TURIZAM U JEDINOM BH. GRADU NA MORU NA KOLJENIMA: Vlasnici apartmana u Neumu strahuju da neće imati ni jednog gosta

Domaćini koji iznajmljuju smještaj u našem jedinom morskom gradu ističu da, ako se po jutru dan poznaje, od predstojeće sezone neće biti ništa

  • Ekonomija

  • 06. Apr. 2020  06. Apr. 2020

  • 0

Vlasnici apartmana u Neumu već se hvataju za glavu uoči predstojeće sezone, a neki od njih ne isključuju mogućnost i da će njihovi smještajni kapaciteti u narednim mjesecima biti potpuno prazni.

Domaćini koji iznajmljuju smještaj u našem jedinom morskom gradu ističu da, ako se po jutru dan poznaje, od predstojeće sezone neće biti ništa, ali, ipak, napominju da je za bilo kakve pouzdane procjene još rano.

"Živim u Njemačkoj i dođem dolje u petom mjesecu i ostanem tri-četiri mjeseca, dam oglas i dobijem goste, pošto mi je uz more kuća sa devet apartmana. Sada će biti belaja. Imao sam najavljenog gosta iz Njemačke, ali ako bude ovako, ja ću to otkazati. Vjerovatno će mi svi apartmani ove sezone biti prazni", rekao je za "Nezavisne" Vinko Zubac, vlasnik apartmana "Zubac" u Neumu.

Ivan Jurković, vlasnik vile "Plava" u Neumu, kaže da ima kuću blizu mora i vlastite goste, te da je optimista, ali i priznaje da sigurno neće biti gostiju kao što je to bilo ranijih sezona.

"Ranijih godina, oko 1. maja, kad je lijepo vrijeme, znala je biti puna kuća. Sad ne očekujem nikoga oko 1. maja. Ovdje oko mene postoje veće kuće, te manji hoteli, i znam pouzdano da gostiju nema nikako. Sve je otkazano sigurno do 6. mjeseca, tako čujem od zaposlenih. To je realnost", naveo je Jurković za "Nezavisne".

Iz "Ville Ancora" rekli su nam da rezervacija imaju, ali im to ništa ne znači ako situacija, poput ove sada, bude nastavljena.

"Ako ne dođe do smirivanja čitave situacije u vezi sa virusom korona, od sezone neće biti ništa", poručuju iz "Ville Ancora".

Kako dodaju, već su imali otkazivanja gostiju, ali to još nije nikakav pokazatelj, pošto rade isključivo sezonski.

"Sve zavisi od toga kako će se situacija razvijati. Slušajte, ako se situacija smiri, sve će se promijeniti, mi imamo dosta stalnih gostiju koji nam se vraćaju. Ali svjesni smo i mi i oni, ako se virus korona nastavi širiti, da od sezone nema ništa", ispričali su nam iz "Ville Ancora" Neum.

Živko Matuško, načelnik Neuma, ističe da se, uprkos svemu, za sezonu moraju spremati.

"Neum je jedini izlaz Bosne i Hercegovine na more i jedna od glavnih turističkih destinacija. Mi se nadamo da ćemo s turizmom početi u sedmom mjesecu. Svi bismo voljeli da sezona bude kakva-takva, ali teško da će biti kao prošle dvije godine", rekao je Matuško za "Nezavisne".

Međutim, nije ni najmanji optimista Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, koji ističe da nije u pitanju samo Neum, već cijela BiH.

"Ova godina je totalno propala. Kad sve stane, trebaće godina ili dvije da se ljudi pokrenu, da počnu razmišljati o turizmu i putovanjima", pojasnio je Hadžić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...