje za nestrpljive i škrte goste. Konobar namjerno vrlo polako broji povrat novca, tražeći svaki cent u novčaniku. Time se povećava vjerovatnoća da će i najškrtiji gost na kraju reći: "U redu je, zadržite."

Iako ovi trikovi često ostaju nevidljivi gostima, oni otkrivaju svakodnevnu realnost ugostiteljskog posla – balansiranje između profesionalnosti, snalažljivosti i borbe za pristojnu zaradu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...