POSTAJE SVE GORE, VIRUS JE REAKTIVAN: Mislili su da su se izliječili, a onda su stigli novi testovi

Zdravstvene vlasti zemlje saopćile su da su u toku epidemiološke istrage

  • Svijet

  • 13. Apr. 2020  13. Apr. 2020

  • 0

Više oporavljenih bolesnika sa koronavirusom u Južnoj Koreji ponovo je zaraženo pokazali su testovi.

Broj ljudi u Južnoj Koreji koji su po drugi put bili pozitivni na koronavirus nakon što su se prethodno oporavili popeo se na 91 - što je porast za 40 od 51 prijavljenih ranije ove sedmice, navodi se u izvještaju.

Jeong Eun-kyeong, šef Korejskih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je novinarima da je virus možda "reaktiviran", i da se pacijenti nisu ponovo inficirali, već se ponovo razboljeli.

"Broj će se samo povećavati - 91 je tek početak", rekao je Kim Woo-joo, stručnjak za infektivne bolesti Univerzitetske bolnice Guro, dodajući da se bolest vjerovatno "vratila", a da nisu ponovo zaraženi.

Greške pri ispitivanjima također bi mogle biti uzrok, rekli su drugi stručnjaci, ili bi ostaci virusa i dalje mogli biti u ljudskim sistemima, ali ne mogu biti zarazni ili opasni za domaćina ili bilo koga drugog.

"Postoje različite interpretacije i mnoge varijable", rekao je Jung Ki-suck, doktor pulmologije u Univerzitetskoj bolnici Hallym.

"Vlada mora pronaći odgovore za svaku od ovih promjenljivih", rekao je Jung.

Zabilježeno je da se gotovo 7.000 Južnokorejaca oporavilo od bolesti, prenio je informativni list.

U petak je Južna Koreja prijavila 27 novih slučajeva, što je najniži broj nakon što je dnevni rekord dostigao više od 900 krajem februara, prema podacima KCDC-a.

Ukupno je bilo 10.450 slučajeva, a broj smrtnih slučajeva porastao je sa sedam na 211, piše New York Post.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...