BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH IKADA, MUSLIMAN KOJEM SU SE KLANJALI I NEPRIJATELJI KRŠĆANI: Ono što je on uradio nije nikada niko prije njega, a evo zbog čega je ušao u LEGENDU…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 10. Feb. 2020  

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je Saladin, isprva visoki državni dužnosnik na dvoru sultana Nuredina, a kasnije i sam slavni sultan. Puno ime mu je bilo Ṣalāḥ ad-Dīn Yūsuf ibn Ayyūb. Bio je etnički Kurd rodom iz Tikrita.

Obranio je svoje carstvo od upada križara suprostavljajući se Rikardu I.Lavljeg Srca i tako promijenio tok križarskih ratova.

Unatoč svom žestokom suprotstavljanju katoličkim vladarima, Saladin je u Europi smatran plemenitim vitezom, toliko da o njemu postoji epska pjesma iz 14. stoljeća, a Dante ga je u svom djelu Božanstvena komedija uvrstio među čestite duše Limba. Naklonost prema plemenitom Saladinu pokazuje sir Walter Scott u svom djelu Talisman.

Unatoč tome što su europski plemići nemilosrdno pljačkali njegove zemlje i ubijali njegov narod, Saladin je pomilovao kršćansku vojsku i dao pravo prolaska kroz svoje zemlje svim običnim kršćanima.

Iako islamske vjere, bio je poštovan od kršćanskih gospodara, pogotovo od Rikarda koji je izjavio da je Saladin nesumnjivo najveći vođa islamskog svijeta, na što je ovaj odgovorio da ne bi ni od koga radije izgubio Jeruzalem nego od Rikarda. Kad je Rikard bio bolestan, Saladin mu je čak ponudio na uslugu svog vlastitog liječnika. Nakon što su se kršćani povukli, Rikard i Saladin i dalje su ostali u kontaktu, međutim, nikad se nisu sreli licem u lice.

O tome da je bio priznati i uvaženi vođa islamskog svijeta govori i pismo koje mu je upućeno 1188. godine od strane cara Svetog Rimsko-Njemačkog Carstva Fridrika I. Barbarosse koji ga je pozvao na viteški dvoboj kod egipatskog Zoana. Termin dvoboja je već bio odabran, međutim Barbarossa se na putu utopio i dvoboj nikada nije održan.

SALADINOVA SVETA PRAVILA

Učio je od najboljih

Mladog su Saladina podučavali ujak Širku, veliki ratnik žestoke čudi, te Nur al-Din, vladar Alepa i Mosula. Od prvoga je Saladin naučio umijeće ratovanja, a od drugoga umijeće vladanja.

Imao je cilj za koji se vrijedilo boriti

Saladin je svojim sljedbenicima ponudio viziju ujedinjenog islamskog svijeta oslobođenog nadiranja stranih osvajača.

Znao je kada pregovarati

Saladin je uspio ujediniti mnoštvo sitnih islamskih vladara kombinacijom sile, darežljivosti i pregovora. Pažljivo je čuvao vlastite resurse te izbjegavao nepotrebne sukobe i gubitke. Prikazivao se kao nasljednik vizije Nur al-Dina i provoditelj Božje volje. Prema potrebi, pregovarao je i s križarima.

Stavljao je vlastiti život na kocku

Kako bi osigurao odanost svojih podanika, Saladin se nije ustručavao izložiti opasnostima. Osobno je vodio svoje vojnike u bitku te bio uz njih čak i u najtežim trenutcima.

Znao je kada treba pokazati zube

Kada je zatrebalo, mogao je biti nemilosrdan prema svojim protivnicima i narediti masovne odmazde. Smjenjivao je nepouzdane i potencijalno opasne kadrove te nemilosrdno progonio i kažnjavao svoje zaklete neprijatelje te one koji su ga izdali.

Živio je jednostavno

Iako je bio najmoćniji čovjek islamskog svijeta, Saladin se nije odao velikoj raskoši i dekadenciji. Bio je to još jedan način da svojim sljedbenicima pokaže kako dijeli njihovu bol.

Izbjegavao je laži

Saladin je dobro znao da je povjerenje jedna od najvrjednijih stvari u životu. Svoje je sljedbenike držao na okupu ne samo grubom silom, već i svojom iskrenošću, Nikada nije lagao.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...