TAJNA JE U AGDI: Danas pravimo domaće hurmašice, prema našem receptu uspijevaju od prve… (VIDEO)

Naša današnja slastica nastaje za 50 minuta, donosimo recept za 8 osoba

  • Gastro

  • 24. Apr. 2020  

  • 0

SASTOJCI

1 jaje

150 g maslaca

150 g šećera

1/2 kašikice praška za pecivo

200 g glatkog brašna

8 cijelih očišćenih oraha

ZA AGDU

600 ml vode

600 g šećera

10 g vanilin šećera

1 limun

PRIPREMA AGDE

U lonac stavimo kuhati vodu, šećer, vanilin šećer te nekoliko kolutova limuna. Kada zavrije smanjimo vatru i kuhamo pola sata. Dobiveni šećerni sirup maknemo sa vatre i ostavimo da se hladi.

PROČIŠĆENI MASLAC

Na slaboj vatri polagano bez miješanja otopimo maslac, maknemo sa vatre pa sa površine oberemo nastalu pjenu. Preostali maslac kašikom oprezno prebacimo u čistu posudu, a mliječni talog sa dna posude bacimo.

PRIPREMA HURMAŠICA

U zdjeli umutimo jaje, dodamo rastopljeni pročišćeni maslac, 150 g šećera, prašak za pecivo, malo limunovog soka i izmiješamo pjenastu smjesu.

Zatim u smjesu miješajući ručnim mikserom polako dodajemo brašno dok tijesto ne postane dovoljno mekano ali ne i ljepljivo.

Tijesto zatim prebacimo na pobrašnjenu dasku, podijelimo ga na 16 jednakih komada i od svakog oblikujemo hurmašicu.

Hurmašice slažemo u namašćenu vatrostalnu posudu, odozgo svaku malo izbodemo vrhom viljuške i u sredinu svake hurmašice utisnemo polovicu jezgre oraha za ukras.

Stavimo ih peći na 180°C, 20 do 30 minuta, dok lijepo ne porumene.

Pečene hurmašice natopimo vrućom agdom i pokrijemo na nekoliko minuta dok ne upiju tekućinu. Na kraju ih prelijemo ostatkom agde, ukrasimo kolutima limuna i ostavimo da se potpuno ohlade.

U slast!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...