KO PAKUJE BIVŠEM MINISTRU SIGURNOSTI: Izvještaj protiv Mektića i još tri osobe, terete se da su na opremi oštetili budžet za...

Federalna uprava policije (FUP) prijavila je Tužilaštvu BiH Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BiH, Igora Golijanina, koji je bio šef Mektićevog kabineta, Slavka Bojića, direktora kompanije MMSCODE, te ovu banjalučku firmu zbog sumnje da su malverzacijama pri nabavci opreme za Graničnu policiju BiH oštetili budžet BiH za približno 1,68 miliona KM.

  • Vijesti

  • 19. Okt. 2020  19. Okt. 2020

  • 3

Iz izvještaja se, između ostalog, zaključuje da je Bojić osumnjičen da je Ministarstvu, u dogovoru sa Mektićem i Golijaninom, naplaćivao opremu višestruko više u odnosu na nabavnu cijenu.

"Bojić je Ministarstvu bezbjednosti isporučio 500 LED baterijskih lampi sa baterijama i kutijom, čija je ukupna nabavna vrijednost za MMSCODE oko 5.742 KM bez PDV-a (11,48 KM po setu), dok je istih 500 lampi Ministarstvo bezbjednosti nabavilo od kompanije MMSCODE za 200.000 KM bez carine i PDV-a (plaćajući 400 KM/komad)", navodi se u izvještaju FUP-a.

U pitanju je nabavka koja je provedena nakon što je MUP Češke, odnosno češka vlada, odobrila BiH oko 1.890.860 KM za jačanje zaštite granica BiH. Od tih sredstava, uz lampe, kupljeni su i dvogledi, dnevno-noćne kamere, uređaji za detekciju otkucaja srca, bespilotne letjelice itd. Međutim, u procesu nabavke FUP bilježi niz spornih koraka.

U policijskom izvještaju, koji je u posjedu "Nezavisnih novina", FUP navodi da su Mektić i Golijanin 8. oktobra 2018. pokrenuli pregovarački postupak bez obavještenja o javnoj nabavci, iako prethodno uopšte nije procijenjena vrijednost nabavke prema cijenama opreme na tržištu.

"Pravdali su to krajnjom hitnošću (migrantska kriza)", navodi FUP u svom izvještaju.

Kako FUP dalje navodi, Mektić i Golijanin su tog dana odredili i tri firme, dvije iz Austrije i treću iz Hrvatske, kojima će se poslati zahtjevi da dostave svoje ponude. Ipak, kako je tenderska dokumentacija postavljena na sajtu Ministarstva sigurnosti, za nju su saznale još dvije firme iz Bijeljine, odnosno Sarajeva, te su se obratile Ministarstvu sa željom da i one učestvuju.

Sudeći prema policijskom izvještaju, Mektić tada potpisuje novu odluku, kojom se svim zainteresovanim ponuđačima omogućava da se prijave, a nešto kasnije nabavku poništava.

Federalna uprava policije dodaje da Mektić i Golijanin, nakon poništenja prve, pokreću novu nabavku, ponovo bez procjene vrijednosti, ali su sad postavljeni dodatni uslovi koji sužavaju krug ponuđača. Ponuđač je, dodaje se, morao imati i voditelja projekta sa završenim ekonomskim fakultetom (iako se radi o nabavci tehničke opreme) te najmanje osam godina radnog iskustva na vođenju projekata.

Federalna uprava policije ističe da su se tada javili jedna sarajevska firma te grupa ponuđača, u čijem sastavu je i MMSCODE, dok je treća, austrijska firma uložila tri žalbe, uključujući i onu za dodatno postavljene uslove na tenderu. Žalba je uvažena i drugi postupak je poništen 4. aprila 2019.

U izvještaju podnesenom Tužilaštvu BiH, FUP navodi da je Golijanin 17. maja 2019. saradnicima poslao mailove u kojima traži da se zahtjevi pošalju u MMSCODE te po jednu firmu iz Vogošće i češkog Praga. Ali, kako navodi FUP, ponuđač je opet morao imati voditelja projekta s ekonomskim fakultetom i osam godina iskustva na vođenju projekata.

Nekoliko dana kasnije, dodaje se, Mektić donosi odluku o nabavci te određuje da se pozivi za ponude pošalju tim trima firmama, iako je znao ili morao znati da je ranije, za razliku od firmi iz Vogošće i Praga, za ovaj posao bio zainteresovan samo MMSCODE.

Osnivač i direktor kompanije MMSCODE Bojić, kako smatraju iz FUP-a, radio je u dogovoru sa Mektićem i Golijaninom. Federalna uprava policije u svom izvještaju tvrdi da je Bojić već 2. i 3. aprila 2019. počeo prikupljati potrebne dokumente, na kojim kao svrha piše "učešće na tenderu". Dodaje se i da je 24. maja 2019. zaključio ugovor o poslovnoj saradnji s Almom G. iz Sarajeva kako bi ispunio uslov da ima ekonomistu s osmogodišnjim iskustvom. FUP je otkrio još nešto zanimljivo.

