OVO JE DODIK PREŠUTIO SVOM DRUGU MATI ĐAKOVIĆU: Uskoro novo zaduženje RS-a od...

...25 miliona KM prodajom petogodišnjih obveznica na berzi 8. juna ove godine.

  • Ekonomija

  • 22. Maj 2020  22. Maj 2020

  • 0

Ministarstvo finansija RS-a objavilo je danas Javni poziv za upis i uplatu 41. emisije obveznica RS javnom ponudom svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima, o čemu Milorad Dodik preksinoć nije pričao kada je "gostovao" na RTRS-u kod konvertita Mate Đakovića. 

Vlada svim zainteresovanim fizičkim i pravnim licima nudi dugoročne obveznice Republike Srpske od 25 miliona KM po fiksnoj kamatnoj stopi od 3,2 odsto na godišnjem nivou. Datum aukcije je 8. juni 2020. godine.

Isplata glavnice bit će jednokratno po dospijeću, odnosno po isteku roka od pet godina, a kamata se obračunava na glavnicu i isplaćuje jednom godišnje, piše banjalučki Capital.

Capital je objavio da je zaduženje prodajom obveznica RS-a sve skuplje te da Vlada sada nudi investitorima kamatu od 3,2 odsto, što je povećanje od 62,5 odsto u odnosu na ponuđenu kamatu (2 posto) u posljednje dvije emisije.

Kako bi pokrila planirane rashode, Vlada RS-a namjerava da se ove godine dugoročno zaduži za ukupno 678 miliona KM, što je za 363 miliona više nego što je prvobitno planirano.

Ovaj entitet do sada je imao 104 emisije obveznica u ukupnom iznosu od milijardu i 678 miliona maraka.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...