BURNO NA SJEDNICI PREDSTAVNIČKOG DOMA PSBiH: Reagovao i Dragan Mektić; Evo i zbog čega…

Predstavnički dom PSBiH raspravlja o sukobu interesa, Stevandić nije došao, jer je izrevoltiran "nelegalnom odlukom CIK-a".

  • Politika

  • 14. Okt. 2020  14. Okt. 2020

  • 1

Tokom rasprave o dnevnom redu Dragan Mektić (SDS) kazao je da je "ovakav dnevni red koji mi već dobivamo duži vremenski period besmislen, nepotreban i po Parlament apsolutno neefikasan".

- Mi već godinu dana otkako je uspostavljen Savjet ministara nismo dobili ni jedan konkretan zakonski prijedlog, a posebno nismo dobili ni jedan reformski prijedlog iz ovih 14 prioriteta koji su određeni prema BiH koji bi značili da BIH ima namjeru da ozbiljno uđe u reforme i eventualno ispuni uslove pružene šanse da BiH naredne godine postane kandidat za EU, kazao je, između ostalog, Mektić.

Predsjedavajući doma Nebojša Radmanović je odgovorio Mektiću navodeći da na današnjem drnevnom redu ima nekoliko zakonskih prijedloga, piše Oslobođenje.

- Reći da nema smisla ovako raditi sa ovim dnevnim redom je uvreda za sve nas ovdje . To se ne može i ne smije dozvoljavati. Ovdje ima gospodine Mektiću, ako ste pregledali dnevni red, deset poslanika koje je pokrenulo inicijativu - to su vaše i naše kolege, to je uvreda za njih, rekao je Radmanović.

12.10

Poslanik SDS-a Mirko Šarović predložio je da se u dnevni red uvrsti Informacija CIK-a o pokušaju izbornih prevara putem glasanja poštom izvan BIH te preduzetim mjerama i planom daljnih mjera za sprečavanje izbornih prevara. 

- Svjedoci smo da je za ove lokalne izbore prijavljeno enormno veliki broj potrencijalnih glasača za lokalne izbore. Koliko ja znam 150.000, da je prihvaćeno 100.000 i da smo svjedoci krađe identiteta državljana BiH pokušajima da se glasanjem poštom praktično prekroji volja građana što praktično ugrožava cijeli izborni proces, kazao je Šarović.

11.39

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH počela je danas u Sarajevu. Sjednici, između ostalih, ne prisustvuje poslanik Nenad Stevandić. Predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović obavijestio je poslanike da je Stevandić nije došao iz, kako je poručio, revolta "zbog nelegalne odluke CIK-a".

Inače, Predstavnički dom PSBiH bi na sjednici trebalo da razmatra Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, koji su predložili poslanici: Saša Magazinović (SDPBiH), Damir Arnaut (Naša stranka) i Jasmin Emrić (A SDA).

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je, u drugoj komisijskoj fazi, sa 22 usvojena amandmana, podržala prijedlog ovog zakona. Iz Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) upozorili su da će ukoliko se usvoje amandmani na Prijedlog zakona o sukobu interesa, Bosna i Hercegovina dobiti gori zakon od postojećeg, iako je njegovo unapređenje jedan od glavnih prioriteta na evropskom putu.

- Amandmani koje je na prijedlog SNSD-a usvojila Ustavnopravna komisija, a koji javnim funkcionerima omogućava da obavljaju druge nespojive funkcije na drugim nivoima vlasti i da budu članovi upravnih i nadzornih odbora, potpuno derogira tekst zakona i uspostavlja niže standarde nego što čak nudi i Zakon koji je sada na snazi, upozoravaju iz TIBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...