DEBEVEC PRED PARLAMENTARNOM KOMISIJOM ODGOVORIO NA NAPADE: "U mom rodnom listu prezime je Kaveson, ne postoji..." (VIDEO)

"Stanje u bh. pravosuđu je zabrinjavajuće, ali još se može mijenjati", rekao je članovima Privremene istražne parlamentarne komisije predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec. On se osvrnuo na rad institucije kojom predsjedava, ali i na rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te Tužilaštva Bosne i Hercegovine. "Moje špansko državljanstvo nije krivično djelo", bio je izričit.

  • Politika

  • 08. Okt. 2020  09. Okt. 2020

  • 0

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine odazvao se pozivu istražne parlamentarne komisije. Zbog određenih odluka institucije kojom predsjedava stvorio se, kaže, antagonizam na relaciji Visoki sudski i tužilački savjet – Sud BiH. VSTS postaje otuđeni centar moći, rekao je Debevec.

"Tvrdim da taj antagonizam ne izaziva Sud BiH, već odluke suda nekoga nerviraju. Odluke Suda BiH koje nekoga nerviraju – pod broj jedan - ne mogu se komentarisati u praksi, a pod broj dva - odmah se krene sa medijskom diskreditacijom Suda i predsjednika Suda BiH. Tako sam ja, od kako sam imenovan, prošao sam sve političke stranke - kad sam imenovan bio sam član ili simpatizer SNSD-a, HDZ-a, SBB-a, a danas sam član ili simpatizer SDA", kaže Debevec.

Predsjednik Suda BiH se osvrnuo i na rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

"Tamo ne funkcioniše sistem dodjele predmeta automatskim putem kao što to funkcioniše u većini drugih institucija sudskih ili tužilačkih u Bosni i Hercegovini. Predmeti se dodjeljuju ručno od strane rukovodilaca te institucije - grupi tužilaca ili onima koji se u konkretnom slučaju smatraju adekvatnim da odrade taj predmet na ovaj ili onaj način", tvrdi on.

Predsjednik Suda BiH je za izmjenu zakona o VSTS-u i stava je da se sudski i tužilački savjet moraju razdvojiti. Da su izmjene zakona uslov za kandidatski status Bosne i Hercegovine jasno je navedeno i u Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH.

"Bosni i Hercegovini će trebati novi Zakon o VSTV-u da bismo mogli postati zemlja članica Evropske unije. U ovom trenutku je neozbiljno reći šta će taj prijedlog Zakona koji Komisija izradi tačno sadržavati. Upravo zbog toga i provodimo ova saslušanja koja ćemo završiti do decembra i prikupljanje dokumentacije, a do juna zakonske prijedloge", navodi Damir Arnaut, predsjedavajući Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PS BiH.

Predsjednik Suda BiH pred članovima Komisije osvrnuo se još i na državljanstvo Španije koje posjeduje.

"Oni svim svojim državaljanima, dakle – ne meni, svim svojim državljanima prema zakonu Španije dodaju prezime majke. To prezime piše u svim domaćim dokumentima, evo u mom rodnom listu. Ono je Kaveson. Ne postoji Kavason – to se pokušava spinovati - kao da sam ja dodao neko lažno prezime. Dakle, prezime Kavason ne postoji. Sva ova haranga koja se vodi protiv mene imati svoj pravni epilog", zaključuje Debevec.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik optužio je predsjednika Suda BiH da skriva lične podatke, te da za postupke koji se vode protiv njega. Inače, anonimna prijava protiv predsjednika Suda BiH u državno Tužilaštvo stigla je u martu, a dopunjena je početkom juna ove godine. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...