SENZACIONALNO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Evo šta su znanstvenici pronašli u krvi pacijenata i kako će se to odraziti na liječenje najtežih slučajeva koronavirusa…

Britanski znanstvenici počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao pridonijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze Covidom-19 kod bolesnika s teškom kliničkom slikom.

  • Vijesti

  • 25. Maj 2020  25. Maj 2020

  • 0

Otkrili su da pacijenti koji boluju od najtežeg oblika koronavirusa, imaju veoma nizak broj ćelija imunološkog sistema koje se zovu T-ćelije.

T-limfociti ili T-ćelije su, uz B-limfocite, ćelije stečene imunosti. Aktiviraju se pri kontaktu sa svojim antigenom, molekulom koja potiče stvaranje antitijela, odnosno imunosnu reakciju u organizmu, te obavljaju širok spektar funkcija koji uključuje ćelijsku imunost i regulaciju imunološkog odgovora organizma.

U novom kliničkom ispitivanju evaluirat će se učinak proteina „interleukina 7“, koji povećava broj T-ćelija i može pomoći u oporavku pacijenta. Provode ga, piše BBC, znanstvenici s Instituta "Francis Crick", "King's College" London i bolnice "Guy's and St. Thomas".

Oni su proučavali krv 60 pacijenata oboljelih od Covida-19 te su uočili veliki pad broja T-ćelija.

Profesor Adrian Hayday s Instituta "Crick" rekao je da su on i kolege bili vrlo iznenađeni kad su vidjeli šta se događa s ćelijama stečene imunosti. "One nastoje zaštititi organizam, ali čini se da virus djeluje na način da ih u tome sprečava, jer se njihov broj značajno smanjio."

- U mikrolitru (0,001 ml) kapljice krvi zdrava osoba ima, prosječno, između 2.000 i 4.000 T-limfocita. U pacijenata zaraženih Covidom-19 koje smo testirali, bilo ih je samo između 200 i 1.200 - objasnio je.

Znanstvenici kažu da bi ovo otkriće moglo utrti put razvoju testa za utvrđivanje nivoa T-ćelija u krvi, što moglo dati rane indikacije o tome kod kojeg će se pacijenta razviti teži oblik bolesti.

Rezultati upućuju i na to da bi se specifičnim načinom liječenja uspio spriječiti pad broja ćelija imunološkog sistema.

Manu Shankar-Hari, savjetnik na odjelu za intenzivnu njegu bolnice "Guy's and St. Thomas", kaže da oko 70 posto pacijenata primljenih na taj odjel zbog Covida-19, ondje stigne s između 400 i 800 limfocita po mikrolitru krvi. Čim se počnu oporavljati, nivoi limfocita počinju rasti, dodaje.

"Interleukin 7" već je testiran na maloj grupi pacijenata sa sepsom i dokazano je da sigurno podiže nivo ovih ćelija.

U sklopu ovog ispitivanja, znanstvenici će "Interleukin 7" dati pacijentima s niskim brojem limfocita koji su na odjelu intenzivne njege proveli više od tri dana.

- Nadamo se da će se, nakon što se poveća broj tih ćelija, poboljšati opće stanje pacijenata. Kao ljekar na odjelu intenzivne njege, svakodnevno se brinem o pacijentima vrlo lošeg zdravstvenog stanja, zbog čega bi uspješnost ovakvog liječenja bila vrlo ohrabrujuća - rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...