ZAGREBAČKI PROFESOR ZORAN PUSIĆ OTVORENO PORUČIO: Zajednički interesi Dodika i Čovića su izuzetno štetni po BiH

Iza tijesne saradnje lidera SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića kriju se njihovi zajednički interesi koji su privremenog karaktera, ali su izuzetno štetni po BiH, smatra profesor na zagrebačkom Sveučilištu Zoran Pusić.

  • Politika

  • 21. Feb. 2020  21. Feb. 2020

  • 0

U razgovoru za Vijesti.ba, Pusić je rekao da Dodik za implementaciju svojih planova, "koji barem dosad nisu vodili naprijed i odvajanju od sukoba koji BiH kao taoca drže posljednjih 25 godina", dosta uspješno za saveznika pronalazi u Čoviću i njegovom HDZ-u BiH.

Zajednički interesi Dodika i Čovića

- Mislim da takva politika, koja se za cijelu ovu regiju pokazala katastrofalnom, nije dobra ni za koga, jer se njom stalno potenciraju sukobi po etničkoj liniji - ističe Pusić.

Našeg sagovornika upitali smo kako gleda na Čovićevu podršku Dodikovim izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH i istovremenu Dodikovu podršku Čovićevim izmjenama Izbornog zakona BiH?

- Iza uske povezanosti Dodika i Čovića kriju se njihovi zajednički interesi koji su privremenog karaktera. Mislim da ti interesi ne mogu trajati dugo, ali su u ovom času izuzetno štetni po BiH. A ovo što Dodik i Čović predlažu, što mi uopće nije ni čudno da su u tome pronašli zajednički jezik, vodi ka tome da BiH nikad ne profunkcionira kao normalna država, već da sve vrijeme ostane podijeljena - navodi Pusić.

BiH je, smatra profesor, potreban ogroman napor na njenom proevropskom putu, jer bi se u tom slučaju moglo očekivati popuštanje tenzija koje je drže za taoca. Također je mišljenja da je za BiH glavni problem što se netrpeljivosti, nastale tokom posljednjeg rata, umjetno podgrijavaju jer neki od političkih aktera očito od toga imaju velike političke, a samim time i materijalne koristi.

- Ja držim palčeve za to da se BiH, koja je najviše stradala i prepatila u ratovima 90-ih, konačno izvuče iz ovog blata i da se nađu političari koji imaju hrabrosti reći kako je Dejtonski mirovni sporazum itekako bio važan, ali 1995. godine - kada je završen rat, a ne kao sveto pismo iz kojeg se zemlja ne može maknuti. A po svemu sudeći, ne može se maknuti zbog toga što postoje interesi koji guraju ka razjedinjavanju i destrukciji same zemlje, a ne prema tome da ona profunkcionira kao normalna zemlja - naglašava Pusić.

Nikad nisam glasao za HDZ

Potom se još jednom, po ko zna koji put u svojim medijskim istupima, osvrnuo na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, koji je, naglašava, bio potpuno zakonit.

- Stav gospodina Komšića je puno bliži mojim stavovima - da je čovjek Srbin, Hrvat ili Bošnjak - ne svojom zaslugom, nego slučajno. Da je odgojen od drugih roditelja, onda bi se osjećao pripadnikom neke druge nacije - potcrtava Pusić.

To je nešto što bi, nastavlja profesor, trebala biti privatna stvar.

- Ja da sam kao Hrvat građanin BiH, glasao bih za gospodina Komšića. I ne bih smatrao da on neće štititi hrvatske interese u BiH zato što nije član HDZ-a. Ja ni u Hrvatskoj nikad nisam glasao za HDZ i smatram da je HDZ u Hrvatskoj napravio više štete nego koristi. Slično mislim i o HDZ-u u BiH - naglašava Pusić.

Ponavlja da je, prema njegovom mišljenju, izbor Komšića bio potpuno zakonit, dok je sama ideja da se mora glasati po etničkom kriteriju uistinu nešto što je za svaku osudu.

- Recite mi kako bi Barack Obama bio izabran u SAD-u da su svi bijelci glasali prema boji kože? Kako bi čovjek koji je deklarirani homoseksualac bio izabran za premijera Islanda da su se tamošnji ljudi vodili tim kriterijima? Prema tome, meni se čini da su mnogi ljudi, bili oni Bošnjaci ili Hrvati u BiH, glasali za gospodina Komšića zato što su im se njegove ideje o tome kako bi trebala izgledati BiH više svidjele od ideja koje zastupa vodeća struktura HDZ-a BiH - govori Pusić.

Na kraju razgovora poručio je i da se ono što se trenutno dešava u Hrvatskoj u značajnoj mjeri odražava i na situaciju u BiH.

- Mi smo prvi susjedi, imamo najveću granicu, imamo konstitutivni narod u BiH. I ja se nadam da je Zoran Milanović nešto naučio kroz ovo vrijeme otkad je bio premijer i da će njegova politika prema BiH biti konstruktivnija i puno bolja za cjelovitost BiH i smirivanje duhova unutar nje, nego je to bila politika njegove prethodnice - zaključio je Pusić u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba / SB) 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...