ČUVA SRCE, ČISTI ARTERIJE, SPRJEČAVA MOŽDANI UDAR: Ova čudesna biljka preporučuje se čak i onima koji su imali infarkt…

Kinezi su od njega radili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9.000 godina starim lončanicama

  • Zdravlje

  • 12. Feb. 2020  

  • 0

Glog je jedna od biljaka s najstarijom tradicijom uzgoja i upotrebe.

Glog je nekada rastao samo u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi te na Mediteranu, dok danas je proširen po čitavom svijetu.

Poznat je i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvedove hruške.
 

Snažan lijek za srce


Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalaze ljekovite i djelotvorne tvari trimetil-amin i glikozid-oksiakantin.


Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu te u znatnim količinama kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline.

Znanstvenici su zaključili da glog, između ostaloga, učinkovito sprječava pošast modernog doba - infarkt.

Svi oni koji imaju problem s visokim tlakom ili se žele zaštititi od povišenog kolesterola i od ateroskleroze mogu se liječiti pripravcima od gloga.

Ova biljka ima široku korist za održavanje zdravlja krvožilnog sustava, kod visokog tlaka, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije.

Glog je prihvaćen kao sredstvo za snažan i učinkovit tretman ranih faza srčanih bolesti te kao djelotvorna terapija kod već uznapredovalih faza.

Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila koje opskrbljuju srčani mišić.

Pospješuje aktivnost i bolju opskrbu stanica srčanog mišića. Općenito bi svatko iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.

Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprječava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze.

Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka.

Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Sirup od gloga


U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte vodom tako da dostigne visinu od 2,5 cm iznad bobica. Izblendajte i ostavite da odstoji 24 sata.

Smjesu stavite na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka se krčka pola sata. Ugasite vatru i pustite da odstoji još pola sata.

Procijedite i izlijte tekućinu (sok) u čistu staklenku te je, kada se ohladi, stavite u hladnjak. Bobice izblendajte ponovno dodajući im novu vodu.

Zatim ih opet kuhajte pola sata i ostavite da odstoje još pola sata.

Dobro procijedite tekućinu kroz krpu, tako da sok bude što gušći.

Taj sok pomiješajte s prvobitno iscijeđenim, pa ga zatim krčkajte na laganoj vatri dok ne ostane ¼ mješavine.

Ulijte u sterilizirane boce i uzimajte 6 do 12 supenih kašika dnevno. Rok trajanja je neograničen.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...