OVO BI SVI TREBALI ZNATI: Evo zašto je bijeli luk toliko dragocjen

Ljekovite moći bijelog luka najviše ćete iskoristiti ako ga konzumirate svježeg. Kapsule i pilule nemaju jednako dobro djelovanje.

  • Zdravlje

  • 20. Okt. 2020  21. Okt. 2020

  • 0

Ovo su najznačajnije prednosti redovnog konzumiranja bijelog luka za zdravlje.

1. Bijeli sadrži alicin, za kojeg su brojna istraživanja pokazala da smanjuje rizik od nastanka gripe i prehlade za čak 50%. Alicin možete pronaći samo u svježem bijelom luku. Alicin je taj koji je zaslužan za prepoznatljiv miris bijelog luka.

2. Brojna istraživanja su pokazala da ewsivni konzumiraje bijelog luka može pomoći u regulaciji razine krvnog pritiska.

3. Bijeli će pomoći vašem tijelu da bolje apsorbira željezo. Stoga, ako patite od anemije i uzimate suplemente željeza, svakako povećajte unos bijelog luka.

4. Bijeli luk može smanjiti rizik od prekomjernog nakupljanja masti na području jetre. Tako smanjuje rizik od nastanka masne jetre i ciroze jetre.

5. Bijeli luk pospješuje protok žučiiz žučnog mjehura i pomaže u prevenciji žučnih kamenaca i prekomjernog opterećenja jetre.

6. Istraživanja su pokazala da bijeli luk smanjuje nakupljanje plaka u arterijama i tako pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

7. Bijeli luk može smanjiti razinu lošeg (LDL) holesterola i triglicerida. Također može povećati razinu dobrog (HDL) holesterola.

8. Bijeli luk je odličan izvor cinka, vitamina B, A i C. Može pomoći u jačanju imunitetaTakođer sadrži minerale neophodne za pravilno funkcioniranje organizma, kao što su željezo, fosfor i bakar.

9. Bijeli luk je antimikotik i ima odlična antibakterijska svojstva, zbog čega je odličan za prevenciju i liječenje raznih bolesti.

10. Bijeli luk sadrži veliki broj moćnih antioksidanata koji usporavaju proces starenja i štite DNA od oštećenja.

11. Redovna konzumacija bijelog luka može ublažiti probavne tegobekao što su plinovi, zatvor i grčevi u želucu.

12. Bijeli pomaže uprevenciji krvnih ugrušaka. Također može pomoći u razgradnji već postojećih krvnih ugrušaka.

13. Ako se redovno konzumira, bijeli luk može značajno pomoći u ublažavanju hroničnog tonzilitisa.

14. Istraživanja su pokazala da bijeli luk može pospješiti sagorijevanje masti i tako pomoći kod uklanjanja suvišnih kilograma.

15. Bijeli luk je odličan antikoagulans i djeluje jednako efikasno kao i aspirin. Tako značajno pomažeu prevenciji srčanog udara.

16. Zdrobljeni bijeli luk možete pomiješati s malo vode, a grgljanje tekućine će vam pomoći daublažite bolove u grlu.

17. Bijeli luk ima odlično protuupalno djelovanje, zbog kojeg pomaže uublažavanju bolova, naticanja i crvenila.

18. Antimikotici su odlični za liječenje atletskog stopala.Od bijelog luka možete praviti obloge.

19. Antioksidacijska svojstva bijelog luka će spriječiti oštećenja DNA, ojačati imunološki sistem i pomoći u prevenciji raznih bolesti.

20. Bijeli luk vam može pomoći u ublažavanju ibržem zacjeljivanju žuljeva. Nanesite oblog od bijelog luka na žuljeve kako bi ubrzali njihovo zacjeljivanje.

21. Naučnici su otkrili da držanje bijelog luka na zubu koji boli može ublažiti bol, upravo zbog njegovih protuupalnih svojstava.

22. Bjli luk možete koristiti za liječenje i ublažavanje akni. Utrljajte bijeli luk na problematičan dio kože.

23. Brojna istraživanja su pokazala da bijeli luk usporava širenje stanica raka, a svakodnevna konzumacija sirovog bijelog luka može pomoći u prevenciji raka želuca i debelog crijeva.

24. Bijeli luk može ublažiti bolove u uhuZdrobite bijeli luk i pomiješajte ga s toplim maslinovim uljem. Smjesu izlijte u uho i osjetit ćete olakšanje.

25. Bijeli luk može pomoći kod ublažavanja uboda insekata. Istraživanja su pokazala i da bijeli odbija insekte.

26. Ako stavite bijeli luk u kipuću vodu i potom udišete paru, osjetit ćete smanjenje simptoma upale sinusa i astme.

27. Ako imate problema s bradavicama,svježi bijeli luk utrljajte u bradavicu i nakon 10 dana ona će nestati.

28. Bijeli luk može pomoćiu prevenciji bolesti desni i parodontoze.Također, može pomoći u zaustavljanju krvarenja desni.

29. Bijeli luk će pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i smanjit će učestalost naglog pada i rasta razine šećera u krvi, zbog čega je odličan za dijabetičare.

30. Neka istraživanja su pokazala da bijeli luk može pomoćiu prevenciji i ublažavanju simptoma gljivične infekcije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...