"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Kako je posljednjom presudom Sud BiH "pokazao zube" Milanu Tegeltiji

Sud Bosne i Hercegovine u utorak je, po zahtjevu Olge Pantić iz Banje Luke za ocjenu zakonitosti Pravilnika o postupku ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija i Kriterija za ocjenjivanje rada sudija u BiH, koje je donijelo Visoko sudsko i tužilačko vijeće, donio presudu kojom se ukidaju navedeni akti.

  • Mini market

  • 21. Maj 2020  21. Maj 2020

  • 0

"Pravna situacija u kojoj Zakon o VSTV-u ne uređuje postupak donošenja Pravilnika o postupku ocjenjivanja nedvosmisleno ukazuje da postupak donošenja osporavanog Pravilnika nije proveden u skladu sa Zakonom, zbog čega je osporavani Pravilnik neovisno o svom sadržaju NEZAKONIT. Shodno navedenom, u postupku donošenja osporavanog Pravilnika učinjen je propust koji Pravilnik kao cjelinu čini nezakonitim", stoji u obrazloženju presude Suda Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama “Slobodne Bosne”, ova presuda predstavlja svojevrsni presedan, ali ne u pravnom smislu. Naime, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec posljednih godinu dana nalazi se pod velikim pritiskom predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije te izvori “Slobodne Bosne”, dobro upućeni uu dešavanja u vrhu bosanskohercegovačkog pravosuđa, smatraju kako je ovo jasan znak da strah koji u Sudu BiH izaziva Tegeltija, značajno jenjava.

Proglašavanje nezakonitim akata kojima se VTSV služio od decembra 2018. godine, još je jedan šamar beskrupuloznom Tegeltiji.

Debeveca i ostale sudije Suda BiH u Tegeltijinu nemilost doveli su svakako njihovi glasni istupi u medijima, kojima su, pak, doveli u pitanje transparentnost rada ove institucije i njenog predsjednika.

U junu 2019. godine, predsjednik Debevec jasno je naglasio kako smatra da “ovaj sastav VTSV-a ima nešto protiv Suda BiH i njega kao predsjednika”. Već krajem januara 2020. Debevec je ponovo prozvao Tegeltiju i VTSV, odgovarajući na Tegeltijine pozive da “sudije Suda BiH dobrovoljno objave imovinske kartone”, i poručio da "bi sudije to možda dobrovoljno uradile ako bi VSTV prestao izlaziti iz svojih zakonskih i ustavnih ovlasti i prestao donositi akte koji se protive odlukama sudova, a posebno Suda BiH”.

Cijelu 2019. godinu i početak 2020. obilježio je niz skandala sa predsjednikom VTSV-a Milanom Tegeltijom u centru pažnje. Čak su i međunarodni zvaničnici i međunarodne institucije bile primorane da reaguju na neprofesionalno i problematično ponašanje predsjednika VTSV-a.

Izvjesno je da su upravo ovim reakcijama bili ohrabreni u Sudu BiH kada su odlučili “pokazati zube” ostrašćenom Tegeltiji.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...