FIELD RUŠI NADE DODIKU: "Brexit ne znači manje britanskog prisustva i podrške u BiH"

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field objavio je danas svoj novi blog pod nazivom „Vizija za 2020.“

  • Vijesti

  • 13. Jan. 2020  

  • 1

U nastavku teksta pročitajte šta je napisao ambasador Field:

Nova godina, novi početak. Mnogi od nas će razmišljati o tome šta donosi 2020. godina, najvjerovatnije sa dozom nervoze, ali i nadom za pozitivne promjene. U Britanskoj ambasadi očekujemo značajan kontinuitet - radit ćemo na implementaciji reformi koje građanima trebaju, a koje povećavaju prilike, smanjuju korupciju, jačaju vladavinu prava i poboljšavaju javne usluge. Ali svaka godina je drugačija, i pred nama su značajna događanja.

Na kraju ovog mjeseca Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU. Baš kao što je Brexit bio demokratska odluka, jednako tako poštujemo odluku BiH da radi na pridruživanju EU. Kao što sam već mnogo puta do sada objasnio, ovo ne znači manje našeg prisustva i podrške. Baš suprotno. Mi povećavamo našu saradnju, programe, broj uposlenika i našu vidljivost. To ćemo nastaviti raditi u partnerstvu sa drugim prijateljima BiH, uključujući SAD, EU, OSCE, i mnoge druge.
Naš rad u polju obrazovanja je meni jedan od najdražih u kome pružamo podršku, podučavamo kodiranje i kritičko razmišljanje u svakoj osnovnoj školi u ovoj zemlji. U januaru će se u Londonu održati Svjetski forum obrazovanja koji će okupiti ministre obrazovanja i srodnih polja iz cijelog svijeta, uključujući i iz BiH. Najbolje od svega je što će učenici OŠ “Aleksa Šantić” iz Ugljevika, nakon osvajanja regionalnog takmičenja u kodiranju, predstavljati cijeli region Zapadnog Balkana na Forumu.

Već dugi niz godina postoji nedostatak ulaganja u fizičku i digitalnu infrastrukturu BiH, što usporava rast i poslovanje. U februaru će se u Londonu održati Investicijski forum EBRD-a, na kome će se predstavnici svih zemalja Zapadnog Balkana imati priliku sastati sa međunarodnim finansijskim i poslovnim kontaktima, kako bi promijenili tu sliku, i poboljšali povezanost u BiH i regionu.


U martu će se muška reprezentacija BiH u fudbalu još jednom suočiti sa Sjevernom Irskom, ovaj put u Zenici, sa šansom da se kvalifikuje za Evropsko prvenstvo koje će se održati na ljeto. Ja ću naravno navijati za goste, ali zar ne bi bilo sjajno vidjeti BiH kako igra protiv jedne od reprezentacija domaćina u finalu na Wembleyu 12. jula?

Novi film o Bondu je dešavanje samo po sebi. Bit će prikazan u aprilu i navodno će biti posljednji u kome će Daniel Craig biti 007. “No Time To Die” je još jedan film o Bondu sa sjajnim glumcima, i odlično je uključen spisateljski rad talentirane Phoebe Waller – Bridge.

Zbog opštih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu prošlog mjeseca, Samit o sprječavanju seksualnog nasilja je morao biti odgođen, te će se održati na proljeće. Ovo će biti nastavak dugoročne predanosti pravdi za žrtve. BiH će imati značajan broj predstavnika, s obzirom na mukotrpni napredak koji je ovdje postignut zahvaljujući grupama za podršku te vjerskim i vođama u lokalnim zajednicama.


Ove godine će se održati veliki broj važnih i bolnih komemoracija, a na prvom mjestu je 25. godišnjica genocida u Srebrenici u julu. Obilježavanje ovog događaja sa poštovanjem i na ispravan način nam može pomoći da se prisjetimo i drugih tragedija koje su se desile ljudima u ovoj zemlji.

Uvijek se radujem olimpijskom i paraolimpijskom ljetu, a posebno mi je drago da se ove godine igre održavaju u Japanu, zemlji koju ja dobro poznajem. Ta zemlja će biti sjajan domaćin, i nadam se da ćemo proslaviti uspjehe Amela Tuke i Katrine Johnson-Thompson, naše svjetske šampionke u sedmoboju. Kako sam se zadesio u Londonu 2012. i u Brazilu 2016. godine, nekako se nadam da ću naći načina da pratim igre na licu mjesta…? Avgust mi je i najdraži mjesec za biti u Sarajevu i uživati u filmskom festivalu, gledati filmove na toplom ljetnjem povjetarcu.


Ovo je naravno i izborna godina u BiH, pa će u oktobru građani birati svoje lokalne lidere za naredni mandat. Nadam se da neće proći još jedan izborni ciklus bez da građani Mostara dobiju priliku da se njihov glas čuje - a to zavisi od toga da političari i parlamentarci rade svoj posao. Jednako važno je to da će Britanska ambasada podržati sve napore da se sam proces poboljša i time učini transparentnijim i pravičnijim, kako bi svi imali povjerenje u rezultate.

U novembru će biti 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma. 25 godina mira nije malo postignuće. Ali, sumnjam da su oni koji su prisustvovali rođenju mira mogli očekivati da će ovaj okvir biti u velikoj mjeri na snazi i danas, te da se njegova ograničenja i propusti koji su očiti u Sejdić – Finci i drugim presudama, ostati nepromijenjeni. Možda će ovo biti godina u kojoj će se postignuće od prije 25 godina iskoristiti kao osnova na kojoj će se izgraditi zemlja koja uključuje sve njene građane.

Nema osobe koja nije svjesna rastuće cijene klimatskih promjena koju naša planeta plaća, sa strašnim požarima u Australiji kao još jednim snažnim dokazom. Privilegija je Ujedinjenog Kraljevstva što će biti domaćin Konferencije o klimatskim promjenama (COP26) u Glasgowu krajem godine. Biti ćemo ambiciozni i energični, kao što smo bili i sa obavezama koje smo preuzeli u svojoj zemlji, sa nadom da ćemo postići konsenzus o preduzimanju koraka kako bi se riješilo ovo pitanje egzistencijalne prijetnje. Ako to uspijemo, onda će 2020. zaista biti godina za pamćenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...