IZGUBLJENO U SVEMIRU: Američka svemirska letjelica zagrabila prevelik komad asteroida, u velikim je problemima…

Letjelica američke svemirske agencije NASA-e OSIRIS-REx ne samo što je uspješno obavila svoju misiju, već je malo i pretjerala.

  • HiTec

  • 27. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 0

Njena je zadaća bila pokupiti uzorak stijenja s asteroida Bennu, udaljenog više od 321 milion kilometara od Zemlje.

Koristeći robotsku ruku, zagrabila je više materijala nego što se očekivalo pa je zaglavila poklopac, zbog čega je dio uzorka izgubljen u bespućima svemira.

Inžinjeri misije pokušavaju pohraniti ostatak uzorka u unutrašnjost letjelice kako bi naučnici imali šta proučavati jednom kad se vrati na Zemlju.

Dobra je vijest to što je OSIRIS-REx, čini se, zagrabio obilje raznovrsnog stijenja. Cilj je bio dokopati se uzorka teškog 60 grama s površine Bennua. Slike pristigle s letjelice pokazuju kako je riječ o do 400 grama materijala.

Inžinjeri su uvjereni kako se uzorak ne rasipa prebrzo pa bi do Zemlje moglo stići dovoljno za daljnje analize. Prema njihovim procjenama, izgubili su između jednog i deset grama.

Ali, problem im predstavlja to što pomicanjem robotske ruke po uzorku dovode do gubitka materijala pa bi mogli ostati bez još do 10 grama prije nego što riješe problem.

Otvor od samo jednog centimetra

Za prikupljanje uzorka OSIRIS-REx je opremljen robotskom rukom s cilindričnim spremnikom na kraju. Letjelica se sporo približila Bennu i nježno kucnula po površini asteroida spremnikom.

Pri kontaktu je spremnik ispustio oblak dušikovog plina kako bi prodrmao stijenje i kamenčiće na površini. Neki su završili u spremniku, drugi su otplesali u svemir. Kako bi bili sigurni da je uzorak prikupljen, inžinjeri su morali čekati fotografije s letjelice koje bi im to potvrdile.

Kad su pristigle, ustanovili su kako je poklopac zaglavljen pa je spremnik otvoren jedan centimetar. Oko spremnika su bili vidljivi sićušni dijelovi asteroida.

Da je prikupljanje uzorka prošlo glatko, u NASA-i bi, vjerovatno, malo još pričekali prije nego što bi pohranili materijal u OSIRIS-REx. U planu je bio manevar okreta kako bi ustanovili koliko su materijala prikupili.

Inžinjeri bi mogli izmjeriti inerciju letjelice i usporediti taj rezultat sa prethodno izmjerenim, dok još nije imala uzorak. Ali, to sad vjerovatno neće biti obavljeno kako se smanjio rizik od gubitka materijala.

To znači kako, vjerovatno, neće znati koliko točno uzorka imaju sve dok se letjelica ne vrati na Zemlju, piše Verge.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...