ISTO KAO DA JE I NEMATE: Najveća greška kod nošenja zaštitne maske

Dosad bi svako to već trebao znati - nošenje maske u javnosti pomaže u suzbijanju širenja koronavirusa, ali neki, svejedno, imaju problem s njenom upotrebom. Nose je, ali njome prekrivaju samo usta, ne i nos.

  • Zdravlje

  • 12. Avg. 2020  12. Avg. 2020

  • 0

Ugledni njemački virolog ističe da takvo korištenje nema nikakvog smisla.

"Svrha zaštitne maske je zadržati čestice koje njezin nosilac odašilje kad govori, kašlje ili kiše", kaže dr. Jonas Schmidt-Chanasit. "Time druge štiti od moguće zaraze. Do određene mjere maska štiti i nosioca od udisanja čestica drugih. Ali, ako nos ostane otkriven, čestice imaju direktan put u organizam i to je gotovo kao da uopće ne nosite masku", naglašava Schmidt-Chanasit.

Ispravno bi bilo i masku ne dodirivati rukama i koristiti je jedino uz pomoć trakica za skidanje ili stavljanje.

Schmidt-Chanasit kaže da je dobra zamisao nositi masku kad god ste blizu drugih ljudi dulje vrijeme, naprimjer u autobusu. Mogućnost zaraze nije vjerovatna ako ste pored nekoga tokom kraćeg vremena.

"Deset do 15 minuta, to je kritična tačka", rekao je. Na mnogim mjestima nošenje maske je obavezno. No, one se ne mogu nositi dovoljno čvrsto da bi osobu zaštitile od aerosola, još manjih čestica u zraku, koje lako mogu dospjeti do usta i s bočnih strana.

Njemački virolog još jednom podsjeća kako to znači da i sa maskom treba voditi računa o držanju fizičkog razmaka.

(Zadovoljna.hr/SB) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...