KINEZI POJAČALI TEMPO: Zahuktala se gradnja Pelješkog mosta, završeno 7 od 12 stubova, najavljen završetak radova... (FOTO)

Pandemija koronavirusa nije zaustavila gradnju Pelješkog mosta.

  • Ekonomija

  • 13. Jul. 2020  13. Jul. 2020

  • 2

Osim toga, iz preduzeća "Hrvatske ceste" istaknuli su da su u toku bušenje i iskop tla iz pilota, ugradnja armaturnih koševa i betoniranje pilota, armiranje i betoniranje naglavnica pilota, postavljanje armature i betoniranje segmenata skupova, piše "Večernji list".

U februaru ove godine, iz Kine je na gradilište Pelješkog mosta stiglo 29 segmenata čelične rasponske konstrukcije. Očekuje se da će se uskoro desiti i druga pošiljka od 28 segmenata.

 alt

Kada će se to desiti, zavisi o tome kada će hrvatski nadzorni inžinjeri otići u Kinu da bi provjerili kvalitet njihove proizvodnje. Zbog pandemije koronavirusa, to se nije moglo desiti. Izgledno je da je pronađeno rješenje i za ovaj problem.

Iz "Hrvatskih cesta" su ukazali da kineski izvođači radova traže način kako da u što kraćem roku dovedu potreban broj specijaliziranih varilaca. Za sada je plan da oni posebnim avionom stignu iz Kine 27. jula. Onda bi povratnim letom u Kinu otišli hrvatski nadzorni inžinjeri.

Ako se ne ostvari plan dolaska kineskih varilaca, postoji mogućnost saradnje sa stručnom radnom snagom iz hrvatskih brodogradilišta, s kojima je već upostavljen kontakt.

Riječ je o variocima "Brodosplita". Prvobitni plan bio je da se gradnja mosta završi krajem jula sljedeće godine, ali to se neće desiti zbog pandemije. Zato je rok gradnje prolongiran za kraj 2021.

alt

Predsjednik Uprave "Hrvatskih cesta" Josip Škorić izjavio je da pandemija nije zaustavila radove nego da su se oni odvijali pod mjerama zaštite od koronavirusa. Trenutno je na gradilištu angažovano 619 radnika. Podsjećamo, gradnja Pelješkog mosta je pogoršala međususjedske odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Pojedini političari i stručnjaci u Bosni i Hercegovini ocijenili su da se gradnjom mosta ugrožava pravo zemlje na izlazak na otvoreno more. Iako su nadležni u Bosni i Hercegovini obećavali da će onemogućiti početak gradnje mosta dok se ne riješi to pitanje, to se nije desilo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...