Gastro
SPECIJALITET AUSTRIJSKE KUHINJE: Danas pravimo sočne keks trokutiće s marmeladom i orasima, poslasticu za sve generacije… (VIDEO)
04. Maj 20210
Naš današnji obrok nastaje za 40 minuta, donosimo recept za četiri osobe.
Gastro
22. Sep. 2020 22. Sep. 2020
0
SASTOJCI
500 g svježeg špinata
1 glavica luka
4 kašike sjeckanog peršuna
1 prstohvat naribanog muškatnog oraščića
40 g naribanog parmezana
150 g feta sira
100 g svježeg kravljeg sira
4 jaja
40 g omekšalog maslaca
500 g kore za jufke
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol
PRIPREMA
Luk nasjeckamo, feta sir izmrvimo, oprane i očišćene listove špinata grubo narežemo, a jaja umutimo. U tavu, na malo ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri 2-3 minute. Nakon tri minute dodamo sjeckani peršun, izmiješamo sastojke, dodamo narezane listove špinata, posolimo, poklopimo i pirjamo na laganoj vatri, povremeno miješajući kuhačom.
Kad ispari veći dio vode koju špinat ispusti, dodamo naribani muškatni oraščić, mrvljeni feta sir, svježi kravlji sir, tri umućena jaja, naribani sir parmezan, promiješamo i pričekamo da se smjesa malo ohladi.
Potom smjesu od špinata stavimo u cijediljku da uklonimo višak tekućine, a listove za jufku prostremo na radnu površinu i prerežemo ih po dužini na tri jednaka dijela.
Svaki dio tijesta premažemo omekšalim maslacem, nadjenemo ga većom kašikom smjese od špinata i, preklapajući po tri lista tijesta, oblikujemo trokute te postupak ponovimo s preostalim sastojcima.
Dobivene trokute od tijesta premjestimo na namašćen lim za pečenje, premažemo ih preostalim umućenim jajetom, po želji posipamo sjemenkama sezama i stavimo peći na 190°C 15-20 minuta.
Trokutići su gotovi i možemo ih poslužiti.
Prijatno!
Auto
DOBRE VIJESTI ZA VOLKSWAGEN GRUPU: Do kraja juna globalna isporuka isključivo električnih modela porasla je za...
Prije 16 min0
Show
JEDAN OD NAJUSPJEŠNIJIH GLUMACA, ISKRENO: Brad Pitt najmanje je zadovoljan ovim ulogama u karijeri
Prije 26 min0
Politika
DENIS BEĆIROVIĆ NAKON SULUDIH NASLOVA U VUČIĆEVIM TABLOIDIMA: "I nisam slučajno u Potočarima govorio o..."
Prije 49 min3
Kultura
WARM FESTIVAL U SARAJEVU: Na 16 lokacija bit će izložene fotografije Palestinke Laure Boushnak, a bit će održan i koncert...
Prije 1h0
Gastro
SEZONA JE TIKVICA: Evo jednostavan i brz recept za dane kad vam se baš ne kuha
09. Jul. 20250
Gastro
IDEALAN ZA POČETAK DANA: Ukusan doručak bogat hranjivim sastojcima
10. Jul. 20250
Gastro
JEDNOSTAVAN BISKVIT I JOŠ JEDNOSTAVNIJA KREMA: Napravite sve to za pola sata i uživajte u okusu ljeta
09. Jul. 20250
Gastro
EFIKASNO I PRIRODNO: Doručak koji pomaže mršavljenju i snižavanju holesterola
09. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.