POTVRĐENO PISANJE "SLOBODNE BOSNE": Lovrinović najavio nastavak HDZ-ove blokade

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ponovo će se glasati o prijedlogu budžeta institucija Bosne i Hercegovine, a šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović smatra da izbori u BiH vrlo lako mogu biti ugroženi te da je to još jedna prilika za SDA da “zakuha”.

  • Mini market

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 0

Posljednje glasanje u Parlamentu BiH prošlo je u znaku protivljenja HDZ-a i SNSD-a usvajanju budžeta, evidentno zbog  gubitka direktnog utjecaja na Centralnu izbornu komisiju od ovih političkih opcija. Istina, za budžet iz nejasnih razloga nisu glasali ni predsjednici SDP-a i Naše stranke.

Naš portal jučer je objavio da je uoči današnje sjednice situacija bitno drugačija s obzirom na to da je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, koji dolazi iz SNSD-a, najavio podršku prijedlogu budžeta koji će se ponovo naći pred zastupnicima.  

"Očekujem, to je moja procjena, da nakon ovih imenovanja zastupnici SNSD-a, uz uvažavanje nekih njihovih sugestija, sutra u Parlamentu BiH glasaju za usvajanje budžeta za 2020. godinu", kazao je Tegeltija nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH.

Ovakva Tegeltijina najava otkriva da je HDZ ostao potpuno usamljen u blokadama, odnosno u namjeri da po svaku cijenu spriječi održavanje lokalnih izbora do kraja godine. To je danasdirektno potvrdio šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović, koji smatra da izbori u BiH vrlo lako mogu biti ugroženi te da je to još jedna prilika za SDA da “zakuha”.

Lovrinović smatra da se ne može drugačije objasniti sudjelovanje SDA u nezakonitom izboru članova Centralne izborne komisije, "izravno protiv volje političkih partnera parlamentarne većine s kojom čine vlast".

Prema njegovim riječima, politička situacija u BiH odavno je ples na žici i svakog trenutka se može očekivati pogoršanje.

“Situacija nije dobra. Blokada dijela imenovanja, koju smo imali priliku gledati, usprkos ranijem dogovoru, pa i činjenica da proračun institucija BiH za 2020. godinu još nije usvojen i druge neke stvari, samo su jedan od primjera potpune odsutnosti odgovornosti SDA“, rekao je Lovrinović za “Glas Srpske”.

On je dodao da su neka imenovanja završena nakon što SDA nije prošla taktika “ako prođe, prođe”, s kojom svaki put nakon dogovora o nekim pomacima imaju dodatne zahtjeve.

Lovrinović je poručio da imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH neće podržati zbog činjenica u vezi s ratnim zločinom nad Hrvatima Bugojna.

On smatra da su krivci za aktuelnu političku situaciju svi, ali da je najveća odgovornost na SDA.

“Ta stranka najmanje pet godina bira parlamentarne partnere kad joj što treba. Tako je uvela novu demokratsku praksu ad hoc parlamentarne većine. U tome i jeste krivnja formalne parlamentarne većine, koja joj to dopušta. To se može nazvati samo jednom riječju – dirigirana anarhija“, smatra Lovrinović.

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...