Gastro
SPECIJALITET AUSTRIJSKE KUHINJE: Danas pravimo sočne keks trokutiće s marmeladom i orasima, poslasticu za sve generacije… (VIDEO)
04. Maj 20210
Naš današnji obrok nastaje za 40 minuta, donosimo recept za četiri osobe.
Gastro
22. Sep. 2020 22. Sep. 2020
0
SASTOJCI
500 g svježeg špinata
1 glavica luka
4 kašike sjeckanog peršuna
1 prstohvat naribanog muškatnog oraščića
40 g naribanog parmezana
150 g feta sira
100 g svježeg kravljeg sira
4 jaja
40 g omekšalog maslaca
500 g kore za jufke
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol
PRIPREMA
Luk nasjeckamo, feta sir izmrvimo, oprane i očišćene listove špinata grubo narežemo, a jaja umutimo. U tavu, na malo ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri 2-3 minute. Nakon tri minute dodamo sjeckani peršun, izmiješamo sastojke, dodamo narezane listove špinata, posolimo, poklopimo i pirjamo na laganoj vatri, povremeno miješajući kuhačom.
Kad ispari veći dio vode koju špinat ispusti, dodamo naribani muškatni oraščić, mrvljeni feta sir, svježi kravlji sir, tri umućena jaja, naribani sir parmezan, promiješamo i pričekamo da se smjesa malo ohladi.
Potom smjesu od špinata stavimo u cijediljku da uklonimo višak tekućine, a listove za jufku prostremo na radnu površinu i prerežemo ih po dužini na tri jednaka dijela.
Svaki dio tijesta premažemo omekšalim maslacem, nadjenemo ga većom kašikom smjese od špinata i, preklapajući po tri lista tijesta, oblikujemo trokute te postupak ponovimo s preostalim sastojcima.
Dobivene trokute od tijesta premjestimo na namašćen lim za pečenje, premažemo ih preostalim umućenim jajetom, po želji posipamo sjemenkama sezama i stavimo peći na 190°C 15-20 minuta.
Trokutići su gotovi i možemo ih poslužiti.
Prijatno!
Svijet
HOROR U AMERICI: Policija silom razbija propalestinske proteste studenata, mnogi su povrijeđeni, masovna hapšenja... (FOTO, VIDEO)
Prije 4h0
Hronika
UBICA JOŠ U BJEKSTVU: Dejan sasuo sedam metaka u Marija, a onda ga još jednim OVJERIO U GLAVU (FOTO)
Prije 4h0
Show
MONICA BELLUCI IMA TEORIJU: "Ako ste glupi, ljepota je hendikep"
Prije 4h0
Hronika
TRAŽI GA 200 VOJNIKA: Šestogodišnji dječak s autizmom nestao u Njemačkoj
Prije 4h0
Gastro
RECEPT ZA BUREK HARISA DŽINOVIĆA: Neki ga ne vole sa ovim dodatkom
24. Apr. 20240
Gastro
ZA DOBRO JUTRO, ILI DOBAR DAN: Napravite francusku salatu prema našem receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
25. Apr. 20240
Gastro
ZA PRAVE GURMANE: Danas pravimo piletinu na mađarski način, nema joj ravne… (VIDEO)
24. Apr. 20240
Gastro
SVAKOG PETKA ISPOČETKA: Danas pravimo izvrsne ćufte u paradajz sosu i ne zaboravite pire krompir… (VIDEO)
Prije 20h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.