OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Danas pravimo lahmačun, turska pizza oduševit će i stare i mlade… (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za 80 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 03. Jul. 2020  03. Jul. 2020

  • 0

SASTOJCI

Tijesto:

400 g brašna

1 kapikica suhog kvasca

2 kašikice šećera

1 kašikica soli

3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Nadjev:

1 glavica luka

3 češnja bijelog luka

1 kapikica sjeckanog peršuna

1 kg sjeckane janjetina od buta

1 kašikica mljevene majčine dušice

1/2 kašikice mljevenog kima

2 kašike koncentrata paradajza

120 g maslina punjenih paprikom

4 paradajza

2 kašikice mljevene crvene paprike

200 g ovčjeg sira

sol i biber

ekstra djevičansko maslinovo ulje

PRIPREMA

Tijesto za pizzu napravimo tako što u zdjelu prosijemo brašno, dodamo suhi kvasac, sol, šećer i na suho izmiješamo sastojke. Zatim dodamo maslinovo ulje, ulijemo 200 ml mlake vode i sve zajedno izradimo ručnim mikserom 15-ak minuta na srednjoj brzini.

Od dobivenog tijesta oblikujemo kuglu, malo je nauljimo maslinovim uljem te stavimo u čistu zdjelu i u hladnjak da se diže najmanje 24 sata.

U tavi ugrijemo malo maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, protisnemo bijeli luk, dodamo sjeckani peršun te sve zajedno na laganoj vatri pržimo dok povrće ne omekša.

Zatim u tavu dodamo sjeckanu janjetinu, izmiješamo sastojke i uz povremeno miješanje pržimo dok ne ispari tekućina koju je meso ispustilo.

Zatim u tavu dodamo mrvljenu majčinu dušicu, mrvljeni kim, koncentrat paradajza, sjeckane zelene masline, začinimo solju i biberom, izmiješamo sastojke i stavimo na stranu.

Dignuto tijesto izvadimo na radnu površinu, iz njega pokretima dlanova iz sredine prema van istisnemo mjehuriće zraka, preklopimo ga i još malo umijesimo.

Tijesto zatim rasporedimo na 8 komada te od savakog oblikujemo kugle. Dobivene kugle razvaljamo u krug 3 milimetra debljine i 20-25 centimetra širine.

Izvaljana tijesta po mogućnosti stavimo u tanko namašćene metalne okrugle oblike i nadijenemo pripremljenim nadjevom, posipamo kockicama svježeg paradajza i mrvljenom crvenom paprikom. Ovako pripremljene stavimo peći na 200°C oko 10 minuta.

Tursku pizzu izvadimo na tanjire, posipamo naribanim ovčjim sirom i poslužimo.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...