SPREČAVA MOŽDANI UDAR, ČUVA SRCE, ČISTI KRV, POSPJEŠUJE PROBAVU: Otkrijte čudotvorna svojstva voćke u koju se stoljećima zaklinju Bosanci…

Poznato je više od 2.000 vrsta ovih voćki, koje se razlikuju po izgledu stabla te po veličini, boji i obliku plodova.

  • Zdravlje

  • 30. Jul. 2020  30. Jul. 2020

  • 0

Šljiva je jedna od najrasprostranjenijih voćki na svijetu.

Pripada rodu Prunus porodice Rosaceae, kao i ostalo koštuničavo voće.

Poznato je više od 2.000 vrsta ovih voćki, koje se razlikuju po izgledu stabla te po veličini, boji i obliku plodova.

Najraširenije su one s okruglim i ovalnim plodovima.

Šljive su planetarno popularno voće, ne samo zbog izuzetnog okusa, već i zbog snažnog ljekovitog djelovanja.

Odličan su izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina.

Od minerala, u ovom voću su najzastupljeniji bakar, kalij, magnezij, željezo, bor.

Plodovi šljive sadrže značajne količine flavonoida polifenola, poput luteina, kriptoksantina i zeaksantina kojima se pripisuju snažna antioksidacijska i protuupalna svojstva.

Ovi spojevi sprečavaju prijevremeno starenje te pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, uzročnika mnogih bolesti.

Šljive sadrže limunsku kiselinu, koja otklanja umor, sprečava grčeve te poboljšava rad jetre i probavnog sistema.

Tu su i hlorogena i pantotenska kiselina te nešto proteina i ugljikohidrata.

Šljiva obiluje i vlaknima koja doprinose pravilnoj probavi i zdravom metabolizmu. 

Šljiva se brine za cjelokupno zdravlje i neutralizira štetno djelovanje slobodnih radikala te tako štiti od mnogih bolesti.

Čuva zdravlje srca

Šljiva je bogata mineralom kalijem koji pomaže u kontroli krvnog pritiska i srčanih otkucaja.

Osim kalija, važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca ima i vitamin C.

Istraživanja su pokazala da je konzumacija povrća i voća s visokim udjelom ovog vitamina usko povezana sa smanjenjem rizika od bolesti srca i moždanog udara.

Pomaže u apsorpciji željeza

Sposobnost šljive da poboljša apsorpciju željeza u tijelu također je dokazana brojnim studijama, za šta je, opet, zaslužan vitamin C.

Dobra apsorpcija željeza je od izrazite važnosti za prevenciju najčešće vrste anemije – sideropenične anemije.

Poboljšava probavu

Određeni spojevi prisutni u šljivama od velike su koristi za pravilno funkcioniranje probavnog sistema i otklanjanje problema zatvora.

Najznačajniji su dijetalna vlakna, sorbitol i izatin.

Regulira nivo šećera

Šljive imaju vrlo nizak glikemijski indeks, što ih čini odličnim saveznikom u kontroli nivoa šećera.

Topiva vlakna iz šljiva pomažu u normalizaciji nivoa šećera u krvi tako što usporavaju brzinu kojom hrana napušta želudac te kontroliraju oslobađanje glukoze u krvi nakon obroka.

Pomaže u mršavljenju

Ovi ukusni, sočni plodovi ne sadrže zasićene masti i imaju vrlo malo kalorija. U 100 grama šljiva sadržano je svega 46 kalorija.

I topiva vlakna iz šljiva doprinose regulaciji tjelesne težine, jer stvaraju osjećaj punoće u želucu, čime se sprečava prejedanje, a samim time i debljanje.

Čuva zdravlje kostiju

Velike količine flavonoida i fenolnih spojeva iz šljiva zaslužne su za očuvanje koštane mase.

Tu je i mineral bor koji aktivno sudjeluje u očuvanju hrskavičnog tkiva te gustoće kostiju.

Istraživanja su otkrila da redovna konzumacija šljiva pridonosi općem zdravlju kostiju, naročito kod žena u postmenopauzi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...