RATNI ZLOČIN: Naredne sedmice presuda za ubistvo 28 osoba u Oborcima kod Donjeg Vakufa

​Trišić je u oktobru 2019. deportovan u BiH iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka o učešću u ratu.

  • Društvo

  • 06. Jun. 2020  06. Jun. 2020

  • 0

Sud Bosne i Hercegovine izreći će u utorak, 9. juna, prvostepenu presudu Branku Čigoji, Željku Tadiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku, nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), koji se terete za ubistvo 28 civila u selu Oborci kod Donjeg Vakufa.

Tužilaštvo ih tereti za ubistva 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, pripadnika radnog voda, počinjena 13. septembra 1995. godine.

U srijedu, 10. juna, planiran je početak suđenja Milanu Trišiću, nekadašnjem pripadniku Teritorijalne odbrane (TO), optuženom da je od aprila do oktobra 1992. godine učestvovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz sela Hranča i Bratunca.

​Trišić je u oktobru 2019. deportovan u BiH iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka o učešću u ratu.

U četvrtak, 11. juna, pred Državnim sudom počet će suđenje Miletu Ujiću, bivšem zamjeniku komandanta Rogatičke brigade VRS-a, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. i 1993. godine na području Rogatice.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala da je osoba pod istim imenom i prezimenom svjedočila pred Haškim tribunalom u korist odbrane Ratka Mladića.

Za narednu sedmicu planiran je nastavak suđenja za zločine počinjene u Tesliću, Ilijašu, Vogošći, Foči, Sanskom Mostu, Brčkom, Vlasenici, Bratuncu, Palama, Prijedoru, Zaklopači i Sarajevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...