DRLJAČA U STILU NOVALIĆA: "Za 19.861 smanjen broj zaposlenih" (VIDEO)

Isplate penzija i naknada socijalnim kategorijama koje se isplaćuju iz budžeta FBiH bit će blagovremeni, poručio je danas u Sarajevu zamjenik premijera FBiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

  • Politika

  • 14. Apr. 2020  14. Apr. 2020

  • 1

U obraćanju na redovnoj konferenciji za novinare, Drljača je podsjetio da je aktuelna Vlada FBiH dobila pohvale od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz koje su poručili da je BiH država koja je blagovremeno, konkretno, efektivno i restriktivnim mjerama postigla jako dobre rezultate u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa.

Jedna od značajnih mjera Vlade FBiH u cilju održavanja stabilnosti privrede, naglašava, je i Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koji je dostavljen Parlamentu FBiH na razmatranje i odlučivanje.

Ovim zakonom se, između ostalog, uređuje i subvencija doprinosa za obavezno osiguranje, obustava obračuna i plaćanja zateznih kamata na javne prihode, prekid prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, kao i druge mjere i preporuke Vlade.

- U toku prošle sedmice obradovali smo naše penzionere - njih 422.800, za koje je izdvojeno 185 miliona KM, zatim 44.000 invalida, za koje je izdvojeno 11,5 miliona, kao i 10.500 civilnih žrtava rata za koje je izdvojeno 2,1 milion KM. Radi se o zaista značajnim sredstvima i ona su blagovremeno uručena ovim kategorijama - kazao je Drljača.

Najbitnijim je ocijenio da će isplate penzija, kao i naknade socijalnim kategorijama koje se isplaćuju iz budžeta FBiH, biti blagovremeni u utvrđenom iznosu bez obzira na postojeće ekonomske posljedice nastale usljed koronavirusa.

Svjestan je činjenice, navodi, da će kao posljedica pandemije koronavirusa značajan broj radnika ostati bez posla.

- To je jedan značajan problem koji moramo rješavati prioritetno. Možemo biti sigurni da ova Vlada i sve njene stručne službe i timovi ulažu maksimalne napore kako bi se osigurala neophodna sredstva za ublažavanje ekonomskih posljedica ove pandemije i sačuvala radna mjesta - naveo je Drljača.

Prema podacima Poreske uprave FBiH, u periodu od 16. marta do danas imamo 26.434 odjave i 6.573 prijave, odnosno broj zaposlenih radnika u tom periodu smanjen je za 19.861 radnika.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti odsustva s posla jednog od roditelja, ministar Drljača je podsjetio da je 16. marta izdata preporuka poslodavcima da jednom od roditelja koji imaju maloljetnu djecu do 10 godina omogući odsustvo s posla.

- Mišljenja smo da u slučaju da su oba roditelja zaposlena poslodavac treba omogući odsustvo jednom roditelju u skladu sa Zakonom o radu i drugim zakonima, Kolektivnim ugovorom te Pravilnikom o radu - dodao je.

U pitanju je važna problematika, naglašava Drljača, zbog čega je planirano izmjenama i dopunama Zakona o radu omogućiti povećanje broja dana plaćenog i neplaćenog odsustva.

Zakon trenutno predviđa sedam dana, a sada će se, u saradnji sa socijalnim partnerima, razmatrati da li će se taj broj dana povećati na 15 ili 20.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...