JA BIH SVETLO ZVAO MARKOM: Kako je Vučićev "dubler" Marko Đurić izvrijeđao Amfilohija da je "izdajnik", pa ga nakon smrti nazvao "velikim čovekom"

Iako je u početku postojala dilema da li će Aleksandar Vučić prisustvovati sahrani Mitropolita Amfilohija Radovića u Podgorici, predsjednik Srbije nije propustio priliku da se nakon osam godina "spusti" do Crne Gore gdje je bio jedna od najvećih zvijezda na višečasovnoj vjerskoj manifestaciji upriličenoj povodom Amfilohijeve sahrane. 

  • Regija

  • 01. Nov. 2020  

  • 3

U posljednjih nekoliko godina odnosi između Vučića i Amfilohija nisu bili nimalo idilični, utjecajni Mitropoliti je dosta oštro i bez mnogo okolišanja politiku Srbije prema Kosovu nazivao "izdajničkom i kapitulantskom", a predsjednika Srbije smatrao najodgovornijim za izdaju Kosova.

No, kako je kazao Vučić, on je nekoliko nedjelja prije njegove smrti imao "dobar sastanak" sa Amfilohijem na kome su zakopali ratne sjekire i dogovorili zajednički rad na pitanjima vitalnim za srpski narod.

Aleksandar Vučić nije odgovarao na dugogodišnje oštre napade koji su dolazili od Mitropolita Amfilohija Radovića, ali je, umjesto predsjednika Srbije, bez sumnje sa njegovim znanjem i u njegovo ime, odgovorio njegov teklić, Marko Đurić, donedavni direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo.

Tako je Đurić prije skoro tri godine na Twitteru napao Amfilohija na način na koji to nikada niko u Srbiji (a ni van nje) učinio: optužio ga je za izdaju! Povod je bila Amfilohijeva Božićna poslanica u kojoj se na udaru našla politika vlasti Srbije prema Kosovu. Dan kasnije, 8. januara, Marko Đurić riga vatru: "Mitropolit Amfilohije je, izgleda, prestao da se bavi crkvenim pitanjima i zagazio duboko u blato opozicione, srpskim intereresima nenaklonjene, dnevne politike i svrstao se u red onih kojima srpski interesi nisu na srcu i nisu naklonjeni".

alt

Da Đurić u Vučićevo ime obavlja prljave poslove, kako predsjednik Srbije ne bi prljao ruke, niti se zamjerao, ilustruje i nedavni primjer kada je akuelni ambasador Srbije u SAD brutalno odgovorio Mariji Zaharovoj, glasnogovornici ruskog Ministarsva vanjskih poslova koja je ismijavala Vučićevu ekskurziju u Washington i ponižavaući tretman u Bijeloj kući.

No, odmah nakon smrti Amfilohija Radovića, on više nije za Marka Đurića bio "izdajnik srpskih interesa", nego, kako je napisao sa pozivije ambasadora u Americi, "veliki čovjek, veliki neimar srpske crkve". Na svom Twitter nalogu Đurić je napisao: "Slabiji smo za njegov odlazak, Bog da mu dušu prosti".

O mrtvima treba samo najbolje govoriti, pogotovo ako si prije smrti imao "dobar razgovor" sa Aleksandrom Vučićem...

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...