KINA UPOZORILA NA POTEZ AMERIKE KOJI MIJENJA SVE: Počinje novi hladni rat

Kina upozorila na potez Amerike koji menja sve!

  • Svijet

  • 25. Maj 2020  25. Maj 2020

  • 0

Kineski ministar vanjskih poslova Wang yi rekao je u nedjelju da bi Sjedinjene Države "trebale odustati od svog željnog razmišljanja o promjeni Kine“ i da izbegnu dovođenje dviju zemalja u "novi hladni rat“, prenosi Fox News.

"Kina ne namjerava mijenjati Sjedinjene Američke Države. Vrijeme je da SAD odustanu od poželjnog razmišljanja o promjeni Kine i zaustavljanju 1,4 milijarde ljudi u njihovom historijskom maršu ka modernizaciji", rekao je on, prenosi "Washington post".

Odnos između SAD-a i Kine već je neko vrijeme zategnut. Predsjednik Tramp kritikovao je Peking zbog trgovinske neravnoteže i izbijanja koronavirusa. Glavni čovjek SAD je nedavno rekao da bi mogao u potpunosti prekinuti američko finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije zbog ugodnih veza s Pekingom.

Bijela kuća je insistirala na tome da je Peking u decembru "smanjio prijetnju" virusa, što je dovelo do epidemije. Kina je negirala optužbe i optužila Trumpa da preuzme odgovornost.

"Post" je istakao da je portparol Wanga podrazumjevao da su američke trupe podmetnule virus u Wuhanu.

Stuart Varney, voditelj "Fox Buisness", rekao je prošle nedjelje da vjeruje da je "hladni rat" između dvije zemlje već počeo. Ukazao je na potez Kine da nameće zakonodavstvo o nacionalnoj bezbjednosti Hong Kongu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo nazvao je prijedlog "tačkom smrti za visok stepen autonomije" koju je Peking obećao bivšoj britanskoj koloniji kada je vraćena u Kinu 1997. godine.

"Trudimo se da izađemo iz ekonomske katastrofe. Ali destrukcijska borba sa Kinom nas je potisnula", napominje Pompeo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...