"Alma G. je uposlenik firme čiji je jedan od dvojice osnivača 2015. godine bio osumnjičeni Golijanin", konstatuje FUP te dodaje da je ta firma godinu kasnije prepisana na druge dvije osobe, i to bez naknade vlasništva.

Bojića terete i da je za potrebe tendera nabavio i krivotvoreni dokument koji je, navodno, izdala firma iz Frankfurta na Majni, a ovjeren je pečatom - firme iz Mostara. Ponudu je zatim dostavio.

Potom, kako ističe FUP, Komisija za nabavku, koju su sastavili Mektić i Golijanin, konstatuje da ugovor niko ne može dobiti, jer je, recimo, ponuda iz Vogošće kasnila - 10 minuta (stigla u 12.10 sati umjesto do podne), a ponuda kompanije MMSCODE nije bila tehnički zadovoljavajuća. Komisiji je bio sporan i dokument iz Frankfurta na Majni, ovjeren pečatom firme iz Mostara.

Mektić i Golijanin, dodaje se, potom se 7. juna 2019. pisanim putem obraćaju kompaniji MMSCODE te traže njihovo objašnjenje ponude. Posao je nakon još nekoliko proceduralnih koraka sklopljen. Ugovor o nabavci opreme, konstatuje FUP, zaključili su Mektić i Bojić krajem juna 2019.

Kasnije je, dodaje se, Bojić tražio produženje roka isporuke za 12 radnih dana te je Ministarstvo sigurnosti trebalo zbog kašnjenja da mu obračuna penale od 185.880 KM, ali to nije učinjeno, pa je budžet BiH na taj način, kako ga terete, Mektić oštetio za taj iznos.

Roba je isporučena 11. septembra 2019, a brojke o cijenama su u najmanju ruku sumnjive. Uz spomenute LED lampe, u izvještaju se ističe da je nabavna vrijednost 50 dvogleda za MMSCODE izašla oko 33.000 KM bez PDV-a (660 KM bez PDV-a po komadu), dok je iste te uređaje Ministarstvo od kompanije MMSCODE nabavilo za 175.000 KM bez carine i PDV-a (3.500 KM komad).

Dodaje se da je dva uređaja za detekciju otkucaja srca, nabavne vrijednosti od oko 101.000 KM bez PDV-a, Ministarstvo nabavilo od kompanije MMSCODE za 247.800 KM bez carine i PDV-a.

Prema informacijama iz FUP-a, ukupna nabavna vrijednost 20 ručnih termovizijskih kamera za MMSCODE iznosila je oko 87.000 KM bez PDV-a, a potom ih je Ministarstvo platilo 470.000 KM bez carine i PDV-a. I u nabavkama ostale opreme, sudeći prema onom što je utvrdio FUP, vidljiv je ogroman nesrazmjer između nabavne cijene te iznosa koji je plaćalo Ministarstvo, pišu "Nezavisne".

"Bojić je isporučio opremu čija je stvarna vrijednost višestruko niža u odnosu na cijenu koju je ugovorio sa Mektićem", zaključuje FUP te dodaje da su uočena i odstupanja u pogledu opreme koja je ponuđena i one koja je isporučena.

Na računu se, kako je istaknuto, potpisao upravo Mektić, koji je nabavku i isporuku prethodno i ugovorio s Bojićem i kompanijom MMSCODE te im "omogućio stjecanje 1.491.804 KM, za koliko je oštećen budžet BiH". Kada se ova cifra sabere sa iznosom koliko je, prema mišljenju FUP-a, trebalo da bude naplaćena kazna za kašnjenje isporuke (185.880 KM), dođe se do zbira od 1.677.684 KM, za koliko je, sumnja se, oštećen budžet BiH.

U izvještaju FUP-a navodi se da je Bojić na nezakonit način stečenih 1,49 miliona KM, koliko je Ministarstvo sigurnosti BiH uplatilo, ubacio u zakonite tokove (isplaćivao plate, plaćao račune itd.) sa ciljem da prikrije porijeklo tih para, zbog čega ga terete i za pranje novca.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić jučer, do zaključenja ovog teksta, nije odgovarao na pozive novinara, dok Bojić priznaje da je FUP tražio dokumentaciju u vezi s ovom nabavkom.

"Nisam mogao oštetiti budžet, jer to nisu sredstva budžeta BiH, već donatorska. Mi smo učestvovali na javnom pozivu, dobili smo posao. Ne znam šta bi moglo biti sporno. Radi se o specifičnoj opremi. Nismo prodavali ulje ili brašno, odnosno robu kojoj je ograničena marža. Imao sam zakonsko pravo da ponudim moju robu na tržištu po određenoj cijeni. Ako nešto ponudim i to vi od mene kupite, ako ste prihvatili moju cijenu, ta cijena je sasvim ispravna", rekao je Bojić.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...