ŠEF POLICIJE PRIZNAO GREŠKU: George Floyd umro je na našim rukama

Četvorica policajaca iz Minneapolisa umiješana su u incident, uključujući policajca koji je prikliještio Floydov vrat.

  • Svijet

  • 01. Jun. 2020  01. Jun. 2020

  • 0

Širom SAD-a već danima traju protesti zbog brutalne smrti crnca Georga Floyda, kojem je bijeli policajac koljenom prikliještio vrat.

Četvorica policajaca iz Minneapolisa umiješana su u incident, uključujući policajca koji je prikliještio Floydov vrat dok je ležao na zemlji i jecao: "Molim vas, ne mogu disati." Otpušteni su sljedeći dan, prenosi Index.

Brat žrtve Philonise Floyd rekao je da je umoran od toga da "gleda kako crni čovjek umire". Rekao je da razumije bijes ljudi, ali je apelirao na demonstrante da ostanu mirni.

Floydova porodica danas je prvi put direktno komunicirala sa policijom Minneapolisa uživo u posebnom programu CNN-a.

Philonise je pitao šefa policije Medariju Arradonda hoće li uhapsiti policajce i provesti pravdu za Georgeovu smrt.

Arradondo je rekao da će te odluke donijeti državno tužilaštvo. Također je skinuo kapu svaki put kad se obratio porodici Floyd kako bi iskazao poštovanje. Dodao je da su oni koji su šutjeli pred nepravdom, bili učesnici u zločinu.

"Ako šutite ili ne intervenirate, vi ste učesnici", rekao je Arradondo.

"Moja odluka da otpustim sva četiri službenika nije se temeljila na nekakvoj hijerarhiji. Gospodin Floyd umro je na našim rukama", naglasio je.

Advokat Ben Crump, koji je tješio Philonisea tokom razgovora, zahvalio je Arrandondu.

"Imao je puno poštovanja prema porodici i na tome mu zahvaljujemo", rekao je Crump.

"Ova je porodica u velikoj boli. Policajci su trebali biti uhapšeni", zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...