SENZACIONALNO OTKRIĆE LEDI KRV U ŽILAMA: Tragovi stari 12.000 godina otkrivaju herojski put majke i djeteta…

Fosilizirani tragovi, stari otprilike 12.000 godina, svjedoče o nevjerovatnom podvigu dvije osobe, najvjerojatnije majke i djeteta.

  • Jeste li znali

  • 21. Okt. 2020  21. Okt. 2020

  • 0

Međunarodni tim naučnika nedavno je na području američke savezne države Novi Meksiko otkrio nešto spektakularno. Ondje, dužinom od nekoliko kilometara u današnjem Nacionalnom parku "White Sands", protezali su se prahistorijski otisci dvije osobe, koji su išli u oba smjera.

Fosilizirani tragovi, stari otprilike 12.000 godina, svjedoče o nevjerovatnom podvigu dvije osobe, najvjerovatnije majke i djeteta. “Većim tragovima, po svoj prilici ženskima, na određenim etapama puta pridružuju se oni znatno manji. Pretpostavljamo da je odrasla osoba nosila dijete kroz veći dio prijeđene udaljenosti, dok ga je na kraćim dionicama pustila da hoda. U to, naravno, ne možemo biti sigurni, ali pretpostavljamo da su tragove ostavili majka i dijete”, ispričala je voditeljica istraživanja Sally Reynold, profesorica s Univerzietta u Bournemouthu.

Njen tim otiske je pronašao na dnu isušenog jezera, otprije poznatog po fosilima iz prahistorije. Kad je jezero presušilo, pretpostavljaju stručnjaci, njegova blatnjava površina zarobila je drevne tragove, pretvorivši ih u svojevrsni vremeplov.

“Ranijih godina, na ovom području su otkriveni tragovi i kosti mamuta, golemih ljenjivaca, sabljozubih mačaka i vukova, stari između 11 i 13 hiljada godina. Drugim riječima, znamo da je, u vrijeme kad su žena i dijete krenuli na put, okolica bila puna ogromnih predatora. Zašto su se otisnuli kroz taj negostoljubivi kraj i nakon koliko vremena su se vratili, za sada ne možemo znati, ali je vidljivo da se radilo o opasnom podvigu”, objašnjava Thomas Urban, profesor sa Univerziteta Cornell. “Važnost ovog istraživanja leži u tome što bi nam moglo omogućiti da bolje razumijemo naše pretke, odnosno otkrijemo kako su živjeli i što je motiviralo njihove postupke.

Nadamo se da ćemo, zahvaljujući njemu, doznati zašto je jedna žena, prije 12.000 godina, povela dijete na put kroz nepristupačan teren, okružen opasnim životinjama.”

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...